"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Masszázs terápiák

- Massage Therapy -

2010.

A masszázs az egyik legősibb és legkellemesebb természetes (káros mellékhatásoktól mentes) módszer, a betegségek megelőzésére és gyógyítására. A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.

A mechanoterápia a fizioterápia legjelentősebb része, amelynek része a gyógytorna, a masszázs és a különféle húzó kezelések, más néven extenziók. A mechanoterápia a nyugalom, mozgás és terhelés helyes arányának a meghatározásán alapul.

A masszázs a kezelt szervben helyi, és az egész testre kiterjedő hatásokat vált ki. A masszírozott területen vérbőség alakul ki, több tápanyagot kap a bőr, a káros anyagok gyorsabban kiürülnek. Az izmok fellazulnak, bennük olyan anyagok képződnek, amelyek fokozzák a teljesítőképességet. Hatása túlterjed a kezelt testrészen, mivel az idegek az ingert a kezelt testrészhez vezetik, amelyen keresztül a belső szervek működése is pozitívan befolyásolható.

A húzó kezelések, extenziók elsősorban az izmok lazulását, az ízületek tápanyagellátásának javulását szolgálja. Segíthet a becsípődött inak, idegek kiszabadításában. A húzó kezeléseket gyakran alkalmazzák együtt hidroterápiával, pl. a súlyfürdő esetében. A gyógytorna alapvető feladata az ízületi zsugorodás (kontraktúra) megszüntetése, illetve a legyengült izmok megerősítése. Szintén gyakran alkalmazzák együtt hidroterápiával víz alatti gyógytorna formájában.

masszázs

A szellemi-testi-lelki állapot, érintés-simogatás segítségével történő javítása-fokozása a legősibb, természetes gyógymódok közé tartozik. Az érintés-simogatás életszükségletünk, biztonságérzetet, örömöt, önbizalmat, megerősítést, melegséget, és életerőt, energiát ad. A simogatás-érintés hiányában sokan ingerültebbek leszünk, csökken az immunrendszer védekezőképessége, és olykor depressziót is okoz.

Az érintés és simogatás megnyugtató erejét, mint a szeretet kimutatásának eszközét már kisgyerekkorunkban megismerjük, és az ez iránti szükség halálunkig tart, hiszen ezáltal érezzük hogy szükség van ránk és szeretnek bennünket. A masszázsnak ugyan nem lehet tudni, hogy tudni melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás. Tehát hogy a masszázs lélekre gyakorolt pozitív hatása miatt nem betegszik meg a test vagy hogy a test különböző pontjain történő szakszerű masszázs az ami az egészséget fenntartja. A masszázzsal betegségeket előzhetünk meg, és az egészségünket őrízhetjük meg. Általa javítjuk a teljesítőképességünket, szépségünket.

A masszázs az egész szervezetre jótékony hatással van:

Feszesít és fogyaszt hiszen megindítja a véráramlást, az anyagcserét és ezáltal gyorsabban bomlanak fel, és ürülnek ki a salakanyagok a szervezetből. Ellazítja az izmokat, tehát nyugtató hatással bír. Javítja a vérkeringést, így vérkeringési problémák esetén is javallott. Számos betegség, kór tüneteit, panaszait enyhíti. Hatással van hormonjaink termelődésére, emésztőrendszerünk működésére, belső szerveinkre, anyagcsere működésünkre. A masszázst lehet kombinálni aromaterápiával, amivel még hatékonyábba lehet tenni a masszászt ha jól választják ki a megfelelő növényi olajat, mely az adott betegségben vagy kezelésben még inkább sikerre viszi a kezelést.

Számos masszázs féle létezik már, csupán egy dologban közösek, hogy mindegyik a szervezet testi-lelki vonatkozásában jótékony hatással bír. De minden masszázsnak meg van a maga filozófiája, eredete, és mindegyiknek megvannak a maga határai. Kétféle alap masszázs technikát tartunk számon:

- nyugati masszázs technikák: a szervezet egyes mozgó apparátusainak (izmainak, inainak, csontok,ízületek) működését állítja helyre. (pl: svéd, -gyógy, -hátmasszázs)

- keleti masszázs technikák: alapvető lényege és hite ezen technikáknak, mely szerint testünk egészsége attól függ, hogy a benne lévő energia mennyire tud keringeni, áramlani. És célja, hogy ezt az energia szabad áramlását helyreállítsa. Ha pl feszülnek az izmok akkor az gátolja az energia áramlását.

A két alap masszázs fajtákból már számos más-más masszázs technikák fejlődtek-fejlődnek ki.

A masszázsnál persze nemcsak a szakember tudása, hozzáértése, tudása a legfontosabb tényező a masszázs hatékonyságában, hanem az is, hogy hol és milyen körülmények között vesszük igénybe a kezelést, és hogy mi magunk mennyire tudunk ellazulni, elengedni és átengedni magunkat a kényeztetésnek.

A mozgásszegény életmód, az „előre görnyedő” munka manapság szinte népbetegségnek nevezhető tünetek okozója. A mozgáshiány miatt gyenge nyak- és hátizomzat tartja az órákon át előrehajló fejet; így az izmok túlfáradnak, fájdalmassá, feszessé válnak, kialakul a nyakfájás, tarkótáji fejfájás. A feszesség, görcsösség, rontja az izomzat vérellátását, az így keletkező oxigénhiány tovább fokozza a fájdalmat és az izmok görcsösségét. A rossz tartás következtében tovább terheljük gerincünket, ennek következtében porckorongsérv, gyulladásos megbetegedés és degeneratív kopás alakulhat ki.

A masszázs gyógyító hatása

A gyógymasszázs szintén egy nyugati masszázs terápia, az európai masszázs alapját képezi. Alapfogásaiban a svédmasszázshoz hasonlítható, a különbség abban rejlik, hogy a gyógymasszázs során kimondott a célzott területet kezelik.

Általában orvos utasítására végzik gyógyító jelleggel, hatása a rendszerességében rejlik.
A kezelés általában 45-60 perc között mozog, de lehet ennél több vagy kevesebb idő, ez az orvosi kezeléstől, és a páciens panaszaitól is függ. 

A masszázs technika titka a simító, gyúró, dörzsölő, ütögető és rezegtető fogásokban rejlik, illetve abban, hogy a masszőr kezével olyan ingerületeket kelt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják, csökkentik a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Illetve az agyar endrofin kiválasztására ingerli, ami gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat. 

A gyógymasszázs élénkíti a vérkeringést és a sejtek anyagcseréjét, erősíti az immunrendszert, enyhíti az izomfájdalmakat, lazítja az izmokat, erősíti az izomzat, növeli a teljesítőképességet és a koncentráló képességet, fájdalomcsillapító. 

A gyógymasszázs nemcsak a test fizikai szinten történő javulását idézheti elő, hanem jótékonyan hat az idegességből eredő fejfájásra, illetve nyugtató hatással is bír.

A gyógymasszázs mindenki számára igénybe vehető kezelés. Egészséges emberek számára is, hiszen a gyógymasszázs az általános jó közérzetet is biztosítja, illetve teljesítményünket, koncentrálóképességünket is növeli.
masszázs

A masszázs gyógyító hatása az egyes betegségekre

Reumás betegségek: a javallatok legfontosabb és legszélesebb területét képezik. E betegségnél fellépő fajdalom és a szöveti elváltozások jól befolyásolhatók masszírozással. Sok esetben a masszázs hatására alábbhagy a fajdalom. A nagy ízületek arthrózisánál gyakran csak a masszírozással érünk el hosszabb távú fájdalomcsillapítást. Herbert Krauss szerint a "lágyrész reumaizmus" leghatékonyabb gyógymódja a masszírozás. 

Neurológiai betegségek: az indikációk közül a perifériás bénulás kezelése kiemelhető. A masszázs érintett izomzat atrófiájának és az egészséges oldal kontraktúrájának, feszességének megelőzésében segít. Centrális bénulás esetében a masszírozás hatása csekély. Azonban az érintett végtag kirázásával a spasztikus izmok lazulhatnak, ezzel a mozgásterápia könnyebben elvégezhető. 

Poszttraumás és posztoperatív kórképek: a végtagok sérüléseinél, vagy mozgás szervrendszerében végzett műtétek után az időben elkezdett, óvatosan végzett masszírozás jelentősen lecsökkentheti a gyógyulás időtartalmát. Vérömlenyek, zúzódások kezelése is csökkenti a panaszokat. Kötések, gipszrögzítések utáni masszírozás hatására javul a vérátáramlás, az atrofizált szövetek regenerálódnak. 

Belgyógyászati betegségek: szívbetegségek esetén a masszírozás hatására élénkülő perifériás keringés tehermentesíti a szívet. Hipertónia esetén a görcsösen feszült izomrészek fellazításával a mechanikai inger hatására kitágulnak perifériás arteriolák, így csökken a vérnyomás, és az általa kivágott egyéb panasz (fejfájás, szédülés stb.). Az indikáció között megemlíthető a pszicho vegetatív szindróma, mert a masszázs a neuro vegetatív idegrendszer is kedvezően befolyásolja.

Gyógymasszázs 

masszázs

Krónikus nyak, váll, és hátfájdalmak, kar- vagy alsó végtagi panaszok, visszatérő fejfájás, kimerültség, koncentrációs zavarok kezelése. Tartási zavaroknál, fejlődési rendellenességeknél, műtétek, betegségek (pl. idegrendszeri károsodás), traumák, balesetek után a gyorsabb regenerálódás elősegítése. A masszőr speciális fogásokkal átdolgozza és kilazítja a görcsös izmokat, ezzel enyhíti a fájdalmakat, eredményeként az ízületek mozgástere is bővül a masszázs után. Körülírt területeken vagy egyes testtájékon (pl.: nyak, hát, váll, csípő, láb) betegségek célzott kezelése a svédmasszázs fogásaival.

Célja:

  • A fájdalom körfolyamatának megszakítása
  • A szövetek lokális keringésének javítása
  • A szöveti oxigenizáció és anyagcsere fokozása
  • Az izomtónus normalizálása
  • A szervezet általános állapotának javítása

A masszázsterápia enyhíti a krónikus fájdalmat, segíti a fájdalmat előidéző állapot megszüntetését, azon kívül önmagában is fájdalomcsökkentő hatású. A szakképzett masszőr-terapeuta kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Ezen kívül az agyat endorfin (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztására készteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat, és a kellemetlen közérzetet.

Kinek ajánlott: A nyak-, váll- és hátfájdalmakra, kar- vagy alsó végtagi fájdalmakra, visszatérő fejfájásokra, tartási zavarokra, gerincsérvre (discus hernia), ülőmunka, stb.

Kiegészítő és megelőző masszázs kezelések

Frissítő-kondicionáló masszázs

Teljes testfelületen végzett masszázs, amely a bőr és az izmok vérellátására gyakorolt hatásával javítja az általános közérzetet, regenerál, frissít.

Fokozza az izmok teljesítőképességét a masszázs közvetlen hatásaként, csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és így növekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul.

Javítja a bőr állapotát a masszázs, kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

Kinek ajánlott: kevés mozgással élő személyeknek.

Relaxációs masszázs

Teljes testfelületen végzett masszázs, amely a bőr és az izmok vérellátására gyakorolt hatásával javítja az általános közérzetet, regenerál, frissít. A szakképzett masszőr-terapeuta kezével olyan ingerületeket gerjeszt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek az agyat hormontermelésre serkenti és harmonizálja a vegetatív idegrendszer tevékenységét, oldja a feszültséget, enyhíti a stressz hatásait.

Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több panaszt és betegséget vált ki (a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, csökkenő a tűrő- és állóképesség, harag, magas vérnyomás, kimerültség stb.)

A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását, jobb alvást biztosít.

Kinek ajánlott: stresszes munkakörben dolgozó személyek részére

Ülő masszázs

A mai rohanó világunkban, amikor mindennapjainkat a stressz, az állandó munka, időhiány, feszültség, monotonitás jellemzi, akkor bizony elkél ez a kezelés, az ülőmasszázs vagy más néven a manager masszázs.

A helytelen testtartás, a munkahelyi stressz következtében megfeszülnek a nyak- és vállizmok, melyekre a hát érzékeny területe izommerevséggel, fájdalommal reagál. Később ezek a problémák migrénes fejfájást és hátfájást okoznak. A folyamat megállítására a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer egy gyors masszázs, amely bárkinek a munkaidejébe beilleszthető.

Kinek ajánlott: Mindenkinek, akik tartósan ülő munkát végeznek, egyoldalú fizikai terhelésnek vannak kitéve. A masszőr egy speciális masszőrszéken, ruhán keresztül gyúró mozdulatokkal átdolgozza a fej és csípő közötti testrészeket, így oldja az izommerevséget, s előzi meg az esetleges későbbi panaszok kialakulását.

Masszázs fajták

Akupresszúrás masszázs

Az akupresszúrás masszázs során a kezdeti lazító, bemelegítő fogásokat, simításokat, gyúrásokat az akupresszúrás pontok stimulálása követi. Ezek célja az, hogy a fájdalommal küzdő szerveket több életenergiához (csíhez) juttassa, visszaállítsa az egyensúlyi csíkeringést, ezáltal kezelve a betegségeket. Érdekessége, hogy gyakran a fájdalommal küzdő szervtől igen távoli pontok kezelésével lehet a legjobb eredményt elérni. Az akupresszúrás masszázs kiválóan alkalmas stresszoldásra, mozgásszervi és belső szervi panaszok kezelésére.

Cellulitiszmasszázs

Vér- és nyirokkeringés aktivizáló vákuumos masszázs, melynek következtében javul a salakanyag-eltávolítás. Kiegészítő kezelésként ultrahangos és interferenciaáramos kezelés alkalmazható, mely növeli a hatóanyagok felszívódását, serkenti a zsírlebontást és erősíti a legyengült izmokat.

Lábreflexzóna-masszázs

A reflexzóna masszázs elve, hogy a lábfejen és főként a talpon elhelyezkedő akupresszúrás pontokon keresztül stimulálhatóak és pozitívan befolyásolhatóak az ezekkel a pontokkal összeköttetésben álló szervek és testrészek. Főképpen a lábfejen található, nyomásra érzékeny pontok árulkodnak szervi rendellenességről. A reflexzónamasszázs elsősorban a test öngyógyító erejét szolgáltatott aktiválni, de emellett lazító és élénkítő hatása is van.

La-Stone-masszázs

Ennek a kezelésnek az alapját a kb. 50 °C-ra felmelegített sima, kerekre csiszolt kövek képezik, melyekből 40-et a test különböző energiaközpontjain helyeznek el. A forró kövek mellett néhány jéghidegre hűtött márványkövet is elhelyeznek ezen pontok némelyikén. A hideg-meleg inger által kiváltott stimuláció hasonlóképpen működik, mint a Kneipp-kezelés esetén. A La-Stone masszázs izomlazító hatású, amelyet tovább fokoznak az intenzív masszázsfogások. A tulajdonképpeni masszázs, amelyet különböző nagyságú kövekkel végeznek, csak gondos előkészületek megtétele után kezdődhet. A jó közérzetről a testet borító illatos olajok és a gyengéd zene gondoskodik.

Nyirokmasszázs/drénerezés

A nyirokmasszázs célja, hogy a nyirokrendszer zavarai következtében a szövetekben felgyülemlett vizet eltávolítsa, a duzzanatokat megszüntesse, élénkítse az immunrendszert. Nyirokmasszázs során simító, pumpáló mozdulatokkal ürítik ki a nyirokcsomót, meggyorsítják a pangó nyirok eltávozását.

Shiatsu masszázs

A Shiatsu (ejtsd: siacu) japán szó, jelentése ujjnyomás. Ezen masszázs típus alkalmazásában leggyakrabban az ujjnyomást használják, hasonlóan az akupresszúrához. Az erősebb nyomások kivitelezéséhez a tenyereket, a könyököt, a térdet és a talpat is felhasználják. Ezenkívül fontos szerepet kapnak a különböző nyújtó fogások is, hasonlóan a jógához. Mondhatjuk, hogy a Shiatsu felhasználja az akupunktúra, a jóga, a manuálterápia és a masszás elemeit, gyakorlatait, tudását, s ezzel vált a 20. század egyik leghatékonyabb masszázsává. Holisztikus szemléletű, a teljes embert kezeli, a lábujjaktól a fejtetőig.

Sportmasszázs

Alkalmazása különösen sportolás előtt és után ajánlott az izomzat felélénkítése és fellazítása céljából.

Svédmasszázs

A hosszú, simogató, körkörös mozdulatok egyesítésével végzett masszázs, amely kiegészül gyúró fogásokkal. Ez utóbbiak elősegítik az izomzat mélységi fellazítását.

Thai masszázs

A klasszikus thai masszázst olajok nélkül alkalmazzák. Ízületi funkciós zavarok kezelésére szolgál; túlnyomórészt nyújtógyakorlatokból áll, miközben a páciensen marad a ruha. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan és az ajurvéda elemei.

Vitálmasszázs

Mélyre ható vákuummasszázzsal (köpölyözéssel) fellazítják a letapadt szöveteket, majd masszázsfogásokkal kilazítják az izmokat, végül nyújtják és lazítják őket. Kiválóan alkalmazható stressz és ülő foglalkozás miatti nyak, váll és hátfájás ellen.

Yumeiho-masszázs

Ez a Japánból származó, bonyolult rendszeren alapuló gyógymasszázs tartalmazza az akupresszúra, a nyomó-gyúró masszázs, és manuálterápia elemeit. 100 alapfogásból áll, melyek helyes és pontos elsajátítása éveket vesz igénybe, ezen kívül betegségtől függően még 2-300 különböző manuálterápiás elem áll rendelkezésre, melyeket összehangolva és egyénileg kell összeállítani a terápia során. Frissítő hatása mellett számos betegség kezelésére alkalmas.

» Alternatív Gyógyászat - Kranioszakrális terápia
» Alternatív Gyógyászat - Yumieho

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010