"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Gyógynövények

- Herbal Medicine -

2010.

Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, melyek különböző módon alkalmazva (pakolásként, tea-, krém- vagy esszencia formájában) jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Gyógynövény nem csak az lehet, amit kifejezetten erre a célra termesztenek, olykor a gyomnak nevezett gazok között is találhatunk a szervezet számára értékes gyógynövényeket.

A gyógynövények története évezredekkel ezelőttre vezethető vissza, már a történelem előtti időkben is szolgálták az emberiséget. Később a különböző népek életében központi szerepet játszottak, már nem csak a gyógyulást szolgálták, de rituális szeánszok kellékei is lettek. Sok gyógynövénynek isteni erőt tulajdonítottak, a kelták történelmében ilyen növény volt a fehér fagyöngy, melyet ma is szívesen alkalmazunk.

Hogyan hatnak a gyógynövények?

A gyógynövények mindegyike más-más hatást gyakorol a szervezetre, éppen ezért nem is szabad felelőtlenül alkalmazni őket. Míg egyes növények növelik a vérnyomást, addig mások csökkentik azt, sok gyógynövény alkalmazható reumatikus panaszokra, vagy éppen a köhögés megszüntetésére. Ha az előírásnak megfelelően alkalmazzák a gyógynövényeket, egyáltalán nem rendelkeznek mellékhatással.

Honnan lehet felismerni, hogy valóban hatott?

A gyógynövények némelyike már az elfogyasztást követően kifejti hatását, az energiaszint növekszik, a légzés könnyebbé válik, s észrevehetően jó hatást gyakorol a szervezetre. Néhány gyógynövény azonban nem fejti ki ilyen gyorsan hatását, olykor kúraszerűen kell alkalmazni egy-két hétig, hogy észrevehető hatást érjen el.

A látványosság mértéke függ a problémától, illetve a gyógynövény alkalmazási módjától is. Semmiképpen nem érdemes nagyobb adaggal próbálkozni, hiszen a túladagolás veszélyes is lehet. Helyette érdemes az előírt adagban, meghatározott ideig fogyasztani, így mellékhatások nélkül fejti ki jó hatását.

A gyógynövények ma már számtalan formában kaphatók. Léteznek teák (általában ezek fejtik ki leggyorsabban hatásukat), kapszulák, melyek bárhol könnyen fogyaszthatók, illetve alkoholos oldatok (utóbbi olykor feloldja a növény értékes olajtartalmát).

Frissen vagy szárítva?

Bárkinek lehetősége van otthon is gyógynövényt termeszteni, hiszen a legtöbb faj mag formájában is kapható. A növény termesztésénél és felhasználásánál azonban nagy figyelmet kell fordítani a káros tényezők kiiktatására. Nem érdemes forgalmas út közelében gyógynövényt termeszteni, hiszen ez esetben a szennyezett levegő káros anyagait is magába szívja, ráadásul egyes gyógynövények bizonyos részei mérgezőek is lehetnek.

Megfelelő szakismeret hiányában érdemes szárított növényt vásárolni, melynek termesztésére és különleges összetevőinek megőrzésére is nagy gondot fordítanak. A csomagoláson található tájékoztató a felhasználás feltételeiről, módjairól, illetve a lehetséges kockázatokról is tájékoztatást adnak.

Gyógyszer vagy gyógynövény?

Gyógynövények

A gyógynövények valószínűleg soha nem lesznek képesek helyettesíteni a gyógyszereket, de azt sem felejthetjük el, hogy a gyógyszerek egy része a gyógynövényekből kivont hatóanyagokból készül. A gyógynövények nem rendelkeznek mellékhatással, hosszabb időn át is alkalmazhatók, így kiegészítő nagyszerűen megállják helyüket. Komolyabb probléma esetén nem alkalmazhatók, azonban fejfájás, köhögés, torokfájás esetén akár helyettesíthetik is a kemikáliákat.

Gyógynövények belsőleges alkalmazása

Gyógynövények

- Főzet (tea): elkészítéséhez levelekre, virágokra, szárakra van szükségünk. Mennyiség: 25 g friss vagy 50 g szárított gyógynövény kell 600 ml vízhez. A gyógynövényt tegyük egy edénybe, öntsük rá a forrásban lévő vizet, tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Adagolás: krónikus bántalom esetén naponta háromszor, akut bántalom esetén hatszor igyunk belőle egy csészével.

- Kivonat készítéséhez héjakra, magokra, gyökerekre, csonthéjas termésekre lesz szükségünk. Mennyiség: 25 g gyógynövényhez valamivel több mint 600 ml víz kell. A növényi részeket törjük össze, nyomjuk szét vagy vágjuk apróra, a vízzel forraljuk fel, 10 percig hagyjuk forrni, majd a folyadékot szűrjük le, mint a teánál.

- Szirup: főzetből (teából) vagy kivonatból készül. 325 g cukrot 600 ml főzetet (teát), illetve kivonatot melegítsünk fel, amíg a cukor elolvad. Vagy: mérjük meg a főzet (tea), illetve kivonat súlyát, adjunk hozzá a negyedrészének megfelelő súlyú mézet, lassú keverés mellett melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik. A habot szedjük le. Adagolás: krónikus bántalom esetén naponta négyszer négy (gyermekeknél két) evőkanállal, akut bántalomnál kétszeres mennyiség szükséges.

- Tinktúra: öntsünk egy rész száraz gyógynövényre öt rész szenet tartalmazó oldószert, illetve egy rész friss gyógynövényre kétrésznyi oldószert, például borpárlatot, gint vagy vodkát vízzel keverve. A gyógynövényt tegyük egy korsóba, öntsük rá az oldószert, két hétig hagyjuk állni, közben naponta rázzuk fel. Két hét után szűrjük le, és a gyógynövényt nyomjuk ki, majd a szűrletet öntsük egy sötét, jól zárható üvegbe. Hűvös, sötét helyen tároljuk. Adagolás: krónikus bántalomnál naponta háromszor, akut bántalom esetén kétóránként egy-egy kávéskanálnyit vegyünk be kevés vízzel, étkezés után.

- Kúp: a porrá tört szárított gyógynövényt keverjük ki olvasztott kakaóvajjal mint alappal, öntsük alumíniumfóliából kialakított formába, hagyjuk kihűlni és tároljuk hidegen.


Gyógynövények külsődleges alkalmazása

- Gyógynövényfürdők: Friss vagy szárított gyógynövénynyel telt vászonzacskót lógassunk bele a fürdővízbe, vagy tömény főzetet (teát) öntsünk a fürdővízhez. Néhány csepp illóolaj is megfelel erre a célra.

- Kenőcsök (krémek): Öntsünk 450 ml olívaolajat és 50 g méhviaszt egy tűzálló formába, adjunk hozzá annyi gyógynövényt, amennyit az oldószer elfed. Vízfürdőben melegítsük fel több órán keresztül, majd egy szűrőkendőn keresztül szűrjük le. A meleg olajat öntsük üvegekbe. Krémekhez keverjünk bele pár csepp illóolajat vagy tinktúrát, főzetet vagy kivonatot.

- Dunsztkötés (párakötés): A friss gyógynövényt (levelet, szárat, gyökeret) szétnyomkodva, a szárítottat porrá törve, forró vízzel keverjük ki pasztának. Ezután helyezzük a gyógynövényt két réteg géz közé, tegyük egy könnyű pamutkötéssel az érintett felületre, és tartsuk melegen.

- Borogatás: Egy tiszta ruhát mártsunk forró vagy hideg főzetbe, vagy csavarjuk ki és tegyük az érintett felületre. Hatékony menstruációs, derék- és ízületi fájdalmak esetén.

- Illóolajok: Az illóolajok házilag nem állíthatók elő, patikákban és gyógynövényszaküzletekben lehet ezeket beszerezni.

- Gyógynövényolaj: az apróra vágott gyógynövényt tegyük egy jól zárható kis üvegbe, öntsünk rá annyi mandula-, napraforgó- vagy olívaolajat, amennyi elfedi, két hétig hagyjuk napos helyen állni, de naponta rázzuk fel. Végül öntsük le az olajat, a maradékot finom kendőn keresztül nyomjuk ki és az olajat töltsük légmentesen záródó, sötét üvegbe.

Gyógynövények

Gyakran használt gyógynövények

Borágó

- Felhasználható: a levele, virága, szára, magja.
- Hatása: izzasztó, antidepresszáns, oldja a hurutos váladékot, erősítő, gyulladásgátló, elősegíti a tejkiválasztást, méregtelenítő, megszünteti a székrekedést.
- Alkalmazása: fűszerként, tea, kivonat formájában.
- Javasolt: enyhíti a bőrbántalmakat és gyógyítja a hurutot.

Borsmenta

- Felhasználható: a virágzó növény.
- Hatása: görcsoldó, csökkenti a hányingert, megszünteti a székrekedést, csillapítja a fájdalmakat, antiszeptikus, nyugtató és összehúzó (edző) hatású.
- Alkalmazása: főzet/tea, illóolaj formájában, valamint friss levele (helyileg felhelyezve fájdalomcsillapításra) borogatásként.
- Javasolt: illóolaja segít a lázhólyagocskák és bőrgomba esetén.

Citromfű

- Felhasználható: a szára.
- Hatása: vírusölő, megszünteti a székrekedést, görcsoldó, csökkenti a lázat és a vérnyomást, antidepresszáns, enyhíti a stresszt, fáradtságot és a premenstruációs ingerlékenységet.
- Alkalmazása: fűszerként, főzet/tea formájában.
- Javasolt: hasznos allergia, lázhólyagocskák esetén.

Fekete nadálytő

- Felhasználható: külsőleg a gyökere és a levele.
- Hatása: nyugtató, segíti a sejtek növekedését és a sebek gyógyulását, erősítő, nyálkaoldó, gyulladásgátló.
- Alkalmazása: frissen (a sebre felhelyezve), borogatás/kenőcs formájában (rándulás, visszértágulat, vénagyulladás, égési sérülés esetén); főzet vagy kivonat formájában (szemborogatáshoz, akne esetén); tea formájában (köhögés, torokgyulladás, gyomor/bél panaszok esetén).
- Javasolt: kis mennyiségben alkalmazandó!

Gyermekláncfű

- Felhasználható: a gyökere és a levele.
- Hatása: epe- és vizelethajtó, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, erősít, méregtelenít, salaktalanít, segíti az inzulinkiválasztást.
- Alkalmazása: saláta, kivonat formájában.
- Javasolt: gyermekeknél a túl sok tejes lé fáradtságot vagy hasmenést eredményezhet.

Kakukkfű

- Felhasználható: a levele és a virága.
- Hatása: antiszeptikus, emésztést és vérkeringést segítő, antioxidáns, élénkítő, megszünteti a székrekedést, puffadást, erősíti az immunrendszert (az emésztőcsatornában, a légutakban, húgyutakban, nemi szervekben), szabályozza a menstruációt.
- Alkalmazás: fűszerként, kivonat, főzet formájában.
- Javasolt: elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását.

Kamilla

- Felhasználható: a virág.
- Hatása:feszültségcsökkentő, görcsoldó, antiszeptikus, antiallergikus, csökkenti a lázat, szabályozza az emésztést, megszünteti a székrekedést, vizelethajtó.
- Alkalmazása: tea formájában; ekcéma esetén kenőcs/krém alakjában; aranyér esetén ülőfürdőként.
- Javasolt: inhalálása csökkenti a szénanáthát és a hurutot.

Komló

- Felhasználható: a nőnemű növény szárított toboza.
- Hatása: nyugtató, altató, görcsoldó, emésztést segítő, antiszeptikus, antiallergikus, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, ösztrogénszerű (jó gyógyhatással van a változás éveiben), csökkenti a férfiak libidóját!
- Alkalmazása: főzet/tea formájában, esetenként párna töltelékeként, krém formájában pedig finomítja a bőrt.
- Javasolt: hatásos késő vagy fájdalmas havi vérzés esetén.

Körömvirág

- Felhasználható: a virága.
- Hatása: gyulladásgátló, ösztrogénhez hasonló, antiszeptikus, méregtelenítő, görcsoldó, vírusölő, vizelethajtó, összehúzó (edző), enyhíti a menstruációs görcsöket, erősíti az immunrendszert, csökkenti a hasmenést és enyhíti a vérzést.
- Alkalmazása: belsőleg meleg tea/főzet, külsőleg kenőcs/krém formájában.
- Javasolt: hasznos elsősegélyként vágott sebek és horzsolások esetén; terhesség alatt belsőleg nem alkalmazható.

Levendula

- Felhasználható: a virága.
- Hatása: feszültségcsökkentő, görcsoldó, antidepresszáns, megszünteti a székrekedést, nyákoldó, méregtelenítő, fájdalomcsillapító, hangulat- és étvágyjavító, antiszeptikus.
- Alkalmazása: főzet, tinktúra, illóolaj belégzése (bronchitis, megfázás esetén), olaja bedörzsölésre, és teája.
- Javasolt: az olaja segíti a kisebb sebek, ekcémák gyógyulását.

Málna

- Felhasználható: a levele és a gyümölcse.
- Hatása: összehúzó (edző), erősítő; ugyanakkor lazítja a medence- és méhizmokat, nyugtatja a vesét és húgyutakat, csillapítja a vérzést, elősegíti az emésztést, csökkenti a terhesség alatti émelygést.
- Alkalmazása: levelek meleg tea/főzet formájában.
- Javasolt: a terhesség harmadik hónapjától naponta, a hatodik hónaptól és a szülést követően naponta, a szülési fájdalmak alatt óránként egy csésze fogyasztása ajánlott belőle.

Orbáncfű

- Felhasználható: a szára.
- Hatása: antidepresszáns, nyugtató, mikrobaölő (hasznos az emésztőrendszer problémái esetén), méregtelenítő, nyákoldó, vizelethajtó, szabályozza a menstruációt, javítja a kedélyt (emocionális problémák esetén, például a havi vérzés előtt vagy a változás éveiben).
- Alkalmazása: főzet/tea, kivonat, tonikum, olaj formájában (gyulladásgátló, gyógyítja az égési sérüléseket, sebeket).
- Javasolt: tea formájában történő rendszeres fogyasztása javítja a kedélyt. Vigyázat: az orbáncfű fényérzékenységet okoz!

Réti legyezőfű (bajnóca)

- Felhasználható: a szára.
- Hatása: savcsökkentő (hatékony gyomorégés, gyomorhurut, puffadás esetén), feszültségcsökkentő, antiszeptikus, gyulladásgátló.
- Alkalmazása: kivonat, főzet/tea formájában.
- Javasolt: fájdalom vagy görcs esetén a réti legyezőfű nyugodt alvást biztosít.

Vasfű

- Felhasználható: a szára.
- Hatása: idegerősítő, görcsoldó, nyugtató, összehúzó (edző) hatású, fokozza a tejkiválasztást, vizelethajtó, szabályozza a máj működését.
- Alkalmazása: tea formájában (fogínyvérzésnél öblögetésre is), horzsolásoknál, rovarcsípéseknél tinktúra/kenőcs formájában.

Terhesség alatt nem alkalmazható, mivel menstruációt elősegítő és összehúzó hatású!

Zsálya

- Felhasználható: a levele.
- Hatása: antiszeptikus, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, ösztrogéntartalmú (hasznos a változás éveiben hőhullámok, éjszakai izzadás esetén), görcsoldó, étvágyerősítő, stimulálja a méhet, csökkenti a tejfolyást (hasznos a csecsemők elválasztásánál).
- Alkalmazása: tea formájában, inhaláláshoz, toroköblögetésre (hasznos megfázás, mandulagyulladás, hurut esetén), illóolajként.
- Javasolt: sejtvédőként hat.

» Alternatív Gyógyászat - Homeopátia

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010