"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Méregtelenítés

- Detoxification -

2010.

A méregtelenítés olyan folyamat, amelynek során szervezetünk megszabadul mindazon káros és fölösleges anyagcseretermékektől, salakanyagoktól, melyekre egészséges működéséhez a továbbiakban nincsen szüksége. A méregtelenítés egyfajata nagytakarítás, amely megtisztítja szerevezetünket a lerakódott méreganyagoktól, feltölti energiaraktárainkat hasznos anyagokkal, sok felesleges salakanyagot eltávolít és megtisztít. Egy sikeres méregtelenítés után hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozása, kiegyensúlyozottabb az anyagcseréje, erősebb az immunrendszere és javulni fognak szervezetének regenerációs folyamatai is.

Méregtelenítés

Mai rohanó stresszes életvitelünk, helytelen táplálkozási szokásaink, a környezetszennyezés okozta folyamatos méreg bevitel a szervezet elsavasodásához vezetnek, az egyensúly felborulása pedig betegségeket okoz. Bolygónk történetében manapság az eddigi legnagyobb mennyiségű mérgező anyagot bocsátjuk ki, éppen ezért a rendszeres méregtelenítés feltétlenül szükséges az egészség megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében. A szervezetünkben évente négy kilógrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből. Ezek a méreganyagok rendkívüli mértékben megnehezítik szervezetünk működését. A vér minden szervünkhöz elszállítja a mérget, és a kiválasztó szerveket károsítja. Ha valamelyik szerv nem működik jól, a mérgező anyagok bent rekednek, meggyengítik a szervezetet, elveszítjük energiánkat, vitalitásunkat. Feldúsulnak, lerakódnak szöveteinkben, szerveinkben a méreg- és salakanyagok, túlterhelve ezzel a kiválasztó szerveinket és az immunrendszert. Testünk azonban képes a megtisztulásra, különösen, ha ebben a segítségére sietünk...

A méregtelenítésnek három fő szakasza van. A már lerakódott fölösleges vagy káros anyagok felszabadítása, mobilizálása, végül eltávolítása mellett az is nagyon fontos, hogy igyekezzünk csökkenteni a szervezetünkbe jutó mérgező anyagok mennyiségét. Két alapvető méregtelenítő szervünk a máj és a vese, amelyeknek fő feladata a fenti anyagok minél gyorsabb és minél teljesebb eltávolítása szervezetünkből. Ezeken kívül a tüdő és a bőr is részt vesz a szervezet természetes méregtelenítő folyamataiban. A bélrendszer a makroszkópos salakanyagok eltávolításával veszi ki részét a méregtelenítésből.

A modern életvitel problémái

Eredetileg a testünkbe került méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetünkből. A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is. Abban azonban, hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak.

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy időről-időre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésű napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. Minden gyümölcs-, tisztítótea-, vagy vízböjt kúra célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag bevitellel segítse a testünket az öntisztulásban.

Azt, hogy mozgásszegényen élünk és helytelenül táplálkozunk, már sokszor hallhattuk, de vajon tényleg ilyen nagy jelentősége van mindennek? Igen, ugyanis az emésztés, a bélrendszer úgy működik, mint a fa gyökérzete: ha ez egészségtelen, maga a fa és a lombok is azok lesznek. Tehát mindenképpen érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra, és időnként nem árt válogatott élelmiszerekkel megkímélni magunkat.

Melyek a legnagyobb problémák?

 • Túlzott energia- és zsírbevitel
 • Túlzott fehérje- és szénhidrátfogyasztás
 • Nagy mértékű alkohol és NaCl (konyhasó) fogyasztása
 • Alacsony esszenciális (telítetlen) zsírsavbevitel, a telített zsírsavak javára
 • Kevés rost és élő táplálék fogyasztása

Attól függően, hogy mennyire vagyunk elsalakosodva, rövidebb vagy hosszabb tisztító kúrákat is végezhetünk. De fontos, hogy évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal feltétlenül tisztítsuk meg szervezetünket. Ha szükségét érezzük, méregtelenítést gyakrabban is végezhetünk, ízlésének és egészségi állapotának megfelelően.

Mire valók a tisztítókúrák?

A fő cél az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának elősegítése bőséges folyadékfogyasztással egybekötve.

Fontos, hogy folyadék alatt ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcs- és zöldséglevet, és főként tiszta vizet értünk, akár napi 2,5-3 liter mennyiségben is. Tisztító hatású teakeveréket készíthetünk kamillából, édesköménymagból, csipkebogyóból, borsmentából, gyermekláncfűből, nyírfalevélből és aranyvesszőfűből. Aki nem szeretne ezzel pepecselni, jó hatású, ha csak vesetisztító csalánteát vagy gyógynövényboltban beszerzett kész keveréket kortyolgat.

A program alatt mindvégig fontos a testmozgás, ami védi az izmokat a kúra alatti lebontástól. Jó hatású, ha Kneipp-módszereket is alkalmazunk az immunrendszer és a keringés stabilizálására, amilyen például a hideg-meleg váltózuhany, a száraz testledörzsölés, amit zuhanyozás követ, illetve ha megoldható, a hideg vízben, esetleg köveken járás. Tudni kell, hogy a tisztulás akkor lesz a legjobb hatású, ha nem csak testileg, de lelkileg is igyekszünk feltöltődni, kerüljünk a stresszhatásokat, relaxálunk, meditálunk.

Kinek tanácsos a méregtelenítés igénybe vétele?

 • azon személyeknek, akikre nagy munkahelyi nyomás nehezedik, idegkimerültséget éreznek, dohányoznak vagy isznak
 • gyenge immunrendszer esetén
 • szennyezett környezetben dolgozóknak
 • azoknak, akik szeretik az olajos, zsíros ételeket
 • cukorbetegségben, magas vérnyomásban, ízületi gyulladásban, köszvényben szenvedőknek, illetve traumás sérülést elszenvedetteknek

Szükséges az előzetes kivizsgálás?

Ha bármiféle krónikus betegségünk van, mindenképpen érdemes a tisztítás előtt ellenőriztetni a vérnyomásunkat, a szívfrekvenciát, laborvizsgálaton és általános fizikális vizsgálaton átesni, és kikérni a kezelőorvosunk tanácsát.

Óvatosan kell bánni a méregtelenítéssel pubertás kor előtt és idős korban, ilyenkor csak 1-2 napos, enyhébb kúrákba ajánlatos belevágni. Mivel a böjtök alatt átmenetileg emelkedhet a húgysavszint és a ketonkoncentráció, köszvényeseknek csakis a sav-bázis egyensúly korrigálásával szabad ilyesmibe kezdeni.

Lúgosítás

 

Egyáltalán nem szabad belekezdeni ilyen jellegű kúrákba az alábbi esetekben:

 • tartós szteroidterápia
 • TBC
 • pajzsmirigy túlműködés
 • veseelégtelenség
 • terhesség, szoptatás
 • vérkeringési, vérképzőszervi betegségek
 • diabétesz  
 • pszichiátriai betegségek

A böjtök menete

Méregtelenítés

Mielőtt drasztikus változtatásokat vezetnénk be az életünkben, tartanunk kell néhány bevezető, tehermentesítő napot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kevesebbet eszünk, többet iszunk, kerüljük a húst, a nehéz ételeket, és este 6 óra után már semmit nem fogyasztunk.

Klasszikus böjtnek nevezzük például a léböjtöt, a teaböjtöt, a tejsavóböjtöt és a nyákböjtöt. Akik járatlanok ebben a műfajban, mindenképpen érdemes szakértő tanácsát kikérniük, vagy egy vezetett böjtön részt venniük. Ha elég erősnek és elszántnak érezzük magunkat, belevághatunk olyan, néhány napos kúrákba, amely során csakis zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztunk, többször kis mennyiséget, és kerüljük az úgynevezett élvezeti szereket (alkohol, dohányzás, koffein, tein, fehér cukor, fehér liszt és só).

A 3-4 napos, vagy legfeljebb egy hetes kúrák után a bevezető napokhoz hasonlóan felépítő napokat kell tartani, nem szabad azonnal visszatérnünk a korábbi táplálkozásra - és a továbbiakban is érdemes megfontolni, minden elemét érdemes-e visszavenni.

Nagyon fontos, hogy egy hétnél hosszabb kúra csak abban jártas orvos felügyelete mellett javasolt, különösen betegeknek. Néha csakis intézeti körülmények közt kivitelezhető a méregtelenítés.

A méregtelenítés hatásai

A szakszerűen és óvatosan végrehajtott tisztítókúra hatására aktiválódnak az anyagcsere-folyamatok, aminek következtében enyhülhetnek a kötőszöveti betegségek, normalizálódhat a vérzsírok és a vércukor szintje. Sok felesleges salakanyag és víz kiürül -, így kiürülhetnek az ödémák is, csökkenthet a vérnyomás. Az emésztőfolyamatok javulása által regenerálódhat a nyálkahártya, a bélmozgások fokozódhatnak. A bőr letisztul, a kúra alatti átmeneti rosszabbodás után javulhat az ekcéma, a pikkelysömör állapota. A kúra végére csökkennek a gyulladások, és az ideiglenes leromlás után erősödik az immunrendszer is. 

ALKALMAZOTT MÓDSZEREK

Többféle méregtelenítési módszer létezik, számtalan módszer közül választhatunk. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben.

Számtalan divatos, házi méregtelenítő módszer ismert, melyeknek nagy arányú elterjedése figyelhető meg. Ezek alkalmazásakor azonban nem árt az óvatosság és érdemes kritikai érzékünk vészjelzéseire hallgatni, mielőtt egy-egy módszert kipróbálnánk. A modern méregtelenítő eljárások jórészt kúraszerűek, melyek elkezdése előtt minden esetben kérjük ki háziorvosunk vagy kezelőorvosunk tanácsát! Nem egy kórállapot van, amelyet a nem jól megválasztott méregtelenítő kúra súlyosbíthat, és még egy egyszerű szénanátha esetén is érdemes megfontolni, hogy például milyen gyümölcslékúrába fogunk, egy esetleges keresztallergia ugyanis ritkán, de súlyos asztmás rohamot provokálhat.

Tisztító kúra, léböjt kúra

A méregtelenítéssel kapcsolatos leggyakrabban használt fogalom napjainkban a léböjtkúra kifejezés. Lényege, hogy meghatározott időn, általában néhány napon keresztül, kizárólag folyadék fogyasztása engedélyezett. A folyadék legtöbbször gyümölcs- és zöldségleveket, teákat jelent.

A legkedveltebb méregtelenítési módszer mégis az ivólé böjt, amelyet végezhetünk gyümölcslevekkel, teákkal és tiszta vízzel is. A léböjt kúra célja, hogy a megnövelt folyadékbevitellel feloldja a lerakódott méreganyagokat és kimossa őket a szervezetünkből. Ha gyümölcslevekkel szeretnénk kiegészíteni a méregtelenítést, akkor célszerű olyan gyümölcsök és zöldségek levét fogyasztanunk, amelyek nem növelik meg a gyomorsavszintünket, és így az étvágyunkat sem. Ilyenek a zellerlé, céklalé, almalé, őszi- és sárgabaracklé, és az ananászlé. A legjobbak természetesen a friss gyümölcsből házilag készített levek, de kiváló méregtelenítő ital a kínai zöld tea és a friss vagy szárított csalánlevélből főzött tea is.

A zöldség- és gyümölcskúráknál nagyon figyeljünk oda, hogy a leveket milyen alapanyagokból készítjük! Értelemszerűen a friss zöldségek és gyümölcsök a megfelelők, és ha tehetjük, ezeket minősített biogazdaságokból szerezzük be, vagy boltban készen kapható biogyümölcslevet fogyasszunk! Hiába a gondosan megtervezett kúra, ha az alapanyagok növényvédőszerekben dúskálnak, a hosszas szállítás miatt pedig vitamintartalmuk a várhatónak tört részére esik vissza.

A teákkal, gyógyteákkal kapcsolatban sem árt az óvatosság. Fekete teát semmiképpen ne fogyasszunk több napos kúrák során kizárólagossággal, mivel a nagy mennyiségű koffein, illetve a kifejezett vízhajtó hatás semmmiképpen sem szolgálja a kúra pozitív kimenetelét. Leginkább meghatározott gyógynövényes teák használhatók, mint csipkebogyó, vagy csalánlevél. Ne bízzunk a kétes származású távol-keleti csodaszerekben, amennyiben az eredetük nem ismert vagy csöppnyi kétségünk is támad a terméket illetően, na vásároljuk meg, illetve fogyasztását függesszük fel!

Méregtelenítés

A helyesen végzett böjt a legtöbb szervi megbetegedésnél terápiás sikert hoz. Ennek oka, hogy a megtisztult szervezetben jobbak a regenerációs folyamatok és a gyógyászati céllal bejuttatott orvosságok vagy táplálék-kiegészítők is hatékonyabban tudnak felszívódni. Böjtölésre betegség esetén lehet a legnagyobb szüksége, de ekkor azonban már nem biztos, hogy képes lesz egy hosszabb léböjt kúrát tartani. A léböjt során előfordulhat fejfájás, hasmenés, vagy bőrkiütés, de ezek a tünetek együtt járhatnak a méreganyagok távozásával. Ilyenkor ne hagyja abba a kúrát, hanem igyon még több folyadékot! Az ivóléböjttel egyenértékű folyamatos mérgetelenítő hatást érhetünk el, ha minden nap antioxidánsokban gazdag, ionizált lúgos vizet fogyasztunk.

Iszapbirkózás - salaktalanítás

Méregtelenítés

A másik kényes méregtelenítési terület, amelyre az ivóléböjtök nem nyújtanak maradéktalan megoldást, az emésztőrendszerben felhalmozódott salakanyagok, és ezek eltávolítása. Bizonyos részük, ballasztanyag hiányában, egy kiadós léböjt alatt sem tud kiürülni a szervezetünkből, és kellemetlen lerakódásokat képez az emésztőrendszer különböző részein.

A méreganyagok mintegy 70 százaléka élelmiszereink által jut a szervezetünkbe. Táplálékaink manapság töméntelen tartósítószert, adalék, színező, és állományjavító anyagot tartalmaznak. Gyakran minden indok nélkül veszünk be gyógyszert, frissítőszert, és a szénsavas üdítőitalaink is külön gyűjteményei a testünket terhelő anyagoknak. A szervezet rossz közérzettel reagál a mérgekre. Fájhatnak az ízületei, rossz lehet az emésztése, pattanásos a bőre, állandó fáradtság és levertség uralhatja a hangulatát. Hosszú távú felhalmozódásuk a különböző szervrendszerekben az anyagcsere-folyamatok felborulásához vezethet.

Az ülő munka, a rostszegény étkezés, a kevés mozgás és a rossz táplálkozás mind székrekedéshez vezethet. Optimális esetben reggel 5 és 7 óra között kellene mindenkinek meglátogatnia a mellékhelységet, illetve minden nagyobb étkezés után. Sajnos ez a gyakori látogatás csak keveseknek adatik meg.

A vastagbélben pangó salakanyagok újra felszívódásával folyamatosan mérgezzük saját magunkat. Egyes nézetek szerint ez a visszamérgezés az alapja a legtöbb megbetegedésnek. Ezek a lerakódások ráadásul megakadályozzák az értékes tápanyagok optimális felszívódását, és így még kevesebb vitamin és ásványi anyag tud hasznosulni a szervezetünkben.

A salaktalanításra több módszer is van. Ilyenek a már említett léböjt kúrák és a salaktalanító teák (gyermekláncfű, csalán), de ezeket majdnem minden esetben érdemes kiegészíteni beöntéssel is. Ez utóbbit azonban kevesen alkalmazzák örömmel.

A belekben pangó salakanyagok eltávolítására a növényi rostok, mint ballasztanyagok kínálnak kíméletes megoldást. Egy ilyen különleges növényi rostanyag például a mexikói fügekaktusz, amely megfelelő folyadékbevitellel minden korosztály számára ideális segítséget nyújt a belek megtisztítására.

Kötőszöveti méregtelenítés

A modern táplálkozási szokások miatt szinte mindenki az elsavasodás tüneteitől szenved. Ez nagyrészt a helytelen táplálkozási szokásainknak köszönhető. Egyes élelmiszereink lúgosítanak, de sajnálatos módon majdnem minden, a szokásos értelemben vett finom falat, savasítja testünket. A savak csak akkor károsak, ha túl sok marad vissza belőlük. Ilyenkor a test a felesleget a táplálékokból származó bázisokkal próbálja meg semlegesíteni. Ha nem táplálkozunk megfelelően, akkor a szervezet nem kapja meg a szükséges mennyiségű bázisokat. Ezek hiányában pedig az ásványi anyag készletek kifosztásával köti meg a felesleges savakat, és elraktározza a kötőszövetben. Ez évek alatt több kilónyi ásványi anyagokkal megkötött méreganyagot jelenthet. Ráadásul a szervezetünkben található mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok és gombák savas környezetben szaporodásnak indulnak, és anyagcseretermékeikkel még savasabb környezetet teremtenek.

Megoldást a bázikus táplálkozás, és a régről maradt sav-raktárak felszámolása jelenti. Erre kiválóan alkalmas a lucernából kivont klorofil, amely tökéletesen tisztítja a légzőszerveket, a bőrt, a májat, az epét, az emésztőrendszert, a vizeletkiválasztó rendszert és a nyirokrendszert is. Lásd: » Lúgosítás

Gyógyvízes méregtelenítés

Méregtelenítés során fogyasszon sok folyadékot, egyen sok gyümölcsöt, zöldséget, kerülje az alkoholfogyasztást, dohányzást. Ennek kiegészítéseként 3-6 héten át, kúraszerűen fogyasszon gyógyvizet, naponta 2x1 dl-nyi mennyiségben, aztán tartson szünetet. A leggyorsabb és leghatásosabb természetes hashajtó a gyógyvíz, melynek fő alkotói a glaubersó és keserűsó. „…A keserűsó hatására megnő a bélben a folyadéktartalom, másrészt a keserűsó serkenti a bélfalat a béltartalom továbbítására, ennek eredményeképpen bekövetkezik a székletürítés. A glaubersós gyógyvizek átöblítik a bélcsatornát, leoldják a bélfalról a gyulladásos váladékot, nyálkát és a baktériumokat, majd mindezt eltávolítják a széklettel. A gyógyvíz hatására csökkennek a bélben az erjedéses folyamatok és kevesebb a baktériumok által termelt méreganyagok mennyisége is. A glaubersós gyógyvíz hatására megindul a székletürítés és megszűnnek a beteg kellemetlen puffadásos panaszai…” (Dr. Zajkás Gábor)

Ionizált víz méregtelenítés

A méregtelenítés lehetséges ionizáló lábfürdő készülék segítségével is. Az ionizáló használatának hatására a víz energia ionokra (negatív és pozitív) bomlik szét. Ezek az aktív energia ionok a véráramon keresztül jutnak a szervezetbe, feltöltve azt negatív ionokkal. Egy komplex biokémiai reakciót követően, a testben az ion szint megemelkedik, ezáltal megnő az energiaszint, elősegítve az enzimek működését. A kezelés aktívizálja a sejtek működését, szerveinket energiával tölti fel. Megerősíti és javítja emésztő- és kiválasztó szerveink működését.

A kezelés során a lábfej bőrrétegén keresztül negatív ionok jutnak a szervezetbe, melynek hatására a víz egyfajta kiterjesztése lesz a testben lévő víznek, így a szervezet méreganyagai távozni tudnak. Ezen az úton lehetséges az életünk folyamán szervezetünkben felgyülemlett toxikus anyagok miatti fájdalmak, egyéb tünetek csökkentése. A készülék megfelelő használat mellett alkalmas arra, hogy a véredények falára rakódott zsírt eltávolítsa, ily módon csökkenti a zsírt és a vérzsírt. 30 perc használat elég ahhoz, hogy a szervezetből gyorsan és biztonságosan távozzanak a méreganyagok.

A készülék  használata  során,  a  lábfürdő sós desztillált vize negatív töltésű töltésű hidrogén  ionokkal  dúsul. Ezek az aktív ionok a talp bőrén,  a szövetekbe behatolnak és az ér kapillárisain  át  a  vérkeringésbe jutnak.  Ha a lábát a vízbe helyezi, a gyenge vibráció hatására a méreganyagok távoznak a szervezetből. A méregtelenítés olyan mintha a tengerparton sétálna, de az érzés sokkal intenzívebb, hiszen a lába közvetlenül kerül kapcsolatba a vízben található ionokkal. Ez kellemes érzés, és fájdalommentes folyamat. A gerjesztett ionok a testen áthaladva  toxikus anyagok sokaságához kapcsolódnak,  ezáltal  elveszítik  saját  töltésüket.  Ebben  az  átalakított, oldható állapotban már képes szervezetünk  a  nyirok- és érrendszeren keresztül eltávolítani  a méreg- és salakanyagokat. Így a  készülék a lábfej sejtjein át a  méregtelenítést,  a sós lábfürdő irányába végzi. 

A víz különböző színe a szervezet egészségi állapotát tükrözi. Sokféle szín és összetevő bukkanhat fel a vízben a méregtelenítés folyamata alatt. Ez a változás annak köszönhető, hogy a méreganyagok, a víz összetevői, a víz sótartalma, az elektróda fémtartalma, és a használó személy szervezetének savassága vagy lúgossága reakcióba lép egymással. A víz színe és a szennyeződés koncentrációja alapján az eredmények a következők lehetnek:

 • sárga és zöld: A testzónák, ahonnan a szennyező anyagok származhatnak : vese, húgyhólyag, kiválasztás, női betegségek
 • narancssárga: izületek, reuma, köszvény
 • barna: máj, túl sok dohányzás, zsír és por anyag
 • fekete: máj, túl sok alkohol, asztma
 • sötétzöld: epehólyag, szív és érrendszer, az immun- ill. az emésztőrendszer hibái
 • fehér hab: nyirok rendszer mérgei, álmatlanság, allergiás bőr, menstruációs zavarok
 • fehér cseppek (mint a sajton): enzimek rejtett elégtelensége, migrén, székrekedés, túl sok álom, érzékenység hidegre
 • fekete cseppek: nehézfém anyagok, diabétesz, görcsök
 • vörös cseppek: trombózis, könnyű vérfolyás

Szelíd méregtelenítés

Méregtelenítés

Sokan vannak, akik tudják, hogy szervezetüknek nagy szüksége lenne a méregtelenítésre, de valamilyen egészségügyi probléma, betegség miatt nem tudnak lé-böjt kúrákat tartani. A komolyabb méregtelenítő kúrák során ugyanis újra felszabadulnak a lekötött méreganyagok, és az érzékenyebb szervezetet ez túlságosan megterhelheti. Ez a probléma főleg a nagyon fiatal gyermekeket és az idősebb beteg embreket érinti. De a szoptató kismamáknak is tilos az intenzív méregtelenítés, mert a felszabaduló méreganyagok bekerülhetnek az anyatejbe is.

Kevésbé intenzív, de hatékony segítséget a méregtelenítő tapaszok nyújthatnak minden korosztálynak. A Távol-Keleten kifejlesztett talp-tapaszok az akupresszúrás pontokon keresztül kivonják, majd magukba szívják a lerakódott méreganyagokat. Az ionizált vizet és a méregtelenítő tapaszt kismamák és szoptató anyukák is használhatják.

Szauna

A legrégebbi módszer talán a szaunázás. A szauna jótékony hatása a nagyfokú izzadás következtében, az izzadsággal eltávozó salakanyagok kiürülése révén fejti ki áldásos hatását. Szaunázás közben gondoskodni kell a megfelelő folyadékutánpótlásról, így a bőséges folyadékfogyasztás és folyadékleadás a veseműködés élénkítésével is a méregtelenítés irányába hat.

Helyes légzés

A helyes légzéstechnika elsajátítása is sokat segíthet a méregtelenítés folyamatában. Húzzuk ki magunkat, hasunkat húzzuk be, mellkasunkat emeljük ki és gyakoroljuk a hasi légzést, mely döntően a rekeszizom mozgatásával végzi a gázcserét, ellentétben a kisebb hatékonyságú mellkasi légzéssel (ami a nőket általában jellemzi), amely során a legkifejezettebb izommunkát a légzési segédizmokként számon tartott bordaközi izmok végzik. A nagyobb levegőtömeg cseréje a tüdő hajszálereinek jobb szellőztetése miatt nagyobb mértékű szén-dioxid leadást tesz lehetővé. A több oxigén felvétele javítja az anyagcsere hatásfokát.

A jótékony masszázs

A » masszázs áldásos hatása is mechanikai ingereken alapszik. A bőr nyújtásával, dörzsölésével, dögönyözésével a vérkeringés felgyorsul, amely már önmagában a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátásának növelésével serkenti az anyagcserét, így gyorsítja a szervezet számára káros vagy fölösleges anyagok kiürülését.

És ami nélkülözhetetlen: a sport

A sportolás is nagyon sokat számít a méregtelenítés szempontjából, bár ez kevésbé hangsúlyos a divatos léböjtkúrák mellett. Az intenzív mozgás a belek perisztaltikájának fokozásával hozzájárul a bélműködés felgyorsításához. Ezáltal a belekben lévő salakanyagok kevesebb időt töltenek el a szervezetben, a káros anyagoknak rövidebb idejük van a felszívódásra. Emellett az intenzívebb testmozgást végzők átlagos folyadékfogyasztása is magasabb, illetve a fokozott izzadás is elősegíti a méregtelenítést. Törekedjünk a rendszeres sportolásra, és ha szükségét érezzük, kellő tájékozódás után tartsunk tisztítókúrákat, hogy a salakanyagok minél inkább eltávozhassanak szervezetünkből.

De ha a fenti módszerek egyike sem nyerte el tetszésünket, már azzal is sokat tehetünk a méregtelenítés terén, ha naponta 2,5-3 liter folyadékot, leginkább ásványvíz formájában elfogyasztunk.

A méregtelenítés hatásai

Bármelyik méregtelenítő kúrát választja, nagyon fontos tudnia, hogy a méreganyagok csak az ásványi anyagokhoz kötődve tudnak kiürülni a szervezetünkből. Ezért lényeges, hogy már a kúra alatt figyeljen a fokozott ásványi anyag bevitelre. Erre a legjobb megoldást a komplex, kelát kötésű készítmények nyújtják, melyek a nyomelemeket és ásványi anyagokat optimális arányban tartalmazzák. A méregtelenítés befejezése után a mérgekkel együtt kiürült vitaminokat is nagyobb mennyiségben kell pótolni, hogy mihamarabb visszanyerje erőnlétét és vitalitását is.

Ha rendszeresen végez méregtelenítést és salaktalanítást, a szervezete meg fogja hálálni. Kicsattanó egészség, könnyed élet, erős immunrendszer és szép, tiszta bőr lesz jutalma. Na és persze súlycsökkenés, hiszen a felhalmozódott salakanyagok távozásával javulni fog az anyagcseréje is. Nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy időről időre kevesebb méreganyagot halmozzon fel szervezetében. Csak egy kicsit oda kell figyelni az életmódjára és a táplálkozási szokásaira. Semmilyen nagy dologra nem kell gondolnia, csak néhány apró változtatásra.

» Alternatív Gyógyászat - Lugosítás

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010