"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Köpölyözés
(Vákumterápia)

- Cupping Therapy -

2010.

A köpölyözés, más néven vákumterápia célja főképpen a salakanyagok eltávolítása, az áthangolás, az új egyensúly kialakítása. Ez a speciális ingerterápia ún. vákumos harangocskák segítségével végezhető el, melyeket a test különböző pontjaira helyezünk el. Kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapítás, izom- duzzanatok csökkentése, bőr és kötőszövet keringési zavara esetén. Hippokratész szerint: szabaddá teszi az energiapályákat, elvezeti a mérgező energiákat, a rossz vért, a salakanyagot, a gonosz szeleket, serkenti a vérképzőrendszert, helyreállítja a jing-jang egyensúlyt a szervezetben.

A köpölyözés olyan speciális ingerterápia, amely a le-, illetve kivezető eljárások közé tartozik. Célja a salakanyagok eltávolítása, áthangolás, új szervezeti egyensúly kialakítása. A köpölyözésnek három fázisa van: 1. kifehéredés (érösszehúzódás), 2. vörösödés (értágulat, vérbőség), 3. további szívóerő (vérömlenyek kialakulása, fájdalomcsillapító hatás). Technikai kivitelezése: száraz (csúsztatásos és ülővákuum) és nedves (véreztetéses).

köpölyözés

A köpölyözés az ókorból ismert eljárás, és különösen a régebbi időkben igen szokásos gyógyeljárás volt. A köpölyözés, vagy vákuumkezelés az ókori Mezopotámiából származó emblémák szerint már i.e. 3000 évvel is ismert volt. A régi görögöknél a köpölyöző harang neves orvosok jelének számított - ez is utal annak az időbeli fontosságára. Magyarországon "pohárvetés"-ként volt ismeretes. A XIX. századig a módszer világszerte elterjedt és hatásos eljárásként alkalmazták számos betegség kezelésében: később azonban a klinikai - kémiai kutatások előtérbe kerülésével méltatlanul teljesen kiszorult a gyógyászatból. Manapság leginkább a keleti gyógyítók és a természetes gyógymódokkal dolgozó szakemberek, illetve a kozmetikusok alkalmazzák.

Az ókor nagy orvosainak kezelési módszere az utóbbi néhány évben mintha kezdene újra ismertté és elterjedté válni. Elsősorban a kozmetikai kezelések hatásának javítására fejlesztett ki több cég is ötletes, könnyen kezelhető készüléket, mellyel folyamatos vákuumot lehet fenntartani, illetve a beállítástól függően a szívóhatás ereje akár ritmikusan, pulzálva változhat is. Ennek köszönhetően fokozódik a kezelés hatékonysága, intenzitása, s könynyebb a gyakorlatban történő használat is.

A köpölyözést hagyományosan úgy magyarázták, hogy a mélyebb gyuladt szervektől elvonja a vért a felület felé, s igy lobcsökkentőleg hat; e magyarázat azonban kissé kétséges. A köpölyözésen helybeli vérelvonást értünk. A bőrt kicsiny lancettával vagy egy külön e célra készült eszközzel átmetszették, s a vérző felületre egy köpölyt alkalmaztak, mely nem egyéb, mint egy harangalaku kicsiny üvegbura, s melyben az alkalmazás előtt melegítés által megritkították a levegőt, s aztán hirtelen a vérző felületre borítják. A légnyomási különbségek miatt a vér kifolyása elő van segítve.

Néha 2, 3, 4, de akár 24 köpölyt is alkalmaztak egymás után. Ilyen volt a véres köpöly; a száraz köpölyözés csak abból állott, hogy az üvegburát a bőrfelületre nyomva, benne a levegőt megritkították, s a bőrrészlet a burába egészen beszívódott, erősen vérbő lett, sokszor ilyen módon még szerózus izzadmányok is keletkeztek. Ilyen volt az Innod-féle köpölycsizma, amely állott egy nagy üveghengerből, melybe a láb elfért, s légmentesen fogta körül a lábat, ekkor légszivattyuval kiszívták belőle a levegőt, s az egész alszár ki volt téve az erős szívóhatásnak.

A kezelés tömör lényege, hogy vákuumot hoznak létre hővel, vagy pumpával, bambusz-, vagy üvegharangban, és ezt a test különböző pontjaira helyezik.  Ez egy érdekes és igen hasznos eljárás, viszonylag gyakran találkozhatunk vele. Az üveg-, vagy bambuszharangok különböző méretűek, és a felhasználásukról a kezelendő felület mérete, és az elérendő cél alapján döntenek. Ma már leggyakrabban a pumpás változattal találkozhatunk, előnye, hogy gyorsan, és könnyen kezelhető. A régebbi változatnál a bőrfelszín felett tartott üvegharangba egy pillanatra égő vattát helyeztek, amelyet utána gyors mozdulattal a bőrfelszínre fordítottak.

Viszonylag sok esetben indokolt a terápia alkalmazása, például

• megfázások esetén,
• izomfájdalmak esetén (a fájdalmas terület felett),
• fejfájás esetén (a kijelölt pontok felett) stb.

A köpölyözésnek különböző változatai ismertek. Legtöbbször semmilyen hordozóanyagot nem használnak, hanem szárazon helyezik izmok, és energetikai kezelésre alkalmas pontok fölé. A hagyományos keleti kezelési formánál előfordul, hogy mielőtt felhelyezné a köpölyt, egy akupunktúrás tűt szúr a bőrbe, és a tű fölé helyei a köpölyt.

Bizonyos terápiás pontokat véreztettek (pici szúrt sebet ejtettek), és így köpölyöztek. Ezekkel a hagyományos formákkal ambuláns körülmények között nem találkozhatunk.

A vákuumos kezelések előnyeit ma már kihasználják más területen is. A vákuumos fogyasztás, a narancsbőr kezelése mind olyan eljárás, amelynek az őse keletről származik.

A keleti orvoslás a köpölyözést az ún.  „hideg” és „hiány”  betegségmodellek kezelésére használja. Amint látjuk főként orvosi technika. Alkalmazása tilos fertőzések, szívgondok, magas vérnyomás, terhesség és még számos problémák esetén. Ezért önállóan ne próbálkozzunk kezeléssel.

Hogyan hat?

A kis üvegharangokkal masszírozhatunk, kilazíthatjuk az izmokat, eldolgozhatunk velük mélyebb, kézzel csak nehezen kimasszírozható csomókat, és alkalmazhatjuk a reflexterápiában is- főleg a háti és hasi pontok kezelésekor.

 • Reflexesen: A Head-féle zónák perifériás, vegetatív és érző idegvégződéseknek izgatásával a belső szervek működését stimulálja, illetve oldja a görcsöket - ezért például a hasi fájdalmak, vagy az asztmás köhögési rohamok csillapíthatók.
 • Helyileg: Enyhe, rövidebb hatás esetén összehúzó, intenzívebb, hosszabb kezeléskor értágító, azaz fokozza a helyi véráramlást, ezáltal pedig a bőrben, kötőszövetekben, izomzatban lerakódott salakanyagok lebomlását, illetve a lebomlott anyagcsere termékek eltávolítását. A hosszabb kezelés során helyileg hisztamin szabadul fel, illetve fokozódik az érfal áteresztő képessége: emiatt kisebb vérömleny keletkezik. Ez a sajátvér-terápiához hasonlóan fokozza a fehérvérsejtek képződését és stimulálja az immunrendszert.
 • Egyéb: A köpölyözéssel csökkenthető a fájdalmat kiváltó prosztaglandinok szintje is, továbbá az érzőidegek ingerlésével fájdalomcsillapító vegyületek szabadulnak fel.
köpölyözés

A vákummasszázs

A vákuummasszázs röviden: SPM. A gép szívóhatást gyakorol a bőrre és mély, kötőszöveti masszírozást végez. Mindez a köpölyözés modern formája: az évszázados tradíció és a legújabb technológia kombinációja. Az SPM aktivizálja a sejteket, friss energiát szabadít fel a szövetek mélyéből, a bőr feszes, sima és rózsás fényű lesz.

Mikor ajánlott a vákuummasszázs?

 • Fejfájás, neuralgiák
 • Hátfájás, kötegeges, csomós hátizmok
 • Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szédülés, fülzúgás/csengés
 • Hasi görcsök
 • Menstruációs zavarok: rendszertelen menzesz, görcsök, klimaxos panaszok
 • Emésztési panaszok (székrekedés, puffadás)
 • Gyomorfájás
 • Epe/májbetegség, aranyeres fájdalmak
 • Krónikus felső légúti fertőzések
 • Asztma, makacs köhögés
 • Szívpanaszok - angina
 • Húgy-, ivari szervek panaszai: vesekövek, krónikus húgyúti fertőzések,
 • ízületi betegségek: gyulladások
 • Cellulitiszterápia

Vákuummasszázs narancsbőr ellen

A vákuummasszázs során kitágulnak az erek, s felgyorsul a szövetek vér- és nyirokkeringése, tehát javul a leromlott alapanyagcsere. A természetesen percenként 3 cm-nyit előrehaladó bomlástermékeket és zsírt szállító nyirokfolyadék áramlási sebessége akár ötvenszeresére is felgyorsulhat. Mivel a zsírsejtekben a vákuum hatására feszültség keletkezik, ettől a sejtek egy jelentős részének a burka szétpattan, így a zsír kifolyik belőlük, s a nyirokkeringéssel távozik. Ezért a vákuumos kezelés a helyi fogyasztásban is jó eredményt hozhat. A vákuum aktiválja a rugalmas rostokat termelő kötőszöveti sejteket, ennek köszönhetően a bőr sokkal feszesebb, és elasztikusabb lesz a kezeléseket követően.

Hogyan használjuk?

Hatékonyságát más kiegészítő gyógymódokkal, kezelési módszerekkel is fokozhatjuk: aromaterápiával, gyógynövénykúrákkal, diétákkal, relaxációval, gyógytornával, jógával, stb. A köpölyözést fél óránál tovább ne végezzük, és feltétlen bízzuk szakemberre. Túl erős hatás esetén izomgörcs és fájdalom léphet fel. A vákuummasszázshoz használhatunk különféle növényi olajokat, illóolajokat, gyógynövényes krémeket is, mert a fokozódó vérkeringés során azok hatóanyagai sokkal jobban fel tudnak szívódni a bőrbe, s könnyebben elérhetik a mélyebb rétegeket is. A vákuumkezelés alkalmazható kúraszerűen, és fenntartó, kiegészítő módszerként is, például talpmasszázzsal és Mayr-féle hasi kezeléssel is.

A köpölyözési eljárásról

köpölyözés

A 24 edény segítségével végzett terápia magában foglalja a köpölyözést, a mágneses terápiát és a gyógyszeres kezelést. Ez egy új gyógyászati módszer, amely a hagyományos kínai gyógyászati elméleten, valamint az öt elemről, a Ying és a Yang egyensúlyáról, a meridiánokról és a collaterálisokról (Czinlo) szóló tanon alapszik. A köpölyözés során ugyanis a meghatározott testrészek lokális ingerlése megy végbe és az idegrendszer működése révén lokális reakció, egyes esetekben pedig az egész szervezet reakciója érhető el. Ez segít szabályozni a szervezet funkcióit, aktivizálni a Czinlo-t, szabályozni a Ci és a vér cirkulációját, egyensúlyba hozni a Ying-ot és a Yang-ot, javítani a vérkeringést, csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat, megszabadulni a reumától, a hidegérzettől a szervezetben és ezáltal javítani a szervezet általános erőlétén. Ha a Du-mai meridián, valamint a vízhólyag táján lévő Yusjue pont viszonylatában alkalmazzuk a kezelést, a Czin-ci (ez táplálja a Ying-ot és a Yang-ot, úgymond nedvesíti az ínakat, a csontokat és az izületeket) fokozott átjárhatósága érhető el az emberi test valamennyi szerve irányában. A kezelés ugyancsak segít a belső elválasztású mirigyek funkciójának szabályozásában, ösztönző hatással van a szervezet anyagcseréjére, fokozza a kezelés hatékonyságát. Minden egyes köpölyöző edény többfunkciójú.

Diagnosztikai effektus:

A köpölyöző edény után maradt nyom színe és alakja alapján diagnózis állítható fel a különböző testrészek egészségi állapotára vonatkozóan. Az edények által kiváltott reakció demonstrálhatja a Ying és a Yang állapotát, megmutatja, mély avagy felszíni a betegség góca, a megbetegedés okát (a pathogen hideg vagy a meleg okozza-e), a hiány avagy a bőség idézi elő, azaz a kór az erős vagy a legyengült szervezetben keletkezett. Ily módon lehetőség nyílik arra, hogy idejében fény derüljön az emberi test valamennyi szervezetében végbemenő patológiai elváltozásokra, ami felbecsülhetetlen haszonnal járhat a kezelés eredményességére nézve, továbbá figyelemmel kísérhető a betegség lefolyása: néhány kezelés után kevésbé lesz észrevehető az edény által kiváltott reakció, az edény által hagyott nyom halványabb, a foltok egyre kisebbek és gyengébbek lesznek, ami a szervezet állapotának javulásáról tanúskodik. Ellenkező esetben, azaz ha ilyen változások nem következnek be, ez a betegség súlyosbodását jelenti, vagy bármilyen haladás hiányát. A Neicziny c. lap a következőképpen ír erről:„A külső reakcióból ítélve véleményt mondhatunk a belső szervek állapotáról és meghatározhatjuk a betegséget”.

A köpölyöző edény által kiváltott reakciók értékelése:

1. Sötét-lila nyomok: a vér elégtelen ellátása és átjárhatósága, a vér pangása.

2.  Lila színű nyomok foltokkal: eloszlóban lévő hideg és a vér pangása.

3. Kisebb területű, elmosódott, különböző intenzitású lila foltok: a Czi és a vér pangása.

4. Élénk-vörös színű nyom: a Ying elégtelen funkciója, a vér és a Czi elégtelensége, a tűznek a Ying elégtelen funkciója által okozott hiperfunkciója (láz, beteges állapot).

5. Sötét-vörös színű nyom: hyperlipaemia (a vér zsírtartalmának rendkívüli megnövekedése), végzetes láz.

6. Fehér-szürke, tapintásra nem meleg nyom: fájdalmas tünetek, amelyeket a valós Czi elégtelen volta okozott a belső hideg mellett, pathogen nedvesség.

7. A nyomok felszíne ráncos és enyhén viszket: fájdalmas tünetek, amelyeket a pathogen szél és a pathogen nedvesség okozott.

8. Az edény belső falain vízcseppek keletkeznek: az adott testrész túlságosan nedves volt.

9. A nyom helyén vízhólyag keletkezett: a szervezetben emelkedett a nedvességszínt, ha pedig a hólyagban véres a folyadék — ez a lázra, a nedvességre és a toxinokra utal.

Általában a fentebb említett elvek, illetve a klinikai tünetek alapján, valamint a kezelési pontok helyes, a használati utasításnak megfelelő meghatározása után láthatunk hozzá a köpölyözéshez és érhetünk el megfelelő eredményt.

A kezelési effektus:

A kezelési effektus mind magának a köpölyözőnek a meghatározott testrészre történő helyes felhelyezése, mind az adott gyógyszer révén érhető el. Történik ez e következőképpen: a pont környékét bepermetezzük a gyógyszerrel, felhelyezzük a köpölyözőt, aztán levesszük, a gyógyszert pedig bedörzsöljük a bőrbe.

Az egészség stabilitásának fenntartása:

A köpölyözés segítségével szabályozható a mikrocirkuláció, a véredények tónusa, az anyagcsere, az egész szervezet és az egyes szervek energetikai egyensúlya.

A TIENS készülék által történő kezelés elemei:

Elsősorban: az edényben uralkodó negatív nyomás a lokális szövetek passzív torlódását idézi elő a felszíni rétegekben és ösztönzi a vérerek tágulását, növeli az áramló vér mennyiségét és felgyorsítja a vérkeringést. Ily módon javul a vérellátás, fokozódik a sejtek életereje a bőr mélyebb rétegeiben. Javul a vérerek falainak áteresztőképessége, növekedik a vérsejtek phagocytosisa, emelkedik a hőmérséklet a lokális testrészeken, fokozódik az emberi szervezet rezisztenciája, erősödik az immunitás, mindez pedig jó szolgálatot tesz a betegségek megelőzésében.

Másodsorban: ötvöződve az edényekben keletkező negatív nyomással, az edényekben lévő mágnesek mágneses tereket hoznak létre, amelyek következetesen úgymond felmágnesezik a vér sejtjeit, minek következtében növekszik az edények övezetében lévő erythrocyták elektromos feszültsége, azaz fokozódik a sejtek aktivitása, csökken a vér sűrűsége, erősödik a Czi és a vér cirkulációja, tehát a szervezet erősebb védelmet kap a betegségekkel szemben.

Harmadsorban: a köpölyözés során emelkedik a lokális bőrhőmérséklet, kitágulnak a kapillárisok, növekszik a vérerek falainak áteresztőképessége, fokozódik az anyagcsere — azaz a köpölyözés és a gyógyszernek a test felszínére való juttatása segítségével az utóbbi sokkal aktívabban jut a szervezetbe. Az edényeket a felhelyezést követő 10 perc múlva le kell venni, a kezelt pontokat ismét bepermetezzük és kézzel gyorsan masszírozzuk mindaddig, amíg a gyógyszer egyenletesen be nem teríti a bőrt.

A készülék mágnesekkel van ellátva: N — kék, S — piros. A kezelés alatt a következő módszereket alkalmazzák: a párhuzamos mágnesek módszere N-S, amikor a mágneses pólusok sorozatosan vannak elhelyezkedve N-S-N-S, amennyiben mágneses vonalakhoz kívánjuk csatlakoztatni, azaz a kezelést a test egy és ugyanazon oldalán lévő részein kívánjuk alkalmazni. Az alkalmazás második módszere: a köpölyöző edényeket oly módon helyezzük fel, hogy az N pólus a test külső, az S pedig a belső oldalán legyen (a mágnest a fémfelületével kell a bőrre rögzíteni, erre helyezik fel az edényt). A köpölyözés, a mágnesek, és a gyógyszerek együttes alkalmazása megháromszorozza a gyógyászati effektust.

Egészében véve akkor érhető el a kívánt eredményt, ha a kezelést megelőzően a köpölyözési terápiát a helyes diagnózis felállítása érdekében végzik el az akupunktúrás pontok további kiválasztása céljából.

Kezelés:

A készülék segítségével a kezelés 10 módszer szerint történik. A kezelés alapjait az akupunktúrás pontok jelentik, ezek konkrétan fel vannak tüntetve a használati útmutatóban minden egyes betegség esetében. Az akupunktúrás pontokat az orvos utasítása szerint választják ki. Az életforrás erősödik, amennyiben a köpölyözést nappal alkalmazzák, és minden egyes káros tényező megszűnik, ha a köpölyözést este végzik.

Módszertan:

A köpölyöző edény felhelyezése után a betegnek 15-20 percig fekve kell maradnia, nem mehet ki a hidegre. Az első kezelés alkalmával kevesebb mennyiségű edényt helyeznek fel, mint a következőknél, ugyanis a szervezetnek hozzá kel szoknia ehhez a kezeléshez. Gyerekek esetében a kezelés időtartama 3-5 perc 3-5 napon át, a felnőttek esetében 5-10 perc (a kezelések száma 10).

Komplettálás:

A készülék tartalmaz különböző méretű edényeket plusz speciális, a mell masszírozására szolgáló edényeket a nőknek kialakított készletben, valamint speciális edénykészletet a nemi problémák elhárítására férfiak számára. A levegőt pumpáló fecskendő pótlólagos csővel van ellátva (ennek segítségével maga a páciens is felhelyezheti az edény, például a hátára). A készülék tartozékai továbbá a kék és a piros színű mágnesek, az ebonitból készült szkarifikátor (bőrhasító), valamint a gumiból készült tömítőgyűrűk, amelyek az edény szorosabb felhelyezését szolgálják.

 

A köpölyözés ellenjavallatai:

Betegség esetén a masszázs csak az orvossal való konzultálás után vagy annak irányítása alatt végzendő.

1) Nem javasolt a készülék alkalmazása: haemophilia, leukémia, rosszindulatú vérszegénység, thrombophenia, vagy a vér más megbetegedéseinél (szigorúan tilos a köpölyözés).

2) Túlságosan érzékeny bőrfelületeken, valamint olyan helyen, ahol fekély vagy duzzanat van.

3) Nagyobb méretű erek környékén, a szív pulzálásának táján, nyirokmirigyek táján (az állon, a nyak oldalsó részén, a hónaljban, a kulcscsont mélyedésében, a lágyék táján, stb.) (lásd az 5. ábrát).

4) Daganatok, külső sebek, törések, visszértágulás, hegek táján, lymphatikus tbc-nél, amikor az erek túlságosan közel vannak a bőr felszínéhez.

5) Olyan helyeken, amelyek túlságosan közel vannak az érzék- és a nemi szervekhez.

6) Terhesség, menstruáció alatt, aktív tbc, pszichikai zavar, izomgörcs esetén.

7) Magas vérnyomás, közepes és súlyos szívbetegségek, szívelégtelenség, légzési elégtelenség esetén.

8) 3 éven aluli gyerekek esetében.

köpölyözés

Férfiak számára kialakított köpölyöző készülék:

Javallat: impotencia, idő előtti magömlés, rövid pénisz, csökkentett szexuális vágy közép- és időskorú személyeknél. A köpölyözési terápia alkalmazása a meghatározott pontokra, valamint helyileg a péniszre javítja az erekciót, meghosszabbítja annak idejét, meghosszabbítja a péniszt.

Javasolt a kezelést megelőzően kikérni a szakorvos véleményét. Az edények alkalmazásának pontjai fel vannak tüntetve a konkrétan az impotencia, a spermatorrhoea, a prospermia stb. kezelésére vonatkozó használati utasításban.

Nők számára kialakított köpölyöző készülék:

Pótlólagos javallatok: kezdeti stádiumú emlőgyulladás, az emlőbántalom diffúz formái, hypogalaktia (csökkent tejelválasztás), az emlő formájának javítása, valamint a tej lefejése, ezen kívül a menstruációs ciklus különböző problémái.

A kezelés megkezdése előtt javasolt kikérni az akupunktúrás szakorvos tanácsát.

Mellre való alkalmazáskor a szokott módszer szerint történik az edények felhelyezése. A köpölyözés révén tágulnak a mirigyek csatornái, javul a vérellátás, csökken a fájdalom, javul a tejelválasztás.

A szakirodalom leír olyan eseteket, amikor a köpölyözés segítségével sikeresen eltávolítják a gennyt a nem steril injekció után keletkező gennyes infiltrátiónál (beszűrődésnél).

[ Forrás: Vadpharma ]

» Alternatív Gyógyászat - Moxa terápia

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010