"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Tens kezelés

- Tens Therapy -

2010.

A TENS kezelés az emberi test saját, fájdalmat elnyomó mechanizmusait aktiválja, azzal, hogy az érző idegek stimulálásával a fájdalom idegi jelzéseit blokkolja, és a szimpatikus idegrendszeri funkciók normalizálását segítő endorfin termelődését fokozza.

T.E.N.S mozaikszó, az eljárás angol nevének "Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation" (bőrőn keresztül alkalmazott elektromos idegstimuláció) kezdőbetűiből. A TENS a fájdalomcsillapítás gyógyszer-mentes alternatívája, amelynek lényege a kétfázisú, kisfeszültségű, kis áramerősségű, változtatható frekvenciájú és hullámhosszúságú elektromos idegstimuláció. A TENS csökkenti, sőt gyakran teljesen megszünteti a fájdalmat.

Elektromos stimuláció

A TENS elnevezés (Transcutaneous Electronic Nerve Stimulation) magát a módszert jelenti, magyarul "bőrön át történő elektromos ideg-izom ingerlés". Azok az izmok, melyeknek nem megfelelő a beidegzése, elektromos úton stimulálhatóak az izomsorvadás (atrófia) és a bénulások megelőzése érdekében. Féloldali bénulás esetében (például szélütést követően), perifériás idegi sérülésüknél, vagy a lábak, esetleg mind a négy végtag használatának képtelenségénél eredményesen alkalmazható az elektromos stimuláció, melynek során elektródákat helyeznek a bőrre. Krónikus hátfájásban, reumatikus ízületi gyulladásban, övsömörben, bokaficam esetében, vagy meghatározható helyű fájdalomban, hasznos lehet a kis áramerősségű elektromos ingerlés; ennek neve bőrön át alkalmazott elektromos idegstimuláció (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation = "TENS"). A TENS a fájdalom súlyosságától függően naponta több alkalommal, 20 perctől több órás időtartamig alkalmazható. A TENS berendezés az izomfeszülés fokozása nélkül kelt bizsergő érzést. Szükség esetén a TENS készülék otthoni használata is megtanulható. A betegek többsége jól viseli a terápiát, de hatékonysága esetenként nagymértékben különbözik.

A TENS készülék

Tens kezelés

A TENS készülék nagy előnye, hogy hordozható (zsebben elfér) ezért otthon, a munkahelyen és utazás közben is használható - kezelése nem igényel különösebb szakértelmet a használati utasításban leírtakon kívül.

A TENS készülékkel végzett kezelés célja a fájdalomcsillapítás a bőrön keresztül az idegekhez továbbított, megfelelően beállított elektromos impulzusok segítségével. A fájdalomcsillapításhoz a TENS készülékből kivezető kábelek végén található elektródákat az adott terület szempontjából megfelelő pontokra kell helyezni. A modulált impulzusok az elektródákon keresztül továbbítódnak az adott idegekhez. Ezek a jelek blokkolják a fájdalom jelzéseit, így azok nem jutnak el az agyba.

Mivel sokféle fájdalom létezik, és az egyéni érzékenység is változó a TENS kezelés fájdalomcsillapító hatása is egyénenként változó. Vannak, akik csak a kezelés alatt érzik a fájdalom enyhülését míg másoknál a fájdalom hosszabb időre enyhül.

A legtöbb tanulmány arról számol be, hogy a fájdalom enyhülése mintegy 30 percnyi TENS kezelés után kezdődik. Vannak olyan páciensek, akiknél a rövid 30-60 perces TENS kezelés is órákig tartó megkönnyebbülést eredményez.

A TENS kezelés kiváló gyógyszermentes fájdalomcsillapítási alternatíva olyan krónikus állapotokban, mint a derékfájás vagy az izületi gyulladás. Sikeresen alkalmazható sebészeti beavatkozással, baleseti sérülésekkel illetve egyéb állapotokkal kapcsolatos akut fájdalmak esetében is.

A TENS készülék használata egyesíti magában az ősi keleti gyógymódokat, a masszírozó, az ujjnyomásos, az akupunktúrás módszert, a fürdő, súlyfürdő hatást (balneológia), mindezeket a mai csúcstechnológia alkalmazásával. A készülék különböző frekvenciás impulzusokat állít elő, amelyeket váltogatva juttat el az elektródákra, gyakori programozott váltással. Így magyarázható, hogy a hozzászokás még rendszeres, hosszú kezelés alatt sem alakul ki. A készülék használatának sem káros, sem kóros mellékhatása vagy utóhatása nem ismert.

A készülék nemcsak jelentősen, de gyorsan is csökkenti a fájdalmakat. Más terápiás módszerekkel együtt alkalmazva a TENS készülék növeli a kezelés hatékonyságát, a gyógyszeradag csökkenthető, gyakran el is hagyható.

A készüléket nem csak beteg, hanem egészséges emberek is használhatják a betegség megelőzésének céljából. Sajnos legtöbbször akkor fordulnak az emberek orvoshoz, amikor már szinte késő. A kórházak, rendelőintézetek is inkább arra vannak felkészülve, hogy gyógyítsák, nem pedig, hogy megelőzzék a problémákat. Mint tudjuk, a megelőzésnek életmentő, élethosszabbító jelentősége van.

A TENS készülékeket ma már egyre többen használják a betegek, az egészségüket megőrizni kívánók, sportolók, de sok reumatológus, ideggyógyász, sebész, háziorvos, ortopéd és fizikoterápiás szakorvos, fogorvos, gyógytornász, akupunktúrával foglalkozó szakember is gyakran használ TENS készüléket .

A Tens kezelés előnyei:

- mellékhatás nélküli fájdalom csillapítás,
- gyógytorna kiegészítője,
- javítja a perifériás keringést, elősegíti a sejtek anyagcseréjét,

- hatékony akut és krónikus fájdalmak esetén,
- gyógyításban és megelőzésben egyaránt használható,
- többször is alkalmazható, otthoni kezelések formájában (intézmény igénybe vétele nélkül),
- kis méretű, könnyen kezelhető,
- a készülék használata könnyen elsajátítható,
- a fájdalom csillapítása megoldható abban az esetben is, ha valakinek pl. gyógyszer allergiája van,
- nem alakul ki hozzászokás, függőség a rendszeres használat miatt,
- bizonyos betegségeknél a napi többszöri kezelés előnyösebb, mint a napi egyszeri, akár hosszabb ideig tartó kezelés (pl. bőrfekélyek, felfekvések),
- decubitus, izombénulások egyes formái),
- krónikus (idült) fájdalom esetében a gyógyszeradag csökkenthető, esetleg el is hagyható a TENS készülék rendszeres és megfelelő használata esetében

Tens kezelés

» Alternatív Gyógyászat - Frekvencia gyógyászat

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010