"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 
[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Kineziológia

- Kinesiology -

2009.

Kineziológia

A kineziológia tudományosan fogalmazva egy olyan manuális terápia, amely a kínai gyógyászatra és a pszichoterápiás ismeretekre épül. Az izmok működésében mintegy „elraktározódott” élmény és „sérülés benyomatok” felderítésével foglalkozó speciális egészségmegőrző és gyógyító rendszer. Ennek megfelelően a kineziológia egy olyan holisztikus módszer, amelyben ötvöződik a sok ezer éves kínai öt elem tan, a legújabb neurológiai kutatások eredményei, a viselkedés-genetika, a Bach-virágterápia, és számtalan egyéb szaktudás.

A kineziológia görög szóösszetétel, a kinesis „mozgás”, és a logos „tudomány” szavak összetétele, így a kineziológia a „mozgásról szóló tudomány”. A mozgás – az állandóan változó környezethez való folytonos alkalmazkodás – az élet meghatározó jellemzője. A mozgás határozza meg egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, környezetünket és életutunkat, ezáltal a helyes mozgás javítja kapcsolatunkat önmagunkkal, embertársainkkal és a természettel. Ahol ez a mozgás – energiaáramlás – blokkolódik, ott felborul az egyensúly, és testi-lelki problémákat idéz elő. Ezeknek a blokkoknak a felderítését és oldását célozza a kineziológia.

A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség, képesség, és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű holisztikus módszer. (Vagyis megelőző jellegű, a test, a lélek és a szellem egységét figyelembe vevő módszer.) Hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja öngyógyító mechanizmusát.

A kineziológia az izomtesztelésre épül, amely azon összefüggésen alapszik, hogy bármilyen stressz vagy negatív gondolat negatív változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is. Ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel. A módszer lényege, hogy feloldja a testben keletkezett blokkokat és segítse a szervezetben bármilyen okból megborult egyensúlyt visszaállítani.

Mint holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer, a kineziológia szervezetünk szabad energiaáramlásának biztosítását, az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza, bármilyen olyan témára vonatkozóan, amelyben jobbulást és pozitív változást szeretnénk elérni.

Hogyan működik?

A kineziológia lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is felderítsük azokat az eseményeket, melyek egymásra épülve létrehozták jelenbeli problémánkat. Mély szinten valamennyi tapasztalat benne van a test és agy memóriájában, s rendezésre vár. Agyunk hatalmas kapacitású komputerként tárolja az információkat, s a kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van lehívni ezeket az információkat, felderíteni és kijavítani a "működési zavarokat".

Izmaink működését agyunk irányítja, izmaink a központi idegrendszer kijelzőinek tekinthetők, s az izomtesztelés során tapasztalt energiaváltozás megbízható információt ad a tesztelő által feltett kérdésre. A kineziológia segítségével lehívható, felidézhető az élet minden pillanata, segítségével oldhatók a múltbéli, jelenlegi, és a jövőben jelentkező potenciális problémák.

Kineziológia

Mindenkit érnek negatív hatások, traumák élete során. Ezeket nem mindig tudjuk feldolgozni. A fel nem dolgozott stresszek elraktározódnak, felhalmozódnak, és valamilyen testi vagy lelki tünet formájában hívják fel magukra a figyelmet. A munka folyamán ezeket a negatív eseményeket keressük vissza a múltban, és a hozzájuk kapcsolódó negatív érzelmeket oldjuk fel különböző gyakorlatokkal.

Ezeket a negatív hatásokat egészen kora gyerekkorból, születéstől, vagy akár magzati életből is hozhatjuk, sőt, még az a közeg is meghatározó lehet, amely fogantatásunk előtt környezetünkben, családunkban jellemző volt. Lehet, hogy generációkon át hozott, ismételt negatív mintáktól kell megszabadulnunk ahhoz, hogy egyensúlyban működhessünk.

Például a kineziológia a tanulási nehézségek fejlesztésére irányuló szakága – az Edu-K – esetében (mellyel sok esetben a dyslexia is gyógyítható) kiderült, hogy a legtöbb tanulási jellegű problémánál a gyermekkorban kell keresnünk az elraktározódott negatív élményeket. Az ilyen behatásokra szervezetünk stresszreakcióval válaszol. A negatív élményt az oldás során semlegesítjük, elérhetjük az agyféltekék integrációját a segítő gyakorlatokkal és korrekciókkal, hogy a jövőben öröm és sikerélmény legyen a tanulás.

A kineziológia nem más, mint a stressz feloldásának kulcsa. Az oldásnál kiereszt a szelep: megszűnik az elfojtás és meglátható, hogy mit nyomtunk el magunkban. A kezelés során kiválasztunk egy célt és izomteszteléssel megkeressük a problémához kapcsolódó energiagátakat. Ezeket feloldjuk és létrehozzuk az energiaegyensúlyt. Az ok megszűnésével visszaáll a lelki egyensúly és beindul az öngyógyító folyamat. Mivel a módszer a probléma okát a gyökerénél keresi meg, és az oldás is itt történik, jövőnk már olyanná válhat, amilyenné tenni szeretnénk.

A gyógyítás mindig öngyógyító erők mobilizálását jelenti. Vagyis a kliens aktív részvétele és felelősségvállalása nélkül nincs az a segítő személy, aki gyógyítani tudna.

Kineziológiai segítséggel azonban elérhető, hogy a páciens önbizalom, magabiztosság, figyelem, motiváció, testi koordináció, ügyesség és sok más dolog vonatkozásában megerősödjön. Például hogy egy gyerek szívesebben járjon iskolába és szívesebben tanuljon. Vagy például a kineziológia egy másik módszere, a Brain Gym (melynek filozófiája mögött az egyén fejlődésének támogatása áll) hatékony módszernek bizonyult a betegségek megelőzésében, a mögöttük álló problémák feltárásában, baleset utáni rehabilitációban, személyiség fejlesztésében, migrén, félelem enyhítésében, megszüntetésében és sok más esetben.

Mi történik egy kezelésen?

A kezelés során egy első látásra meglepő eszközt használunk arra, hogy azonosítsuk a kezelés kiválasztott cél-témájához kapcsolódó energia-blokkokat és az energia-egyensúly létrehozásához szükséges korrekciókat. Ez az eszköz az "izomtesztelés".

Kineziológia

Az izomtesztelés alapja az agy és az izmok közötti kölcsönhatás, kapcsolat. Mély szinten valamennyi tapasztalat benne van a test és agy memóriájában, és rendezésre vár. A kineziológiai izomteszt segítségével lehetőségünk van lehívni ezeket az információkat, felderíteni és kijavítani a működési zavarokat. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható tájékoztatást ad a tesztelő kineziológus által feltett kérdésre. Például izmaink lekapcsolnak - elgyengülnek - bármely kellemetlen érzés, emlék hatására.

A tesztelés során a kineziológus kérdéseket tesz fel egy meghatározott rendszer szerint, miközben enyhe nyomást gyakorol a vizsgált személy kinyújtott karjára. A kar izmai - közvetítve az agy, illetve a test sejtes memória szinten tárolt információit - a kérdésekre erősen tartó vagy elgyengülő izomtónussal "válaszolnak". A kar vagy "erős tartás", vagy "elgyengülés" választ ad a feltett kérdésekre, az érzelmi vagy fizikai stressz tesztelésre. Izomteszteléssel direkt kérdéseket intézhetünk a kliens "belső tudásához", és egyenes igen/nem válaszokat kapunk. (Ez a One-Brain módszer gyakorlata).

Egyszerűen szólva: a kineziológus előtt állva vagy ülve, kinyújtva tartod a karjaidat, miközben ő enyhe nyomást gyakorol rájuk. Az általa feltett kérdésekre a válaszokat az izomtónus változásaiból érzékeli.

Az izomtesztelés lehetővé teszi, hogy fényt derítsünk az adott probléma tudatalatti szinten fekvő, valódi okára és a kialakult blokk jellegére, továbbá, hogy egyénre szabottan azonosítani tudjuk a szükséges beavatkozásokat. Az energia-egyensúly helyreállítására a kineziológus több száz korrekció közül választ az izomtesztelés segítségével. Ezek a korrekciók kiemelkedő hatékonysággal bírnak és sokszor gyors változásokat okoznak, ugyanakkor mégis gyengédek és fájdalommentesek.

Az izomtesztelés segítségével a kineziológus sok száz gyakorlatból választja ki a számodra éppen megfelelőt. A kitesztelt gyakorlatokat először a kineziológus segítségével végzed el, és lehet, hogy a hatás megerősítésére otthon is rendszeresen ismételned kell őket bizonyos ideig. A mozgásgyakorlatok olyan ősi mozgás minták, melyekkel energiát nyerünk, összehangoljuk a két agyféltekét és a test három térbeli kiterjedését, valamint a szem - fül működését. Ezek a következőkből tevődnek össze: egyszerű mozgásos gyakorlatok, szemmozgások, akupresszúrás pontok érintése, színek használata, légző- és vizualizációs gyakorlatok, esszenciák, stb.

Hány alkalom szükséges?

Ez teljesen eset-függő. Leginkább azon múlik, hogy mennyire állsz készen a változásra, milyen gyorsan vagy képes változni, és hogy mekkora, és milyen régóta áll fenn a problémád. Mivel azonban egy rendkívül hatékony módszerről van szó, a változás általában meglehetősen gyors (hetekben mérhető), és néhány alkalom (5-6) a legtöbb esetben elég egy-egy probléma megoldásához.

Az első kezeléssel beindul az öngyógyító folyamat, nagyon gyakran tapasztalható változás. Biztonságosan azonban 4-5 alkalom után várható jelentős javulás, vagy gyógyulás. A kezelésekre való reagálás függ az életkortól (minél régebben őrizgetünk egy problémát, annál lassúbb a változás), valamint személyiségünk típusa is befolyásolja, mennyire rugalmasan tudunk régi mintáinktól megszabadulni és változtatni.

Egy megoldandó probléma általában 4-5 kezelést igényel, de az oldások hetente maximum egy alkalommal javasoltak. Két oldás között általában 2-3 hét telik el, persze mint mindent, ezt is teszteljük, hiszen az is változó, hogy ki mikor áll készen a következő alkalomra.

A kineziológia hatásai

Már az oldás alatt is előfordulhat, heves érzelmi reakció, heveny rosszullét, egyéb pszichoszomatikus tünet, mely a kezelés végére rendeződik. Az oldás utáni egy-két napon ugyancsak tapasztalható érzelmi hullámzás, esetleg a testi tünetek átmeneti fokozódása. Ezek természetes velejárói lehetnek a felszabaduló testi-lelki energiáknak.

Kineziológia

 

Miben segít a kineziológia?

 • A testi-lelki egészség és egyensúly létrehozásában és fenntartásában.
 • A vitalitás és energiaszint növelésében.
 • Az önbizalom és az önértékelés pozitív megerősítésében.
 • Kreativitásunk és képességeink kibontakoztatásában.
 • A céljaink elérését akadályozó belső akadályok felszámolásában.
 • A stresszek és félelmek kezelésében.
 • A kommunkikáció és az önkifejezés útjában álló gátak feloldásában.
 • Döntéshelyzetekben, egyéni választásunk meghozatalában.
 • Kapcsolataink mélyítésében.
 • Munkahelyi, családi konfliktusok és szexuális problémák rendezésében.
 • Önmagunk megismerésében, tudatosságunk fejlesztésében és belső harmóniánk kialakításában.
 • Életminőségünk fejlesztésében.

Mikor forduljon kineziológushoz?

Ha lelki diszharmóniát tapasztal, kibillen egyensúlyából, de nem igazán tudja, mi okozza:

 • Ha állandóan feszült vagy stresszes.
 • Ha gyakran fáradt és nem tudja kipihenni magát.
 • Ha rosszul alszik vagy alvászavarokkal küzd.
 • Ha tartósan rossz a hangulata vagy depressziós.
 • Ha nem tudja az indulatait megfelelően kezelni.
 • Ha céljait nem tudja megvalósítani.
 • Ha nincs elég önbizalma.
 • Ha asztmával vagy allergiával küzd.
 
 • Ha félelmei vagy fóbiái vannak.
 • Ha kényszeres gondolatokkal, szokásokkal küzd.
 • Ha kapcsolataiban problémák merültek fel, vagy nehezen tud kapcsolatot létesíteni másokkal.
 • Ha nehezen kezelhető vagy olyan problémákkal küzdő gyerekkel van gond, mint: ágybavizelés, körömrágás, magatartászavarok, tanulási problémák.
 • Továbbá bármilyen olyan problémával, amiben pozitív változást szeretne elérni.

Néhány hatékonyan kezelhető betegség:

Agresszivitás. Ágybavizelés. Allergia. Alvászavarok. Asztma. Csalánkiütés. Dadogás. Depresszió. Diszlexia. Dohányzás. Ekcéma. Elhízás. Emlőbetegségek. Epilepszia. Étvágytalanság. Félelmek. Fóbiák. Frigiditás. Fertőzések. Fekélyek. Gyulladások. Hallásproblémák. Hányás. Hasmenés. Hátfájás. Hiperaktivitás. Impotencia. Immunrendszer erősítése. Inkontinencia. Izomgörcs. Ízületi betegségek. Klimax. Krónikus fáradság. Lelki betegségek. Lisztérzékenység. Májbetegségek. Meddőség. Memóriazavarok. Menstruációs zavarok. Migrén. Pajzsmirigybetegség. Pánikbetegség. Pattanás. Sokk. Stressz. Szédülés. Székrekedés. Szemproblémák. Szenvedélybetegségek. Szorongás. Tériszony. Utazási betegségek. Vérnyomásproblémák. Vérszegénység. Önértékelési zavar. Tanulási problémák. Döntésképtelenség. Beilleszkedési problémák. Útkeresés.

A kineziológia háttere

Dr. George Goodheart

 

A kineziológia eszközeit Dr. George Goodheart fedezte fel az 1960-as években. Dr. George Goodheart, foglalkozását tekintve csontkovács volt. Miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála kidolgozta azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére. Módszerének lényege, hogy feltárja azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered. Ehhez kidolgozta az izomtesztelést, amely biztos és egyértelmű válaszokat ad a gyógyító számára.

Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét. Azóta a kineziológiának számos különböző, speciális ága fejlődött ki és kineziológusok ezrei használják a módszer különböző, speciális ágait szerte a világon.

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma.

Magyarországon például népszerű a Three in One Concepts (Három az Egyben) kineziológiai rendszer, amelyet az amerikai Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway alakítottak ki a 80-as években. Az általuk kifejlesztett módszert One Brain (Egységes Agy) módszernek is nevezik.

A kineziológia tudományos magyarázata

A legelterjedtebb kineziológia szemlélet, az úgynevezett One Brain irányzat, ami egy gyengéd eszközökkel dolgozó, nagyon hatékony módszer, lelki megközelítésből vizsgálja az egész embert. Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre. Agyunk mindezeket a hatásokat tárolja, és egy-egy kezelés során ezeket az adatokat "kérdezzük le". A sejtek szintjéről érkező információk minden esetben hatékonyak és megbízhatóak.

A kineziológia módszerével tehát azonosítható az energia elakadásának helye, melynek oldása csak úgy lehet tartós, ha egyidejűleg az egykori emocionális töltést semlegesítjük. A jelen csak a következményt mutatja meg, az ok a legtöbb esetben elrejtve marad. Korregresszió segítségével kideríthetjük, mikor blokkoltunk le egy esemény folytán, és ez az esemény ma is befolyással van ránk. Az elvégzett korrekciókkal helyreállítható az energiák szabad áramlása. 

Kineziológia

A test „egy önmagát kiegyensúlyozó autonóm túlélési rendszer”, és ha ezzel az autonóm (akarattól független) túlélési rendszerrel kapcsolatot teremtünk, segítjük a test öngyógyító reflexét. Mindnyájan velünk született mozgásreflexszel rendelkezünk, melyet a légzés szabályoz. Minél inkább aktiváljuk testünk mozgásreflexét, annál jobban szolgálja szervezetünket, s tartja fenn valamennyi szervi funkciónkat. Ha energikus balansz módszerekkel és megfelelő gyakorlatokkal az autonóm mozgásreflexet erősítjük, akkor egyidejűleg az öngyógyító reflexet is segítjük, ez a test törekvése az egyensúlyra.

Mivel minden izomnak van ellenpárja így az izmoknak harmonikusan össze kell dolgozniuk, mert csak így garantálhatják a jó mozgást. Ha az egyik megfeszül, akkor a másik ellazul. Ha valamely izom állandóan petyhüdt, akkor az ellenpárjának feszesebbnek kell lennie, hogy képes legyen kompenzálni a petyhüdtet, ezáltal válhat a testtartás féloldalasan torzzá, mely fájdalmat okoz: hátpanaszt, migrént, légzési nehézséget, mely visszavezethető a tanulási és koncentrációs problémákra, a csúnya írásra.

Minden izomnak, szervnek, testrésznek megfelelő energiával kell rendelkeznie. Az izmok a sejtjeinket gyors tápanyagégetésre serkentik, hogy több energiánk legyen. Minél magasabb szintű energiából használunk életünkben, annál jobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy a szituációkat megoldjuk, a stresszt felismerjük és leépítsük.

Stressz hatására azonban, energiapályáinkon blokkok jönnek létre és megakadályozzák az energiák szabad áramlását, így az izmok rendes működését is.

Születésünk percétől stresszek, lelki traumák érnek minket. Agyunk tárolja az átélt kudarcokat, félelmeket, fenyegetéseket, bánatokat, és ezzel együtt saját válaszreakcióinkat: a sértődöttséget, haragot, ellenállást és a közömbösséget is. Amikor életünk során ismét hasonló stresszhelyzetekbe kerülünk, a régi beidegződések szerint reagálunk a külvilágra. Mindenki életében vannak ingerlő motívumok, bizonyos kifejezések, szavak, amelyek energiáinkat képesek azonnal redukálni. Sokszor ezek nem is tudatosodnak bennünk. Évekkel korábbi szituációk, illatok, mozdulatok idézik fel az egykori emlékeket, emiatt ugyanúgy érezzük magunkat, mint egykor.

Stresszek közé tartozik a családban ért érzelmi problémák, egzisztencia, párkapcsolati problémák, generációs problémák, a lakás ahol élünk, egészségkárosító tényezők (földsugárzás, rádióaktivitás), gombásodás, padlófűtés, a ház anyaga, lakásméret. A lakótelep, közbiztonság, légszennyezés, munkahelyi problémák. Társadalmi méretű egzisztenciális problémák. (A föld, mint bolygó: elszennyeződés, ózonlyuk, UV sugárzás, esőerdők kiirtása, stb.)

Összességében a stressz állapot a tehetetlenség és a kudarc érzésére adott válaszreakció. Stressz hatására az agy utasítja a szervezetet, hogy bizonyos specifikus hormonokat juttasson a véráramba, ezek eljutnak minden sejthez. A fizikai válaszreakció ugyan kisöpörné a keletkező méreganyagokat, de mivel érzelmeinket rendszerint nem reagáljuk le, ez elmarad, és így túltelítés következik be és szervezetünkben felhalmozódnak a toxikus anyagok.

Minden embernek fiziológiailag száz százalékos energiapotenciálja van, de rendszerint ennek a feléből élünk. A test energiáját száz százalékosan soha sem tudjuk felhasználni, mert állandóan stressz okoknak vagyunk kitéve, és ezek energiánk egy részét blokkolják. A stressz sejtmemória szinten rögzül és csökkent energiaszintet idéz elő. Így a testünkben fellépő egyensúlyhiány minden formája további stresszt okoz. A negatív hatások nem azonnal, hanem alattomosan jelentkeznek: akinek gyenge az életenergiája, az erősebben reagál az egészségkárosító földsugárzásokra, vegyszerekre, zajokra. A legtöbb betegség túl sok, vagy energia hiányra vezethető vissza.

A kineziológia módszerével azonosítható az energia elakadás helye. Az elvégzett korrekciókkal helyreállítható az energiák szabad áramlása. Tehát a gyakorlatokkal, oldással az alapenergiapotenciál emelkedése és a stresszleépítés révén abba a helyzetbe kerülünk, hogy konfrontálódhatunk a szituációkkal és saját kapcsolatainkkal is, és ezáltal feloldhatjuk a blokádokat és a viselkedésmintákat.

» Alternatív Gyógyászat - Masszázs terápiák

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 
[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 10-02-2010