"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Biokertészet

- Biogardening -

2010.

A biokertészet a biogazdálkodás kertészeti megvalósítása. Hívei minden szintetikus vegyszer használatát igyekeznek mellőzni. Különböző módszerekkel (pl. domboságy) serkentik a növények fejlődését. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a növényi kölcsönhatásoknak, s ezért gondosan meghatározzák nem csupán a vetésforgó, hanem a köztes- és szegélynövényzet megválasztását is.

Hódít az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a biotermékek iránti igény. A Biokertészet segít abban, hogy - csináld magad-módon miként alkalmazzunk organikus módszereket egy pompás díszkert vagy éppen egy vadonként tenyésző őspark létrehozásakor. A konyhakertészkedés például a friss, egészséges és vegyszermentes zöldségek, fűszernövények, gyümölcsök termesztéséhez ad tanácsokat. A Biokertészet eligazít az ökológiai elvek alkalmazásában kertünk tervezése, kialakítása és fenntartása során.

A bioszemlélet minden kertészeti technikára kiterjed, legyen az talajművelés, gyommentesítés, öntözés, tápanyag-utánpótlás, növényházi termesztés, metszés vagy szaporítás. A biokertészet rengeteg gyakorlati tanáccsal szolgál: az egyes munkafolyamatok közérthető módon, lépésről- lépésre mutatják be, hogyan érhetjük el a legjobb eredményeket a díszkertben, a tájképi kertben vagy a konyhakertben. A biokertészet gazdag választékot kínál a főbb zöldség-, gyümölcs- és fűszernövényfajok ajánlott fajtáiból.

Tudományosan nem mindig alátámasztható, de általában bevált gyakorlati tapasztalatok szerint vetik, ill. ültetik a termesztendő fajokat, fajtákat. Ügyelnek arra, hogy az elhelyezés növényvédelmi szempontból kielégítő legyen. Felhasználják az allelopátia hatását, így pl. a gyomoktól megóvandó növényállomány sorközeit rozzsal v. más gabonafélével telepítik be, majd a fedőnövényt levágják s takaróként (mulcs) a talaj felszínén hagyják. Ezzel ui. megakadályozható a gyomok fejlődése, mert a fedőnövény termelte anyagok (fenolsav, benzolsav, kumarin, különböző aldehidek, ketonok, terpenoidok, flavonoidok stb.) gátló hatást fejtenek ki rájuk. A kártevők és betegség ek ellen szívesen alkalmaznak növényi fezeteket (pl. csalán- v. zsurlóteát; biolevek); felhasználják a riasztó hatású növényeket (féregűző varádics, kapor, bársonyvirág stb.). Számos műveletet kézzel végeznek, a talajlazítástól kezdve a kártevők megsemmisítéséig. A biokertészet szorosan csatlakozik a környezetvédelemhez. Ilyen szempontból is figyelmet érdekel mindamellett, hogy gazdasági jelentősége sem lebecsülendő. Nem utolsósorban fontos jellemzője, hogy egészséges kapcsolatok kialakítására törekszik az ember és a természet között.

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2011