"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Gravitációs kezelés

- Gravitational Therapy -

2010.

A gravitációs kezelés a gerincnyújtás módszerét (melyet a súlyfürdőnél is alkalmaznak) használja, mely egyszerűen a gravitáció erejével segít tehermentesíteni gerincoszlopunkat. A gravitációs ágy lábrészénél egy kipárnázott, a boka vastagságához állítható szerkezettel biztonságosan rögzítjük a lábat, majd fokozatosan döntjük az ágyat. A páciens maga állíthatja be azt az ideális dőlésszöget, ahol a legjobban érzi magát (akár a majdnem függőleges helyzetet is.) Nagyon kellemes, pihentető gyógyeljárás.

A hátfájás nagyon sokunk életét kíséri végig – nemcsak egy fájdalmas sérv, de az „egyszerű” hanyag tartás, a rosszul beállított magasságú szék és asztal, az egészségtelen munkakörnyezet, vagy az egész napos álló- vagy ülőmunka is oka lehet mindennek.

A gerincbetegség igazi népbetegség. A felnőtt lakosság mintegy 80%-a élete során garantáltan találkozik valamilyen fájdalommal a nyaka-háta-dereka táján. A fájdalmat gyógyszerek nélkül, rendkívül hatékonyan enyhítheti a gravitációs kezelés.

Az eszköz működési mechanizmusa meglehetősen egyszerű. A betegnek egy gravitációs ágyra kell feküdni, melynek végéhez puha bokapántokkal rögzítik lábait. Az ágyat a fej irányába először csak néhány fokos szögben döntik meg, a test ösztönösen felkészül a nyúlásra, majd a betegnek kellemes mértékben az ágy tovább dönthető.

gravitációs kezelés
gravitációs kezelés
gravitációs kezelés

A kezelés 15-20 percig tart: voltaképpen fájdalommentes relaxációt kínál a pad, melyen hason vagy háton is fekhetünk. Nemcsak a dőlésszög és a kezelés hossza, hanem annak gyakorisága is a beteg állapotától függ. Lógni a padon egyszerű – a cipőt sem kötelező levenni, és még csak át sem kell hozzá öltözni. A bokák rögzítése utáni első, finom döntésnél annyit érez az ember, hogy kicsit hátrébb csúszik a padon, a vér pedig egy kicsit a fejébe száll. Később mi magunk is szabályozhatjuk, mekkora legyen a dőlésszög: ekkor a gerinc érezhetően nyúlik, mintha fordított gravitáció hatna a testre az álláshoz képest. Kellemes, épp csak egy kicsit szokatlan érzés az egész. A kezelés végeztével a pad azonnal vízszintesbe helyezhető, felállás előtt azonban ajánlatos egy kicsit várni a szédülés ellen.

A gerincnyújtás célja, hogy a kiboltosuló porckorongok miatt nyomás alatt lévő ideggyökök felszabaduljanak, a zsibbadás, égő érzés, fájdalom enyhüljön, a gerinc izmai nyúljanak, a gerinc izületeit érő terhelés csökkenjen, a gerinc ívei a természetes helyzetbe kerüljenek, a vérkeringés, az agyi erek, a test felfrissüljön. A nyújtáshoz a gravitációs erőt használjuk.

Miben más vagy jobb ez, mint a súlyfürdős terápia?

A gravitációs kezelés esetében a gerinc természetes ívét megőrizve, illetve szükség esetén ezeket módosítva zajlik a nyújtás, míg a súlyfürdőnél ez nem lehetséges.

Noha a nyújtási terápiát, és gravitációs-padhoz hasonló eszközöket ötven éve használnak az USA-ban, azonban hazánkban a módszer újdonságnak számít.

Javallatok és ellenjavallatok

Gerincsérv kezelése és műtét utáni rehabilitációja mellett gerincferdülés, csigolyaelcsúszás és deréktáji fájdalmak kezelésére, a gerinc és az izmok nyújtására, a visszeres panaszok enyhítésére, az agyi erek karbantartására is alkalmas a Denevér-pad. A használat nem lehetséges kizáródott sérv esetén, illetve az ellenjavallatok alapvetően megegyeznek a súlyfürdő ellenjavallataival

» Alternatív Gyógyászat - Kiropraktika

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010