"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Holisztikus gyógyászat

- Holistic Healing -

2010.

A holisztikus medicina szemléletében a betegségek gyógyításakor az egész szervezet állapotát figyelembe kell venni. Az egészségügyi problémák okozta esetén a természetgyógyászat komplex terápiát javasol, amely a kiváltó okokat igyekszik megszüntetni.

Holisztikus Gyógyászat

A holisztikus szó jentése: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is.

A holisztikus gyógyítói szemlélet az emberi szervezetet egy energiamezőbe ágyazott kölcsönható rendszernek tekinti. Erich Körbler felfogása szerint minden élőlény szerves része a környezetének, és csakis a környezetével együtt vizsgálható, hisz létezése – mint nyílt disszipatív rendszeré – a környezetével való állandó energia- és információcserén alapul. Az energiacsere folyamata egyénenként más és más, hiszen minden egyén bioenergia-mezője őrzi mind az öröklött, mind pedig a jelen élet összes történésének információját.

A holisztikus gyógyító szemléletet az új tudományos eredmények magyarázzák. A nyolcvanas évektől kezdődően a biológiai kísérletek és az új elméletek alapján a tudósok újra azt vallják, hogy a szervezet finom összehangolását a bioenergia-mező végzi el. Ez a rendkívül finom és állandó összeköttetéseket hordozó mező „vezérli” a szervezet működését.

A holisztikus gyógyászat ismét reneszánszát éli: a modern tudományos kutatás révén sok ősi módszernek bizonyítást nyert a létjogosultsága.

Az ember eredeti állapota az egészség. A természetestől eltérő életmód természetellenes állapothoz vezet – ezt hívjuk betegségnek. A modern ipari társadalmak, a civilizált életmód eltávolította az embert a természettől. Bizonyos betegségtípusok egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korosztálynál jelentkeznek. Minden ember számára megvan azonban a lehetőség, hogy egyszerű és természetes módszerekkel megtartsa vagy visszaszerezze egészségét!

A holisztikus gyógyászat alapelvei a következők:

1) Az egész ember gyógyítása

A holisztikus gyógyászat által használt emberkép test-lélek-szellem hármasságából áll (ún. trichotóm emberkép). Ha betegség lép fel, ez a rendszer úgy tekinti, hogy az egész ember beteg, a gyógyításnak tehát minden szinten zajlania kell. Minden betegségnek van testi, lelki és szellemi oka. Ha a gyógyítás csak az egyik vagy másik szinten történik, az eredmény is csak részleges lesz.

2) Természeti törvények ismerete és alkalmazása

A mai emberek nem ismerik az alapvető természeti törvényeket, ezért ezeket folyamatosan áthágják, s részben emiatt betegednek meg. Ezen törvények ismerete és alkalmazása gerincét képezi a holisztikus gyógyászatnak.

3) A megelőzés fontossága

Sokkal könnyebb a betegségek megelőzése, mint a már beteg, degenerálódott szervezet helyreállítása. Az elsődleges cél tehát nem a gyógyítás, hanem a helyes, természetes életmód által az egészség megőrzése.

4) Szelíd diagnózis

A holisztikus gyógyászat külső jelekből következtet a belső szervek állapotára. Ez a diagnosztikai eljárás egyszerű, olcsó, fájdalommentes és semmilyen mellékhatása nincsen. A szakember számára az arc, a haj, a körmök, a szem, a fül elváltozásai mind-mind lényeges információkat hordoznak. Az alapos megtekintés mellett természetesen a kikérdezés és megtapintás is fontos részét képezik a diagnózis felállításának.

5) Természetes gyógymódok

Ez a rendszer egyszerű, természetes terápiákat használ. A gyógymódok nagy része közvetlenül a természetből merít (pl. táplálékok, gyógynövények, légfürdők és napfürdők, agyag- és iszappakolások, hidroterápiák stb.) Olyan gyógymódok használatosak, amelyek teljesen összhangban állnak az ember természetével.

6) A testben minden mindennel összefügg

A holisztikus gyógyászat kerüli a szakosodást, úgy tekint a testre, mint egy komplex rendszerre, ahol minden mindennel összefügg. Akárhol történjék is hát a gyógyító beavatkozás, az az összes szervnél és szervrendszernél éreztetni fogja pozitív hatását.

7) Az öngyógyító erők aktivizálása

Minden ember szervezete komoly öngyógyító mechanizmussal rendelkezik. Betegség esetén ez a folyamat erősen blokkolódhat. A cél éppen ezért a szervezet saját, belső gyógyító erőinek a fokozása egyszerű és természetes, szelíd módszerekkel.

A holisztikus gyógyászat által leggyakrabban használt módszerek (az ún. bázisterápiák) képezik a gyógyulás alapját:

  • Helyes táplálkozás, diéta
  • Méregtelenítés, tisztítókúrák, böjt
  • Vitamin- és nyomelembevitel
  • Gyógynövények használata (fitoterápia)
  • Természeti elemekkel való gyógyítás (tiszta víz, napfény stb.)
  • A friss levegőn végzett légzőgyakorlatok
  • Rendszeres mozgás (úszás, futás, kirándulás stb.)
  • Gerinc helyretétele (kiropraktika)
  • Természetes immunerősítés
  • Természetes fájdalomcsillapítás

Minden betegség közös oka a szeretethiány. Az egészséghez vezető út a szeretet útja. Szeretettel közelítsünk a természet felé, fogadjuk el szeretettel önmagunkat, forduljunk szeretettel embertársaink felé! A szeretet a legfőbb gyógyító erő!   

A Körbler módszer

Erich Körbler (1938-) egy olyan eszközt ad kezünkbe, amely ezeket a – különben nem érzékelhető – finom kölcsönhatásokat és egyéni sajátosságokat észlelhetővé teszi, az emberi idegrendszer és az emberi agy segítségével. A Körbler-módszer segítségével a szervezet valamennyi állapotát regisztrálhatjuk, és ennek alapján megváltoztathatjuk. A bioindikátor segítségével egy kilences rendszerben különíthetjük el a szervezetet érő kedvező, kedvezőtlen, illetve igen ártó hatásokat. Ezen keresztül pontosan megállapíthatjuk, hogy mely tényezők és milyen mértékben zavarják meg a szervezet bioenergia-mezőjét, vagyis a szervezet egészségi állapotát, tehát az egészségtől való eltérést.

Körbler gyógymódjában geometriai formákat alkotott a bioenergia-mező befolyásolására, a meridiánok végpontjain; illetve kitüntetett pontjain vagy a fájdalmas testrészeken. A mellékelt ábrán a körhöz közelebbi jelek mutatják a bioindikátor mozgását, a távolabbi jelek a változáshoz szükséges geometriai formát.

Körbler integrálta a lánai akupunktúra és az európai homeopátia tapasztalatait. A gyógyításban homeopátiás szereket (klasszikus homeopátia, Körbler-favirág, Bach-virágterápia, gyógyteák stb.) valamint geometrikus formákat alkalmaz a lánai akupunktúra szabályai szerint, illetve a geometriai fonál segítségével készített „információs vizet” használ.

Ebbe a módszerbe szorosan beletartozik a Körbler-féle csakradiagnosztika és -terápia, továbbá a pszichomeridián segítségével történő gyógyítás. A holisztikus információs gyógyítás elengedhetetlen, szerves része a klasszikus makrobiotika egyidejű alkalmazása (az étkezés személyre szóló kiválasztása és beállítása), valamint a humán terek (lakókörnyezet, munkahelyi környezet és személyes terek) optimalizálása.

1. Teljes egészség esetén a pálca horizontális mozgást mutat. Ha a teljesítményt akarjuk fokozni, pl. sportolóknál, 9 párhuzamos vonalat rajzolunk az egészséges testrészre, pl. a vesére.

2. Az egészségestől való csekély eltérés (pl. fáradtság) estén a bioindikátor jobbra forgó, vízszintes, ovális mozgást végez. Az egészség helyreállításához 2 párhuzamos, vízszintes vonalat alkalmazunk vagy a meridiánpontokon, vagy az érintett testrészen (pl. sérülés, ütés helyén a gyógyulás utolsó stádiumában).

3. Az egészségtől való fokozottabb eltérés (nagyobb fáradtság, repülés, elektroszmog, hosszabb számítógépes munka) esetén a bioindikátor jobbra forgó körmozgást végez. Az egészség helyreállításához 3 párhuzamos vízszintes vonalat alkalmazunk.

4. Az egészségtől való fájdalmas eltérés esetén (ütés, gyulladás, fertőzés következtében) a bioindikátor jobbra forgó, függőleges, ovális mozgást végez. Az egészség helyreállításához 4 párhuzamos vonalat alkalmazunk (a gyulladás helyén, pl. torok és/vagy egyes meridiánok végpontjain, pl. a vastagbél-meridián 1. pontján, vagyis a mutatóujj első ujjpercén).

5. Az egészségtől való fájdalmas eltérés esetén (hosszabban tartó vagy mélyebb, több szervet érintő gyulladás, fertőzés következtében) a bioindikátor függőleges mozgást végez. Az egészség helyreállításához szinuszt vagy 5 párhuzamos vonalat alkalmazunk. Ez az állapot diagonális ellentéte az egészség állapotának.

Körbler módszer
Körbler módszer

6. Az egészségtől való gyökeres eltérés esetén (krónikus gyulladások, több szervet érintő tünetegyüttes) a bioindikátor balra forgó, függőleges, ovális mozgást végez. Ez a mozgás jelzi azt is, ha a szervezet számára az adott élelmiszer allergén tényező. Az egészség helyreállításához 1 függőleges vonalat és szinuszt, vagy 6 párhuzamos vízszintes vonalat alkalmazunk.

7. Súlyos, degeneratív betegség esetén (tumor stb.) a bioindikátor balra forgó körmozgást végez. Ez a mozgás már tünetekben megnyilvánuló allergiára is utal. Az egészség helyreállításához 2 függőleges vonalat és szinuszt vagy 7 vízszintes párhuzamos vonalat alkalmazunk.

8. Terminális betegség esetén (pl. rák utolsó stádiuma – áttét) a bioindikátor balra forgó, ovális alakú mozgást végez. Az állapot javítása érdekében (amennyiben ez még lehetséges) 8 párhuzamos vonalat alkalmazunk.

» Alternatív Gyógyászat - Homeopátia

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010