"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Kiropraktika

- Kyropractice -

2010.

A kiropraktika az egészségmegőrzés egyik alternatív módja, csontkovácsolásnak vagy manuálterápiának is nevezik. Fájdalommentes, gyógyszermentes, többnyire manuális módon történő kezelés, amelyet kizárólag az erre szakosodott orvos végezhet. Kóros diagnózis esetén célja a mozgásszervi probléma eredetének feltárása, melynek gyakran központja a gerincoszlop, a gerincre közvetlenül és közvetett módon ható izmok, a belőle kilépő idegek.

kiropraktika

A kiropraktika a gerincbetegségek szelíd gyógymódja, maga a szó a görög nyelvből származik, a cheiro, kéz és a praxis, azaz praktizálni szavak összetételéből. A vizsgálat és a kezelés ugyanis kézzel, illetve az ujjakkal történik. A kiropraktőr - csontkovács - felméri a gerinc kis ízesüléseinek az állapotát, és az esetleges kóros elváltozásokat - röntgenlelet és szakorvosi diagnózis alapján - kezeli. A csontkovács rendszerese látogatása részét kell, hogy képezze a gerinc prevenciós programjának. A kezelést csak kizárólag szakvégzettséggel rendelkezők végezhetik.

A kiropraktika olyan természetgyógyászati módszer, melynek fő szakterülete a gerinc, annak nyaki, háti, derék és keresztcsonti részei, az ezeket alkotó csigolyák, porckorongok, ízületek, és különösen a gerincből kilépő idegek. A kiropraktika egyrészt azon a biológiai törvényen alapul, hogy a szervezetben megvan a gyógyulásra való képesség, másrészt azon az élettani tényen, hogy a szervezet fő vezérlő rendszere az idegrendszer, mely minden más rendszer és szerv működését irányítja, szabályozza.

A kiropraktika központi elve, hogy ha a gerinc csigolyái rendellenesen elmozdulnak és berögzülnek (ezt nevezzük subluxatiónak vagy ízületi blokknak), irritálják a kilépő idegeket, vagyis az idegrendszert. Ennek következtében az adott beidegzett izmokban, testrészekben és belső szervekben fájdalom, működési zavar, kóros állapot alakul ki. A kiropraktor a vizsgálat során kitapintja az elmozdult csigolyákat és helyre teszi azokat. Felszabadítja az idegeket a nyomás alól, ezáltal hozzásegíti a testet a gyógyuláshoz.

A "csontkovács" szó a manuálterápia népies megnevezése. Nyugaton e foglalkozást kiropraktikának nevezik. A manuálterápiás metódus lényege, hogy a blokkolt ízületet, csigolyát a terapeuta a páciens segítségével visszahelyezi az ideális pozícióba.

A "manuális" szó a "manus" (tenyér jelentésű) szóból származik. A masszázshoz hasonlóan ez is "kézrátevéses" gyógymód, de a két megközelítés között elvi különbség van. A masszázs az izmokra hat, a csontkovácsság pedig a gerinccel, porckorongokkal és csontokkal való műveleteket jelenti. A masszázs javít a páciensek állapotán, de ritka, hogy valakit kigyógyít egy betegségből. Ugyanakkor egy kiropraktikai kezelés hosszú évekre meg tudja szűntetni a betegség tüneteit. Más szóval a masszázsra a könnyítés, a csontkovácsságra pedig az azonnali gyógyítás lehet a jellemző. A csontkovácsok azok, akiknél a legnagyobb az "egyetlen kezelésre" történő felgyógyulások száma. Viszont komplikációból is több van náluk (ide értve a jó szakembereket is), mint bárki másnál. Megesik néha, hogy valaki kisebb derékfájással megy be a rendelésre és a mentők viszik el onnan.

A manuális diagnosztika célja egyrészt a mozgásszervrendszer állapotfelmérése, ennek keretében a javallat és a terápiás módszer megválasztásának meghatározása, másrészt az ellenjavallatot képező betegségek, tényezők felismerése.

A mozgásszervi betegségek közismerten nagyon gyakoriak, már gyerekkorban megtalálhatók azok az eltérések, amelyek a felnőtt- és időskori kopásos, meszesedéses betegségekhez vezetnek. Nagyon fontos tehát olyan vizsgáló módszer ismerete és szélesebb körben elterjesztése, amely ezekre korán fényt derít, és megelőzésükhöz lehetőséget nyújt.

Hogyan vizsgálódik a terapeuta?

A manuális diagnosztika, azaz a vizsgálat megtekintéssel kezdődik, amely kiterjed a test, illetve elsősorban a fej, nyak, hát, ágyéki gerinc tartásának, továbbá a mozgások kivitelezésének szabályosságára, a test szimmetriájának, az izomzat külsőleg is látható fejlettségének vizsgálatára. Ezután történik a bőr és bőr alatti kötőszövet, az izomzat réteges áttapintása. Az izmok tónusának, erejének részletes felmérése után a csigolyák közti páronkénti mozgathatóság és az ízületek speciális mozgás, illetve mozgathatóság vizsgálata következik.

A manuálterápiás vizsgálat és kezelés során számos, különböző eredetı technikát alkalmaz a terapeuta. Ezek némelyikénél a páciens mozdulataira, izommunkájára is szükség van, másoknál csak a terapeuta dolgozik az adott ízületen. Egyes fogásoknál valóban előfordulhat roppanó hang, de a kezelés célja nem a "ropogtatás". Finom, de határozott és pontos fogásokkal kell az ízület egyensúlyát helyreállítani, de ahhoz, hogy az a helyén is maradjon, fontos rögzíteni. Igen, ez már a páciens feladata lesz, amit speciális gyógytornával, stabilizáló gyakorlatokkal lehet elérni. A gyakorlatok egy részét a manuálterapeuta is megtanítja, de olykor szükség lehet néhány gyógytorna-foglalkozásra is.

A manuális terápia elsősorban abban is különbözik az egyszerű, laikus csontkovácsolástól, hogy részletes vizsgálaton alapul. További lényeges különbség, hogy a kezelést nemcsak néhány erőteljes rántás, nyomás képezi, Sokszor nincs szükség ilyen keményebb műfogásra, hanem izomlazító "trükkök" alkalmazásával finomabb fogások is eredményesek. Sokszor egy-két valóban egyszerű rántás, nyomás elég a "kiakadt" vagy "beakadt" csigolya helyretevéséhez. A többször, krónikus vagy visszatérő panaszok esetén a mozgásszervek elemzése szükséges a panaszok okának feltárásához. A manuális medicina karöltve a kineziológiával (mozgástan) speciális mozgásszervi elemző vizsgálati rendszert dolgozott ki. Ezekkel meg lehet találni azokat a mozgásszervi elváltozásokat, amelyeket - a szintén a manuális medicina keretében kidolgozott gyakorlatokkal - kezelni, csökkenteni lehet. A manuális diagnosztika kellene a fitneszprogramok igazi egyéni kidolgozásához is.

kiropraktika
kiropraktika

Egészséges testedzés

Kétségtelenül az egészséges szervezet edzése nem igényel különösebb egyéni szempontokat, bár valójában senki sem egészséges. Test és izomzati aszimmetriák, egyéni testi fejlettségi eltérések mindenkinél megtalálhatók. A legtöbb fitneszedző természetesen egészségesnek tekinthető, viszont majdnem mindenkinél található megerőltetés vagy baleset miatti gyenge pont. Sokan edzenek azért, hogy a látványos izmaikat fejlesszék. Szerencsére egyre többen azért fitneszelnek, hogy a civilizációs ártalmakat ellensúlyozzák, a hétköznapi élet, hétköznapi megterheléseire tegyék alkalmassá szervezetüket. Ehhez viszont nem elsősorban a látványos izmok fejlesztése szükséges. A legnagyobb probléma a mai korunkban a bizonyos izmok - így például a fejfeszítők, a felső csuklyásizom, a mellizom, horpaszizom, a combközelítők - rövidülése. Nagyon gyakori az izmok rossz használata, és részben az idegfeszültség miatti görcsösség.

A testedzés legfontosabb kezdő szakaszának az izmok speciális nyújtása, lazítása legyen! Néha önmagában ez is elég. A már divatos sztrecsing technikák továbbfejlesztése is a manuális terápia szakterületét dicséri, illetve dicsérhetné. Az izomerősítés témakörében azt kell hangsúlyozni, hogy nem kell minden izmot erősíteni, illetve - mint előbb említettem - nem a látványos izmok erősítése a helyes cél, hanem a civilizációs élethez szükséges izmok fejlesztése. A manuális medicina kutatásai kimutatták azokat a kulcs vagy legfontosabb izmokat, amelyek szabályszerűen gyengék, vagy gyengülnek a civilizációs életmóddal, és ezek erősítésére kell koncentrálni. Ezek közül kiemelhetők a nyakhajlító izmok, a hát és derék mélyizmai, valamint a ferde hasizmok, egyes combizmok. Kétségtelen, hogy egyik fő cél az izmos, esztétikus testalkat kialakítása. Azonban - kissé racionálisabban gondolkozva - ma már nem cél, hogy a karunkkal minél nagyobb súlyt tudjunk felemelni, hanem minél tovább tudjunk álló vagy ülő testhelyzetben maradni.

A korábbi (vagy szokásos) gerinc és ízületi mozgásképesség fokozása helyett a stabil testtartás kell legyen a cél. Mindezekhez szükséges izmok, illetve azok megfelelő edzési koncepciója szintén a manuális terápia tárgyköre.

Látható, hogy egy alapjában betegekre kidolgozott gyógymód milyen sokat tud adni az egészséges testedzőknek.

A kiropraktika története

A kiropraktika története 1895. szeptember 18.-án kezdődött Amerikában (Davenport, Iowa), az alapítója a kanadai születésű Daniel David Palmer, aki mágneses gyógyítással foglalkozott.

Egy alkalommal, amikor a rendelő épületében dolgozó gondnokkal, Harvey Lillardal találkozott és megtudta, hogy majdnem teljesen siket az egyik fülére, alaposan megvizsgálta, melynek során kiderült, hogy 17 évvel korábban egy rossz mozdulat során gerincében egy roppanást érzett és ezt követően elveszítette hallását. Dr. Palmer komoly tudással rendelkezett élettan és anatómia terén is, vizsgálata a páciense gerincén egy helytelenül helyezkedő csigolyát igazolt, s a beteg beleegyezésével helyreigazította, Harvey-nak rövid időn belül visszatért a hallása.

Palmer úgy gondolta megtalálta a siketség gyógymódját és országszerte hirdette, hogy jöjjenek Davenport-ba a siketségüket gyógyíttatni. Jöttek is százával a siketek, siketek és vakok, siketek és mozgássérültek. Többségük nem gyógyult ki a siketségéből, de voltak akik a látásukat, a járóképességüket nyerték vissza, míg mások egyéb betegségből gyógyultak meg a gerincük helyre igazításakor.
Dr. Palmer úgy vélte, hogy nem egy betegség gyógymódját fedezte fel, hanem rábukkant valami olyasmire ami a betegségek nagy részének okozója: az elmozdult csigolyák a gerincben. Ezeket ő szubluxációnak (kis izületi blokk) hívta. Ettől a pillanattól Dr. Palmer az elmozdult csigolyák helyreigazításával foglalkozott, hogy természetes módon gyógyulhassanak a hozzáfordulók.

Két évre rá, 1897-ben, egy iskolát nyitott Palmer School of Chiropractic néven, melyet halála után fia, B.J. Palmer vitt tovább.

B.J. Palmer nevéhez fűződik a kiropraktika fejlesztése, elfogadtatása és terjesztése világszerte. Dr. Palmer, vagy B.J. ahogy a legtöbben hívták, hihetetlenül karizmatikus egyéniség volt. Évtizedeken át, kutatta és fejleszette a kiropraktika módszereit és elméletét. Több tucat könyvet írt, ezek közül a legismertebb a 38 fejezetből álló „Zöld könyvek”. Ezek tartalmazzák a kiropraktika filozófiáját, valamint az 1951-ben kiadott 16 évnyi kutatásainak eredményeit is. A kiropraktika mellet rádiózással is foglalkozott. A 40-es, 50-es évek tájékán az általa írt könyvből oktatták amerikában a rádiózás elméleteit. A színészként, majd az egyesült államok elnökeként ismert Ronald Reagan színészi pályafutása előtt a B.J. által üzemeltetett davenporti rádiónál is dolgozott. Az elmúlt fél évszázadban egyetemi státusszal működik a Palmer egyetem - Palmer College of Chiropractic.

A kiropraktika filozófiája

Mi is az egészség?

Mit jelent az Önök számára az egészség? Talán, hogy jól érezik magunkat? Vagy azt, hogy nincsenek megfázva? Esetleg ennél sokkal többet? A kiropraktikában az egészség fogalma mindig is többet jelentett annál, hogy nem vagyunk tünetileg betegek vagy nem fáj semmink. Az igazság az, hogy az egészség egy lényegesen jobb életminőséget jelent. De ezt nem csak a kiropraktőrök gondolják így, nézzék meg a WHO megfogalmazását az egészséggel kapcsolatosan, mely jól tükrözi a kiropraktika álláspontját:

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegségektől és a testi fogyatékosságtól való mentességet jelenti.”

A definíció kibővült az egészség dinamikus felfogásával, miszerint: a jövőbeni jó fizikai, lelki és szociális jólét ránti igény kielégítésében az egyén aktív közreműködése is szükséges, mert felelős saját egészségének megőrzéséért.

Egészség kontra betegség

A láz a szervezetünk önálló reakciója a betolakodó kórokozók ellen. Baktériumok nagyon kevés hőmérsékletingadozást bírnak elviselni. Előfordulhat, hogy a láz a szervezetünk önálló módszere a kórokozók legyengítésére vagy megölésére?

Ha valaki meg van fázva, folyik az orra, az általános orvosi gyógymód pl. a következőket tartalmazná: antihistamin készítmények, Aspirint, Rhinatiolt, köhögésgátlók, Coldrex.

A szervezetünk saját reakcióitól sokszor eltekintünk. Az immunrendszerünk a kórokozók megölésére állandóan egy interferon nevezetű anyagot termel. Az interferon a szervezetünkben termelt nyákkal mozog. Hogyan hagyhatja el testünket a nyákban lévő megölt vírus vagy baktérium? Például köhögés, tüsszentés, orrfolyás stb. útján. Ezt akadályozzuk meg egyes készítmények alkalmazásával.

A rossz időjárás, úgy mint a megfázás tünetei, még ha kellemetlen is nekünk, fontos a természetnek. Az említett példák mutatják, hogy a tünetek nem megfelelő jelzők atekintetben, hogy betegek vagyunk-e vagy sem. Az igazság az, hogy a tünet az, ami visszaállítja a szervezetünkben az egészséget, a homeostásis-t (a szervezetünkben lévő egyensúlyt).

Így hát a betegség inkább: egy olyan állapot, amikor a szervezet nem végzi a dolgát!

Jelenleg, ahogy ezeket a szavakat olvassa a szíve 60-72-szer üt percenként, a veséi filterként működve, megszűrik a vérét, a mája százával állítja elő a kémiai anyagokat és a tüdejében az oxigén és a szénmonoxid szint állandóan váltja egymást. Ezeket az élettani folyamatokat Ön tudatosan irányítja vagy a szervezete önmagától látja el ezeket a feladatokat?

Mi lehet a szervezetünkben az ami, a szalámis szendvicsből hajsejteket, új bőr sejteket és körmöket formál? A kiropraktőrök ezt az öngyógyító önműködtető rendszert hívja belső öngyógyító erőnek (innate intelligence). Miután ez velünk született, így egy újszülöttnél ugyan akkora lehet ez az öngyógyító erő, mint egy egyetemi professzornál. A közeg melyen át ez az erő mozog a szervezetünkben az idegrendszerünk. Az idegrendszerünk, mint egy információs szupersztráda, közvetíti a sok milliárdnyi információkat az agytól a testhez, majd a testtől az agyhoz. Ez nem egy olyan sztráda, amelyen felesleges forgalmat szeretnénk, más szóval itt nem akarjuk, hogy bármi is bezavarjon a működésben. Az öngyógyító erőnek mennyiségétől és minőségétől függ, hogy milyen jól működik a szervezetünk. Emlékezzünk, ha téves információ jut el a szervezet egyik részéből a másikba, az ugyan olyan kárt okozhat, mintha egyáltalán nem jut el az információ. A kiropraktőrök fő feladata, hogy ezeket a pályákat szabadon tartsák, ezáltal hagyják az öngyógyító működést a szervezetben optimálisan működni. Ez a nemes cél, a mi rendelőnkben is igaz!

Ha eddig elolvasta, akkor valószínűleg felmerült Önben a kérdés, hogy hogyan is lehet ezeket a pályákat szabadon tartani? Más szóval, mi is az a kiropraktikai igazítás és hogyan hat az öngyógyító erőkre a szervezetben? Mielőtt ezt a kérdést megválaszolnánk, meg kell, hogy értse a lényeget.

Minden ezen a földön úgy épül fel, hogy valamilyen működést ellásson. Miután a felépítése döntő abban, hogy milyen lesz a működése, ezért ha a felépítése nem 100%-os, akkor egyértelműen a működése sem lehet 100%-os.

Vegyünk egy sportautót példának, amelyek nem csak erős motorral vannak felszerelve, hogy minél gyorsabban tudjon száguldani, hanem aerodinamikusan is úgy fejlesztik, hogy minél kisebb legyen a légellenállása.

Ha most például csomagokat helyezünk a kocsi tetejére ezáltal megváltoztatjuk a felépítését. Ugyanolyan jól fog működni, mint ugyanez az autó csomagok nélkül? Esetleg ha a kerekei nincsenek helyesen centrírozva? A változott működés lehet, hogy Önnek nem feltűnő, mert nem tudja, hogy mire képes egy ilyen autó helyes beállításokkal, de attól még, hogy Önnek ez nem feltűnő a működés mégis kevesebb a 100%-nál.

kiropraktika

 

Kommunikáció

Tegyük fel, hogy egy hölgy mobiltelefonon szeretne nagymamájának egy piros kendőt rendelni a születésnapjára. Mi lenne, ha zavaros lenne a vonal? Előfordulhat, hogy a hitelkártyájának a 16 jegyű számát helytelenül hallják, ezáltal elutasítják a vásárlást? Mi van, ha helyes a szám, de téves a katalógusban kinézett piros kendő száma? A nagymamája esetleg egy más színű kendőt kap meg vagy rosszabb esetben nem érkezik meg a rendelés!

Az idegrendszer, mely az agyból, gerincvelőből és a kilépő ideggyökökből áll, fontos információt közvetít a testünk minden részéhez. Az idegrendszer a fő irányítórendszerünk a testünkben. Ezt a globális hálózatot használja a kommunikációra és arra, hogy koordinálja szervezetünk működését. Zavar az idegrendszerben, zavart okoz az egyéb rendszerekben is!

Ha egy vagy több csigolya elmozdul a normális pozíciójából, terhelni fogja az idegrendszert. Ez a szervezet kommunikáció rendszerében is zavart okoz, ezt hívják szubluxációnak.

A szubluxációk többsége nem jár fájdalommal vagy eleinte ézlelhető tünettel. Azért, mert a testünkben kétféle idegrost van: érzékelő és motorikus. Az érzékelő idegpályák közvetítik páldául a fájdalmat, hőmérsékletet, ízt stb. a testünktől az agyhoz. Motorikus idegpályák információkat hordoznak izmokhoz, szervekhez, mirigyekhez a helyes működésről. Ha egy irritált ideg, érzékelő rostokat hord, akkor előfordulhat, hogy fájdalmi tüneteink lesznek. Miután az idegrostok többsége (kb.67%-a) teljesen motorikus, így érzékelő rostok nincsenek bennük, ezért csak helytelen működést fognak okozni. Így hát nagyon fontos megjegyezni, hogy a fájdalom egy nagyon rossz jelzője annak, hogy jelen van a szubluxáció a gerincünkben.

Mennyire egészséges Ön?

Képzelje el, hogy cipőjébe egy kavicsot helyezünk, amit Ön nem vehet ki egész nap. Mennyi idő után kezdené el zavarni a lábát? Illetve a bokáját, térdét vagy gerincét? Talán még fejfájást is okozhatna. Előfordulhat, hogy képtelen lenne koncentrálni és ingerültté válna? Talán kiabálna a kedvesével, gyerekével vagy szüleivel? Most helyezze ugyan ezt az irritációt az idegpályáira. Ön szerint milyen hatással lenne a közérzetére? Hogyan befolyásolná a viselkedését és gondolkodását? Vagy akár az életét?

Mi okozza a szubluxációt?

A szubluxációk oka, hogy szervezetünk képtelen alkalmazkodni a stresszhez. A stressznek három formája van: fizikai, kémiai és pszichés.

Fizikai stressz : Emberek minden nap ki vannak téve fizikai stressznek, akár érzékelik akár nem. Helytelen testtartás, sérülések, rándulások, helytelen testhelyzetben végzett munka felesleges terhet ró az izmainkra, szalagjainkra, csontjainkra. Ez a helytelen egyensúly és feszültség okozza a szubluxációt. Kisebb nagyobb koccanások autóval, sportbalesetek vagy akár rossz ágy és párna szintén hozzájárulnak a szubluxációk keletkezéséhez.

Kémiai stressz : Légszennyeződés, tartósítószerek, színezékek, „gyógy”szerek (orvos által felírt vagy vény nélküli), alkohol, étel allergiák és dohányzás csak egy pár példa a kémiai stresszre, melyek zavarják a szervezet 100%-os működését. Mikor ezek a kemikáliák a szervezetbe kerülnek rövidzárlatot okoznak az idegrendszerben, így az adott információk helytelenül közvetítődnek.

Pszichés stressz : Munkahelyünkön, iskolában, otthon csak egy pár olyan hely, ahol pszichés stressznek lehetünk kitéve. Mindenki halott már arról, hogy „a stressz öl”. Ez mit is jelent és mi köze van a kiropraktikához? Észre vette már, hogy milyen FESZESEK az izmai egy érzelmileg fárasztó nap után? Ez a fokozott feszültség nagyon nagy terhet jelent a gerincünkre, mely szintén szubluxációhoz vezet.

Kinek hasznos a kiropraktikai vizsgálat és ellátás?

Kisbabáknak és gyerekeknek azért, mert a fejlődésük teljes mértékben függ attól, hogy az idegrendszerük hogyan működik. Időben megelőzhető helytelen mozgásminták, testtartások kialakulása (ha már látszik, hogy rossz az már nem megelőzés). Számtalan esés, sérülés (bútorokról, biciklivel, hintáról) éri őket, melyeknek nem tulajdonít az orvostudomány megfelelő hangsúlyt, sokszor a külső vagy látszólagos tünetek hiányában. A kiropraktika nem a külső tünetekre helyezi a hangsúlyt, hanem az egyedi vizsgálatok eredményeire. Ne hagyjuk, hogy gyerekeink szubluxáltan nőjenek fel!

Felnőtteknél már akár 1-2 évtizede is fennállhatnak szubluxációk, mire a tünetek jelentkeznek. Többségünk csak fájdalom érzet esetén jelentkezik az orvosi rendelőkben, hiszen a hagyományos orvoslás tünetekről szól. A fájdalom szűnésekor, akár gyógyszeres úton, úgy gondolja, hogy megszűnt a probléma. Általában ez a hozzáállás a problémáink fokozódásához vezet. Jó példa erre a gerincsérv (discus hernia). Gyakori, vagy ritka derékfájások szokták megelőzni, akár éveken át, de mindig szűnik, hiszen a szervezet igyekszik gyógyulni. A panaszaink kiváltó okát ezért nem kerüljük és nem kezeltetjük. Majd egy mozdulatot (ilyenkor rossz mozdulatnak szoktuk hívni) követően, valamelyik végtagba sugárzó fájdalmat, akár zsibbadást tapasztalunk. Ismerős? Ha időben megfelelő kezelést választunk, megelőzhetjük ezeknek kialakulását.

Idősebb korban, a nem karban tartott izmok, izületek rugalmassága csökken. Egy bizonyos mértékben élettani, de nagymértékben életmódbeli tünetekről van szó. Ha már több évtizede valami nem működik megfelelően, az komoly gondokat tud okozni, ilyenkor a kezelést is befolyásolja és érdemes hosszú távon gondolkodni. Nem lehet évtizedek rossz működéseit „elvarázsolni”.

A kúraszerű gyógymódok véleményem szerint nem működnek, a szervezetnek rendszeres karbantartás kell. Természetesen egyénileg változik, hogy kinek milyen rendszerességgel érdemes kezelésekre járni, nagymértékben az befolyásolja, hogy ki mennyit tesz meg a saját egészségéért, mozgással (gerinctorna), táplálkozással és a szellemi erőnlét frissítésével.

[ Forrás: Kiropraktika.hu ]

» Alternatív Gyógyászat - Masszázs terápiák

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010