"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Izomkontroll
(Szomatika)

- Muscle Control (Somatics) -

2010.

Az izomkontroll vagy szomatika alapvető felismerése az hogy az évek során bennünket érő feszültség (stressz) lerakódik az izmainkban. A felhalmozódott stresszmennyiség az évek múlásával egyre nő, emiatt izmaink egyre merevebbé és feszesebbé válnak. A számtalan, elkerülhetetlennek hitt, vagy tévesen az öregedésnek tulajdonított betegség és állapot valójában hibás beidegződés következménye. A lassan, tudatosan végrehajtott speciális gyakorlatok megelepően gyors és tartós változást hoznak létre, mert az agy-izom kapcsolat egyfajta újratanítását érik el.

Az Izomkontroll alkotója Thomas Hanna, de alapjaiban kapcsolódik a Feldenkrais- és Alexander-módszerhez is. Dr. Thomas Hanna egyszerű mozdulatokból álló tornagyakorlatokat fejlesztett ki, amelyek meglepően gyorsan képesek kioldani izmainkból a bennük lerakódott stresszt, így a makacs fájdalmak – nyak-, hát-, derék- vagy vállfájás, csípőtáji fájdalom, stb. – napok alatt „párolognak el”. (Meg kell jegyeznünk azonban, hogy nem minden mozgásszervi fájdalom oka a kóros izomfeszülés!) Dr. Thomas Hanna elmélete és terápiás módszere az Izomkontroll (idegen szóval szomatika (somatics)).

Testünkben minden mindennel összefügg. A stressz következtében kialakult kibernetikai hiba miatt az izmok egymásközti, normális egyensúlya felborul, amire az agy kompenzációs folyamatokat indít be. Ezek hosszú távon testi károsodásokhoz vezetnek, valamint a szervezet veszít ügyességéből, lelassul, és az optimálisnál sokkal alacsonyabb energiaszinten funkcionál. Az öregség jeleiként emlegetett tünetek jelentős része mögött ez a folyamat húzódik meg, amely visszafordítható!

Amikor egy görnyedt hátú, csoszogó léptű, idős bácsit látunk az utcán, talán azt gondoljuk: - „No, ennek már annyi…" Pedig nincs igazunk! Ha az izmaiból – egyszerű gyakorlatokkal – kioldjuk az évek, évtizedek alatt lerakódott stresszt, az idős bácsi szinte „átváltozik": egy viszonylag egyenes tartású, viszonylag ruganyos járású férfivá varázsolható. Ezek után nem meglepő, hogy Hanna felfedezéséről az ausztrál dr. Bernard Lake orvos így nyilatkozik: „…olyan potenciális lehetőségeket rejt magában ez a módszer a test és a tudat közötti összefüggés tekintetében, mint hajdan Einstein relativitáselmélete a fizika területén."

szomatika

 

szomatika

Agyunkat gyakran szoktuk számítógéphez hasonlítani. Joggal, hiszen folyamatosan feldolgozza a testből az ideghálózaton keresztül befutó információ-tömeget, s annak függvényében – ugyancsak az idegek erdején át – folyamatosan utasítást küld testünk minden porcikájának, így az izmainknak is. Igen ám, de ha azokban egy kritikus mennyiségnél több stressz gyűlt össze, akkor az agy-izom kibernetikus kapcsolat megbomlik, és izmainkat akaratlagosan már képtelenek vagyunk teljesen ellazítani. Úgy, ahogy a lehangolt nagybőgő húrjai is feszülnek még valamennyire, a pihenő izomrostokban is mérhető valamekkora alapfeszülés - ez az ún. izomtónus. Már 10%-os izomtónus-növekedés esetén is állandóan fáradtnak és merevnek érezzük magunkat. 20%-os növekedésnél viszont már nagyon fáradtnak és merevnek érezzük magunkat, testünkben pedig sajgó fájdalmat érzékelünk. 40%-os izomtónus-növekedés esetén a rendkívüli fáradtság mellett izmaink kőkemények, ugyanakkor gyengék, továbbá a testünkben itt-ott krónikus fájdalom érezhető.

Az Izomkontroll módszer - vagy más néven Szomatika - olyan szemlélettel és megoldással lát el bennünket, melynek segítségével a stresszes mindennapok ellenére is testileg, lelkileg egészségesek maradhatunk. Segítségével felismerhetjük, hogy mik azok a tényezők, amik felborítják a testi és lelki egyensúlyunkat és megoldást ad a kezünkbe, hogy az egyensúlyt mi magunk állítsuk vissza.

Az Izomkontroll gyakorlatok összekötő kapcsot jelentenek a testi és lelki gyógymódok között, megtanítanak testünk tudatosabb használatára, ezáltal harmonizálják az agy és a test bonyolult kapcsolatát. Egy egyszerűen megtanulható öngyógyító eszköz, mellyel otthonunkban tehetünk önmagunkért: a testi-lelki egészségünkért.

Kiknek segíthet az új módszer?

 • szinte valamennyi mozgásszervi betegnek
 • krónikus fájdalom: derék-, hát-, nyak-, fejfájás, stb.
 • scoliosis (gerincferdülés)
 • hanyag tartás esetén

Két alkalmazható alternatíva

 1. Önkezelés: az aktív gyakorlatok könnyen elsajátíthatók, ill. gyógytornász vezetésével csoportban is végezhetők.
 2. Izomkontroll egyéni kezelés, melyben a gyógytornász aktív, a páciens részben aktív.

A kétféle kezelés teljesen különbözik, de kombinálhatók, az aktuális panaszoktól függően.

A szervrendszerek közötti szoros kapcsolat miatt még a belső szervek állapotára is jótékonyan hat a kezelés. Az izomkontrollos gyógytorna igen kellemes, gyakori „mellékhatása”, hogy a régóta magas vérnyomás normalizálódik, az évek óta fennálló nyomott hangulatot derűs nyugalom váltja fel. Soha rosszabb „mellékhatást"…

Komolyabb mozgásszervi panasz esetén érdemes olyan gyógytornásszal konzultálni, aki magtanulta az izomkontrollt.

Itt most az otthoni öngyógyításhoz nyújtunk támpontot azzal, hogy Tomasovszky Csilla összefoglalóját ismertetem, amely a módszer alapjait mutatja be.

Miért lesz fájdalmasan feszes az izom?

Életünk minden tapasztalata egyben testi tapasztalat is, hiszen minden, amit átélünk, az izmainkban elraktározódik. (Ki ne érezte volna úgy egy stresszes nap végén, mintha egy nehéz zsákot vinne a nyakán-vállán?)

A mindennapok ingereire a központi idegrendszer szenzomotoros (érző és mozgató) rendszere specifikus muscularis (izom) reflexekkel ad folyamosan választ. A tartós stressz, a traumahelyzet kibillenti a szenzomotoros rendszert az egyensúlyi állapotból és ez akaratlan és állandósult fokozódott izomtónusban, beszűkült mozgásterjedelemben és izomfájdalomban nyilvánul meg. Ezeket akaratlagosan nem könnyű feloldani, hiszen egy idő után már nem is emlékszünk arra, hogy milyen lenne a normális állapot, elfelejtettük, hogy izmaink helyes tónusa és egyensúlya milyen is. Sokszor azonban nem is vagyunk tudatában ezeknek az izomfeszességeknek, csak akkor vesszük észre, amikor már fájdalommal is jeleznek.

Az izmok feladata az összehúzódás és az elernyedés. A gondot az okozza, hogy az izom ellazulása sokszor nem valósul meg teljesen. Riasztó, hogy ennek sokszor tudatában sem vagyunk! Az izom, ami nem tud ellazulni egy idő után megrövidült és fájdalmas lesz, valamint egyéb ízületi problémát is okozhat elhelyezkedésétől függően. Az Izomkontrollban Szenzomotoros amnéziának (SMA) nevezzük az ilyen állapotot, mert elveszett az emlékezet, hogy az izmoknak mi a normális tónusa és érzete, milyen a teljes ellazításuk okozta érzet és miként irányíthatók.

szomatika

 

A leírt folyamatot véljük – tévesen – az öregedés elkerülhetetlen jelének, pedig ezek a problémák bármikor előfordulhatnak. A panaszoknak tehát semmi közük nincs az életkorhoz, csupán az évek során minket érő hatások, ill. az ezekre adott reakciók rögzülése okozza.

Ha egy végtag izmai megrövidülnek, feszesek, akkor a görcsössé, ügyetlenné válik a mozgás. Az izmok működése feletti tudatos irányítás csökken, tehát a test automatikusan hanyatlásnak indul, ha nem mozgunk eleget. Éppen ezért a kor előrehaladtával nemhogy kevesebb, hanem inkább több mozgásra van szükségünk, hogy izmaink memóriáját frissen tartsuk! Az emberi szervezet képes mindaddig megtartani magas szintű működőképességét, amíg elegendő kihívással kerül szembe, mert a változatos fizikai tevékenység megelőzi az ízületek elmerevedését és az ebből származó mozgáskorlátozottságot.

Szomatikus átnevelés a krónikus (tartós) izomfeszülés ellen

Az SMA először a test középtáján lévő nagy izomcsoportokban keletkezik (has, derék, csípő), majd perifériásan is megjelenik (nyak, váll, könyök, kéz, térd, boka, láb). A test középpontjának tudatossá tétele és akaratlagos irányításának megtanulása az első feladat. Szomatikus szempontból a cél az, hogy kontrollt szerezzünk izmaink felett, akármekkora is a minket érő stressz vagy trauma.

Képesek vagyunk önmagunk megváltoztatására testi és lelki szinten is, képesek vagyunk megtanulni belső működéseink észlelését, azok értelmezését és átvenni az irányítást izmaink funkciója felett!

Idővel és gyakorlással fokozódik a testi tudatosság, javul az idegrendszeri észlelés és nő az izmok akaratlagos kontrollja. Ez a szomatikus átnevelés célja. Ez egy tanulás folyamat, amit elkezdhetünk gyógytornász segítségével (egyéni Izomkontroll kezelés) vagy önállóan.

Milyen testi és lelki panaszok esetén hatékony az Izomkontroll?

Mivel a módszer alapja a stressz és testi tüneteinek kezelése, ezért nehéz olyan betegséget vagy problémás állapotot mondani, amiben ne lenne hasznos segítség a gyakorlatok alkalmazása, ezért inkább a leggyakoribb alkalmazási területeket sorolom fel:

 •  scoliosis
 •  neuralgia (idegfájdalom)
 •  rossz testtartás, járáshiba
 •  krónikus, izomeredetű fájdalmak
 •  arthritis, arthrosis (ízületi gyulladás)
 •  bursitis (nyálkatömlő gyulladás)
 •  osteoporosis (csontritkulás)
 •  csontkinövés
 •  hemiplégia (féloldali bénulás)
 •  szédülés
 •  kéztőalagút-szindróma
 •  porckorong bántalmak
 •  diagnosztizálatlan fájdalom
 •  trauma, műtét után
 •  hangszálproblémák
 •  emésztési rendellenességek
 •  allergiás reakció
 •  hypochondria
 •  szellemi frissesség növelésére
 •  dadogás
 •  szorongás, stresszoldás
 •  statikus helyzetben dolgozóknak
 •  sportolóknak
 •  testük tudatosságát fokozni vágyó előadóművészeknek
 •  mindenkinek, aki teste, izmai fölött nagyobb kontroll szeretne szerezni, akinek fontos, hogy befelé is figyeljen 

Az Izomkontroll gyakorlatok hatásai

 •  Megelőzik az SMA kialakulását, ha pedig már kialakult, feloldják azt, tehát a jó testi-lelki közérzet és a fájdalommentes mozgás elérését célozzák meg.
 •  Elősegítik a magas szintű testi érzékelés és a mentális képességek kialakulását és megmaradását minden életkorban.
 •  Tudatosítják, hogy az egészség és a betegség létrehozásában a lelki események ugyanolyan fontosak, mint a testi történések. Ezt felismerve arra is rádöbbenhetünk, hogy ez ellen tenni tudunk, ha pedig már kialakultak a testi tünetek, azok sok esetben megszüntethetők, de legalább csökkenthetők a gyakorlatok tudatos végzésével.
 •  A módszer alapja az önmagunk általi megtapasztalás, ezáltal a képesség megszerzése önmagunk gyógyítására.

Mire figyeljünk az Izomkontroll gyakorlatok végzése közben? 

 • Összpontosítsuk figyelmünket a mozgás belülről történő érzékelésére, a tudatosság növelésére, az izmok fölötti uralom megszerzésére.
 • Szőnyegen, pokrócon vagy egy lepedőn végezzük, mert éreznünk kell, hogy hol és mennyire nyomja testünket a talaj a gyakorlatok végzés közben. Minél keményebb az alap, amin fekszünk, annál könnyebb a viszonyítás később, annál könnyebb éreznünk a változásokat.
 • Próbáljunk egy nyugodt napszakot és helyet találni a gyakorlásra. Nem feltétel a tejes csend, ha tudunk háttérzajban is magunkra figyelni, de a legtöbbünknek ehhez nyugodt környezet kell.
 • Lassan mozogjunk, így lehetőséget adunk agyunknak, hogy észrevegye és rögzítse a tapasztalatokat, amit torna közben szerzünk.
 • A legelső gyakorlatoknál már érezhető a kedvező testi változás.
 • Kíméletesen mozogjunk, semmit ne erőltessünk és mindig csak a fájdalom határáig végezzük a mozdulatot. Ez a határ gyakorlással kitolódik, így egyre nő a fájdalommentes mozgásterjedelmünk.
 • A gyakorlatok nem okoznak fájdalmat, ha lassan és óvatosan végezzük, teljesen veszélytelenek. Előfordulhat izomlázszerű kellemetlen érzés, ez azonban további gyakorlással elmúlik.
 • Legyünk kitartóak, türelmesek és pozitív beállítottságúak. Gondoljunk úgy az életünkre, mint az erősödés és a fejlődés állandó folyamatára, így nagyobb eséllyel fog ez megtörténni. Sokkal többre vagyunk képesek, mint hinnénk!

Miért fontos a pozitív hozzáállás?

Tény, hogy egy adott tudatállapot változások létrehozására képes a központi idegrendszerben és az immunrendszerben. Ha azt várjuk el testünktől, hogy lendületes,  egészséges legyen és fizikális szinten is gondozzuk (megfelelően terheljük és mozgatjuk), akkor jó esélyünk van rá, hogy sokáig élvezhessük a könnyed mozgást.

Az elvárás lehet negatív is, például, ha úgy gondoljuk, hogy az öregedés velejárója a fájdalom és a mozgáskorlátozottság, a funkcionális leépülés. Ezt gondolva teret adunk ezek megvalósulásának. A betegség elvárása az agyban és az immunrendszerben veszedelmes reakciókat indít be, így a betegséggel szembeni küzdelem feladásának puszta gondolata is csökkenti a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A testi tünetek jelentkezésekor a legrosszabbat elvárva megerősítjük a tünetet, ami gátolhatja a gyógyulást.
A testi panaszra adott tudatos pozitív hozzáállással és tenni akarással elébe vághatunk az eseményeknek: megelőzhetjük a rosszabbodást, visszafordíthatjuk a folyamatot, ezáltal megóvhatjuk magunkat valamilyen diszfunkció állandósulásától.

Bizonyos kor után kényelmetlenségek, netán fájdalmak keletkezhetnek testünk bizonyos részein. Ha súlyos betegség és a kezdődő leépülés jeleiként gondolunk rájuk, akkor elfogadjuk elkerülhetetlenségüket és megadjuk magunkat. A helyes hozzáállással azonban a folyamat visszafordítható vagy jelentősen lassítható.

A pozitív hozzáállás és az időben történő megfelelő fizikai inger, amit az Izomkontroll módszer jelent,  valóban csodákat tehet! Sose feledjük, hogy testünkkel és egészségünkkel kapcsolatos hozzáállásunk alapvetően befolyásolja testi állapotunkat és egészségünket. Nem kell tehát beadni a derekunkat és feladni a küzdelmet az öregedés szükségszerűnek mondott velejárói ellen. Tudjuk, hogy amit önmagunkkal kapcsolatban hiszünk, az mennyire gyakran meg is történik.

Gyerekeknek is?

Sosincs elég korán a testtudatot növelni! Egy 4-5 éves gyerek már képes önmagára figyelve lazítani pár percig. Ezt kihasználhatjuk arra, hogy 1-1 gyakorlatot megtanítunk, elvégeztetünk vele. 5-10 perc elég egyszerre, fontos, hogy jól érezze közben magát a gyermek.

Várandósság

Babát várók is nyugodtan végezhetik a gyakorlatokat, feltéve, ha ezeket betartják:

 1. Náluk különösen fontos, hogy kerüljék a túlnyújtást, túlterhelést.
 2. Csak annyi gyakorlatot végezzenek, amennyi jólesik, nem érdemes végigcsinálni, ha épp nem esik jól.
 3. Hagyják ki, ne végezzék a legelső gyakorlatoknál a fentről indított hasgyakorlatot és a hasonfekvő gyakorlatokat. 

Mit tegyünk, ha még vagy már nincsenek panaszaink?

Amikor a panaszokat sikerült felszámolnunk és megszereztük az uralmat izmaink és testünk irányítása felett, akkor a további cél az elért eredmények megtartása.

Míg a tanulási folyamat, a szomatikus újranevelés megköveteli a türelmes fegyelmet, addig a karbantartó szakasz csupán rövid időráfordítást igényel, hiszen célunk a tanultak megerősítése. Végigmehetünk a gyakorlatokon 1-3 ismétlésszámmal/gyakorlat, így csupán kb. 15-20 percet vesz igénybe a tornánk. Ezzel emlékeztetjük agyunkat és izmainkat a tanultakra.

Ha ismét jelentkeznének a feloldott tünetek vagy új testi, lelki problémánk támad, akkor azonban ismét teljes hosszában és mélységében vegyük sorra a gyakorlatokat.

[ Forrás: Gyógytornázz ]

» Alternatív Gyógyászat - Kineziológia
» Alternatív Gyógyászat - Kiropraktika

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010