"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Lúgosítás

- Medical Alkalization -

2010.

A lúgosítás hatására a sav-bázis arány egyensúlyba kerül, így a kórokozók nem tudnak megtelepedni. Az élelmiszerek megfelelő összeválogatásával helyreállítathatjuk és meg is tarthatjuk a sav-bázis egyensúlyunkat ez a folyamat a lúgosítás. Ha például sok húst fogyasztunk szervezetünk megpróbálja kiüríteni a fölösleges fehérjét, ennek savas anyagcseretermékei lerakódhatnak az izületekben.

A test fölösleges zsírrétege a szervezet válasza a savakra, ugyanis a test a zsírtermeléssel próbálja kivédeni a méreganyagokat. A szervezet megpróbál védekezni a savasodás ellen. Például a csontokból ásványi agyagokat von ki, de a kálcium, kálium, magnézium fogaink romlásához, rosszabb esetben csontritkuláshoz vezethet. Ha a szervezetünket arra kényszerítjük, hogy sokáig egyedül vegye fel a harcot a túlsavasodással szemben, akkor számolnunk kell az esetleges következményekkel. A megbomlott egyensúly káoszhoz vezethet, amely utat nyit a betegségeknek.

Számos tünet figyelmeztet arra, hogy szervezetünk átbillent a savasság irányába. Hajlamosak vagyunk ezeket a jeleket figyelmen kívűl hagyni, és az idő múlásával "megszokni" őket. Pedig a migrén, a fáradékonyság, a koncetrálóképesség csökkenése komoly előjele lehet a test túlzott elsavasodásának, ami előbb utóbb még nagyobb kárt okoz a szervezetünkben. Ilyen a vese- és epekőproblémák, a gyomorégés vagy a szív- és keringési megbetegedések. Nem is hinnénk, hogy az elsavasodásnak olyan mozgásszervi betegségek kialakulásban is szerepe van, mint a derékfájás vagy az ízületi gyulladás (ilyenkor az elsavasodott izületi folyadékból alakul ki a gyulladás).

A lúgosítás pozitív eredményei:

 • méregtelenítés - testsúlycsökkenés és annak megtartása
 • energia és teljesítőképesség növekedése
 • kisimúlt bőr, narancsbőr csökkenése
 • nőknél rendszeres menstruálás
 • nyugott, pihentetőbb alvás
 • emésztési problémák javulása, megszünése
 • allergiás tünetek csökkenése

Lúgosítás

 

A lúgosítás tudományos háttere

Sav-Bázis egyensúly

Testünk sav-bázis egyensúlya

Testünk különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat testünk károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések kivételével közvetlen veszély nem fenyeget minket.

Az elfogyasztott étel összetevői a testben és a vesében mint savképző/savasító vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg, ezek arányának kiszámításával kiderülhet, milyen irányba mozdítjuk el szervezetünk egyensúlyát.

Okoz-e a savasító étrend problémákat?

A savasító étrend káros hatásai vitatottak tudományos körökben, de léteznek komoly kutatások, amelyek ezeket részben megerősítik. Annyi bizonyos, hogyha savas vagy lúgos túlsúly jön létre, ez nem idéz elő rögtön észrevehető betegséget, legtöbbször sem mi, sem orvosunk nem veszi észre a problémát. Táplálkozási szokásainkból adódik, hogy általában savasító az étrendünk. Ennek valószínűleg lehetnek káros hatásai, de ezek csak hónapok, évek alatt alakulnak ki. Következmény lehet csontjaink gyengülése (hisz a kalcium felhasználódhat a savasság kivédésére), izomtömegünk szükségesnél nagyobb vesztése. A legtöbb reklámban a savasodásnak tulajdonított panaszok összefüggését az elsavasodással eddig nem igazolták. A gyomorégés és hasonló problémák, valamint a test savasodása között nincs vagy nem ismert közvetlen összefüggés, ezt nem szabad összekevernünk!

Ártani a lúgosítás nem árt, kivéve persze, ha túlzásokba esünk, és nagy mennyiségű vörösborral (ami lúgosít) ellensúlyozzuk a savasító ételeket. Ez esetben igen rossz úton járunk.

Megoldás

A legtöbbször a fehérjéket kárhoztatják mint erősen savasító ételeket, és ebben van is némi igazság, míg a zöldségeket és gyümölcsöket jogosan a lúgosító ételek közé sorolják. A megoldás tehát elvben egyszerű: minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása a változatos vegyes táplálkozás során. Ha ennél pontosabban szeretnénk ismerni táplálkozásunk hatásait, sokkal nehezebb a dolgunk: az étrend legelterjedtebb elemző módszere itt a hamu analízis, ami azonban kutatások szerint meglehetősen elavult. Erre épül sajnos a legtöbb lúgosító étrend és módszer, a potenciális renális savterhelés (az egyes ételek savasító vagy lúgosító hatását fejezi ki számokban, a negatív értékek azt jelentik, hogy az étel bázikus/alkalikus, a pozitiv érték azt mutatja, hogy az étel savasító, a 0 érték azt jelenti, hogy az étel semleges) számolgatása – ami tudományos szempontból megalapozottabb – valóban nehézkesebb, mint a korábbi besorolások.

Ráadásul a lúgosító étrend nem tér ki étrendünk egyéb tényezőire, így a rosttartalomra, koleszterin-bevitelre, glikémiás-indexre, ezáltal tájékozatlan kezekben éppen úgy ártalmunkra is lehet (lásd vörösboros példa), mint ahogy hasznát is feltételezik. Azt tudom ezért tanácsolni, hogy az egészséges táplálkozásra figyeljünk inkább oda, ne a különböző táblázatokra, melyek áttekinthetetlenül megbonyolíthatják életünket.

Az ételválogatás irányelvei

A magas fehérjetartalmú ételek, így a húsok, sajtok általában erősen - közepesen savasító hatásúak, akárcsak a teljes tojás, ezért mértékkel fogyasztandóak. A tej és a legtöbb tejtermék csak enyhén savasító, így az egészséges táplálkozásnak megfelelően a húsoknál nagyobb mennyiségben fogyaszthatóak. A gabonából készült ételek mennyisége a szokottnál kisebb a lúgosító étrendben, ugyanakkor a zöldségek, ezen belül is a burgonya szerepe megnő. Ha több zöldséget, gyümölcsöt és a szokásosnál valamivel kevesebb gabonát, húst, sajtot fogyasztunk, akkor könnyen elérhetjük a bázikus túlsúlyt. Természetesen más tényezőket is figyelembe kell venni az étrend kialakításakor. A diétába jól beilleszthetőek a növényi olajok mint olíva- és magolajok, de részei az omega-3-zsírsavak jó forrásának számító tengeri halak is. Érdemes lehet időnként váltakoztatva különböző forrás vagy ásványvizeket, gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztanunk folyadékszükségletünk pótlására.

Tudnunk kell, hogy a lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezőit, vagyis például a rosttartalmat, koleszterin-bevitelt, glikémiás-indexet, így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás ajánlásait is, akkor tájékozatlan kezekben ártalmas lehet. Bár lúgosító hatású a bor, sör, lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort fogyaszthatunk heti néhány alkalommal, de kerülni kell a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztást. Ugyanez igaz az édességekre is – a cukor, méz, lekvárok és a zsiradékok elvileg szabadabban fogyaszthatóak, ugyanakkor ez az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően túlzott mennyiségben nem javasolt. Ez igaz a kakaó, kávé, tea fogyasztására is: fogyasztásuk elsősorban csak élvezetet jelent számunkra, hasznuk csak korlátozott mértékben van, így nagyobb mennyiségben kerülendőek.

Lúgosítás

 

Ételek és italok lúgosító és savasító hatása

Lúgosítás

Erősen savasító ételek: magas fehérjetartalmú sajtok (parmezán sajt, gouda sajt), tojás sárgája

Közepesen savasító ételek:

 • húsok és húskészítmények (sovány marhahús, csirkehús, sertéshús, szalámi),
 • halak (pisztráng, hering)
 • tojás (egész)
 • tejtermékek - gomolyasajt, túró
 • gabonák és ezekből készült ételek
 • dió
 • különböző szénsavas üdítők

Enyhén savasító ételek:

 • tej és tejtermékek (író, tejföl, teljes tej, gyümölcsjoghurt)
 • hüvelyesek,
 • tojásfehérje
 • édességek (torták, sütemények, tejcsokoládé),
 • fehér rizs
 • vaj

Semleges ételek:

 • olajok

Lúgosító ételek:

 • zöldségek (zeller, cukkini, burgonya stb.)
 • gyümölcsök (alma, narancs, ananász stb.),
 • tejsavó (nem azonos a tejsavó fehérjével)
 • kakaó, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz, cukor,
 • a margarin is enyhén lúgosít

Erősen lúgosító ételek:

 • spenót, banán, mazsola

Amit a lúgosításról érdemes tudni

Rengeteg ember, orvos dolgozik azon, hogy egy megfelelő és mindenkire egyértelműen működő táplálkozási szabályrendszert hozzon létre. Esetleg egy teljesen új megközelítésből próbálja megoldani a problémákat. Sokan közülük nem szakemberek (lásd a 100 féle fogyókúrát, amellyel az embereket kínozzák, és a végén nem működik...) A lúgosítás mint módszernek van létjogosultsága, de ahogy még többször le fogom írni: nem lehet az egészséges táplálkozás szabályait figyelmen kívűl hagyni, és csak a lúgosításra rámenni. Ennek súlyos következménye lehet. A lúgosítást mint kiegészítő és nagyon hasznos technikát kell alkalmazni. A sikerhez így mindkét módszer alapvető ismerete szükséges (1-helyes táplálkozás, 2- lúgosítás ) 

A szervezet anyagcsere folyamatában egy csomó káros anyag képződik, illetve a táplálkozással is viszünk be egy sor nemkívánatos anyagot. Ezek különböző hatásokat fejtenek ki, köztük kémiai folyamatokat. Azt tudjuk, hogy a lúgok a savakat közömbösítik, így egy semleges pH érték jön létre. A gyomor savat tartalmaz az ételek első számú bontásához, így ez alapvetően hasznos. 

A lúgosítás szabályai szerint az édességek kevésbé savasítanak, így jónak tekinthetők, ám ha sokat fogyasztunk az komoly elhízást és egyéb problémát okoz. 

A probléma forrása: amíg az "ember" vadászott, halászott, addig nem nagyon tartósított, így mindent frissen fogyasztott, ám a rohanó "civilizáció" és kultúra az élelemszerzéstől a tárolásig mindent felgyorsított, így ma olyan ételeket eszünk, amelyek távol állnak a "frisstől", de még az egészségestől is. Az emberi test – ha csak az evolúciót nézzük – nem alkalmazkodott ehhez a gyors változáshoz, amit az élelmiszerek jelentenek. A testét többszörösen túlterheli mérgekkel, és egyéb nem kívánt anyagokkal, így nem csoda, hogy a táplálkozás témakörében keresendő a megoldás egy része. Azok az ételek, amelyeket ma eszünk, hiányosak. Nem szolgáltatnak sok építőkövet a testnek, hogy helyrehozza magát. Lásd az allergiák, elhízás, egyéb szervi bajok… A lúgosítás is ezért jött létre, hogy orvosolja a problémákat.

 

Rengeteg étel, ami fínom, savasít vagy valamely káros hatással, mellékhatással együtt nem tesz jót a testnek, de "ezen nőttünk fel". Azt gondolhatjuk, hogy amit a nagyszülők is ettek, az biztosan egészséges, és ez részben így is van. Csak akkor még kevesebb volt a tartósítószer, és egyéb adalékanyag. Illetve mást használtak ugyanannak a célnak az eléréséhez (ételszínezék, tartósító, stb.) Ma már nem ugyanazt a mérget esszük.

Az egészséges táplálkozás ma már azt jelenti, hogy a megvásárolt áruk mellett – amelyekben válogathatunk – szükséges egyéb (a hiányzó anyagok) összetevők pótlása. Ilyenek a vitaminok és nyomelemek, és persze ezek megfelelő aránya. Ha most eltekintünk a szénhidrát és fehérje felborult arányáról, akkor azt kell mondani, hogy a hiányzó anyagok járulnak hozzá az elsavasodáshoz. És itt vissza is tértünk az eredeti témához. Mi a lúgosítás? A szervezet túlzott megterhelése által létrejött savasodás megszüntetése és helyreállítása. Ám ne feledjük el, hogy a lúgosítás szabályai mellett az egészséges táplálkozás szabályait is be kell tartanunk! Tudnunk kell, hogy a lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezőit, vagyis például a rosttartalmat, koleszterin-bevitelt, glikémiás-indexet, így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás ajánlásait is, akkor tájékozatlan kezekben ártalmas lehet. Bár lúgosító hatású a bor, sör, lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort fogyaszthatunk heti néhány alkalommal, de kerülni kell a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztást. Ugyanez igaz az édességekre is – a cukor, méz, lekvárok és a zsiradékok elvileg szabadabban fogyaszthatóak, ugyanakkor ezek az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően túlzott mennyiségben nem javasolt. Ez igaz a kakaó, kávé, tea fogyasztására is: fogyasztásuk elsősorban csak élvezetet jelent számunkra, hasznuk csak korlátozott mértékben van, így nagyobb mennyiségben kerülendőek.

A lúgosítás során, amennyiben csak azokat az ételeket fogyassztjuk, amelyek lúgosítanak, akkor komoly egészségügyi problémákat is okozhatunk magunknak. Ha a helyes táplálkozást sikeresen megvalósítjuk, akkor a lúgosításra nem kell ügyelnünk, hiszen a jól működő szervezet ezt megoldja. Mindössze a megfelelő  "anyagokra" van szüksége ehhez. 

Dr. Robert Young, amerikai sejtbiológus kutató több évtizedes kutatást követően úgy találta, hogy amikor a test sav-bázis, vagy sav-lúg aránya egészséges egyensúlyban van, akkor a kórokozók képtelenek benne megtelepedni.

Ahhoz, hogy a lúgosítással megfelelő hatást érjünk el, először is a helyes étrendet kell megértenünk. Ezután lehet finomítani és megfelelő szintre hozni a szervezetünket. Az évtizedes rossz táplálkozási beidegződéseket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Viszont minden nap tehetünk egy lépést e felé. Egy idő után már a régi rossz szokások helyett az egészség válik "szokássá".

Savasít vagy lúgosít? -  néhány élelmiszer

Erősen lúgosít Lúgosít Kevésbé lúgosít Táplálék kategóriák Kevésbé savasít Savasít Erősen savasít
Stevia juharszirup, rizsszirup méz, finomítatlan cukor ÉDESÍTŐK kezelt méz, melasz (fehér) cukor, barna cukor NutraSweet, Equal, aszaprtám, Sweet 'N Low
citrom, görögdinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kiwi, szeder, alma, körte, mazsola narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó GYÜMŐLCSÖK szilva, kezelt gyümölcslevek meggy, rebarbara szeder, áfonya, aszalt szilva
spárga, vöröshagyma, zöldséglevek, petrezselyem, nyers spenót, brokkoli, fokhagyma okra, zöldbab, cukorrpéa, zeller, fejes saláta, cukkini, édesburgonya, szentjánoskeny répa, paradicsom, nyers kukorica, gomba, káposzta, borsó, krumplihéj, olívabogyó, szójabab, tofu HÜVELYESEK, ZÖLDSÉGEK főtt spenót, (vörös) Kidney bab, zöldbab burgonya (héj nélkül), pinto bab, száraz fehér bab, limabab csokoládé (kakaóbab)
     mandula gesztenye MAGVAK tökmag, napraforgó mag hikori dió, kesudió mogyoró, dió
olíva olaj lenmagolaj repceolaj OLAJOK kukoricaolaj        
          amaránt, köles, vadrizs, quinoa GABONAFÉLÉK búzacsíra, tönköly, barnarizs fehér rizs, kukorica, hajdina, zab, rozs búza, fehér liszt, sütemények, tészták
              HÚSOK szarvas, hidegvizi halak pulyka, csirke, bárány marha, sertés, rákfélék
     anyatej szójasajt, szójatej, kecsketej, kecskesajt, tejsavó TOJÁS, TEJTERMÉKEK tojás, vaj, joghurt, vajkrém, túró kezeletlen tej sajt, homogénezett tej, jégkrém
gyógynövény teák, limonádé zöldtea gyömbér tea ITALOK tea kávé sör, röviditalok

[ Forrás: Lúgosítás.b74 ]

» Alternatív Gyógyászat - Méregtelenítés

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010