"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Tai-csi

- Tai Chi -

2010.

A taicsi ősi kínai módszer, amolyan immunerősítő mozgásmeditáció. A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzott düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amelyet a szervezet stresszállapotban termel.

Tai Csi

 

Egyensúly és harmónia

A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzott düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amelyet a szervezet stresszállapotban termel.

Önmagunk elfogadása és a békés érzelmek pedig a laboratóriumi módszerekkel is kimutathatóan növelik az immunrendszer védekező sejtjeinek a számát. A tai csi gyakorlása tehát jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, harmóniát teremt az ember és a környezet, a szellem és az érzelem között. Elűzi a mindennapi stresszt.

A tai csi az elme lecsendesítésével, néhány perces csenddel keződik, miközben figyelmünk a légzésre összpontosul. Az ellazulás és összpontosítás segít abban, hogy ráhangolódjunk másokra, és fogékonyabbak legyünk mindarra, ami körülöttük történik. A mai ember hétköznapjai zavarosak és feszültséggel telítettek. Életét felőrlik a múlt eseményei és a jövőért érzett aggodalom. A kínaiak szerint az örökös aggódással életerőt, csit veszítünk. De ha tudatában vagyunk a pillanatnak, akkor növeljük magunkban az életenergiák áramlását.

 

A tai chi alapjai

Eme ősi kínai gyakorlat a jin-jang elméletére, a természettel összhangban álló életre, az 5 elem tanára, a Tao te king és a Ji-king tanításaira épülnek, amelyeket mozgásba ültettek át. Célja nem csupán a legyőzhetetlen harcos, hanem a taoista eszménykép, a tökéletes, vagy igaz ember kifejlesztése. Ez az ember bölcs, kiegyensúlyozott, és erőlködés nélkül tud úrrá lenni az életben elé kerülő nehézségeknek. Az "igaz ember" célját a természeti törvényszerűségek felismerésén, a harmónia megtalálásán és belső erőinek kifejlesztésén keresztül éri el.

A tai chi technika alapja, hogy a testnek a levegő a legfontosabb tápláléka. A természetes belégzés során a tüdő teljesen megtelik levegővel, ami elnyomja a rekeszizmot és a has kitágul. A felnőtt emberek többsége azonban a mellkasába veszi a levegőt, ami szorosan hozzájárul az állandó feszültségérzéshez A legfontosabb tehát a tudatos hasi légzés elsajátítása és a bemelegítés. A gyakorlatok segítenek abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen. Ezek elsajátítása után kezdődhet az alapmozgások kidolgozása. A mozgásrendszert ma már könyvek segítségével és különböző tanfolyamokon is megtanulhatjuk.

Lassú mozdulatok minden korban

A legtöbb nyugati mozgásprogram a nagyobb erő és jobb állóképesség eléréséhez az erőkifejtést, az erőfeszítést hangsúlyozza. A tai chi ezzel ellentétben a lassú, ellazult, folyamatos mozgás által építi fel az állóképességet. Az egyensúly megtalálása, mozdulatváltások és a testúlyáthelyezések egyik lábról a másikra mindig a fej, törzs és medence vonalában maradnak. Ebből a középpontból indulnak ki. Mozgás közben a test egyenes, és a súly a tartó lábon nyugszik. A gerinc soha nem csavarodik, és nem is hajlik. Ezért a mozgás bármely életkorban és fizikai állapotban sérülés veszélye nélkül végezhető. Védi az ízületeket és erősíti a gerincet. Már napi 15-20 perces gyakorlással komoly eredményeket érhetünk el. Ráadásul bárhol, bármikor és bármilyen laza, kényelmes ruhában végezhető. Nem kellenek hozzá eszközök, bonyolult gépek, csillogó fitnesztermek, méregdrága edzőcipők.

A tai chi 37 gyakorlatból áll, amelyeket meghatározott koreográfia szerint kell elvégezni. A gyakran költői névre hallgató mozgásformákat pontosan be kell tanulni. A lényeg: a helyes légzés, és az előírt mozdulatok lassú, folyamatos végzése. Így feszülnek meg és lazulnak el ritmikusan az izmok. A tai chi mindazoknak ajánlott, akiknek fáj a gerincük, izületi panaszaik illetve légzési nehézségeik vannak.

A nyugati emberek számára a tai chi összetett mozdulatai kezdetben nehezen elsajátíthatónak és bonyolultnak tűnhetnek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyakorlatok egy olyan kultúrából erednek, amely nem választja külön a testet és a szellemet.

Kínában a tai chi gyakorlása mindennapos szükséglet. Ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a tisztálkodás. A lélek mosakszik és az elme megtisztul az évszázados mozdulatok által. Parkokban, ligetekben, folyók partján állva, nemtől és kortól függetlenül emberek milliói táncolnak lassan a szél, a víz áramlásához hasonló lágy mozdulatokkal.

Az ősi kínai gyakorlatsor segíthet a szívbetegségekben szenvedőknek, állítják a Harvard Egyetem kutatói.

A tai chi a körkörös mozdulatokat és az egyensúlyozást kombinálja a különböző légzési technikák és a belső tudatosság elsajátításával. Már korábban is megállapították, hogy számos betegség kezelésére jó, mint például a magas vérnyomás vagy az egyensúlyozási és izomónus-zavarok.

„A tai chi segítségével sokat tehetünk hangulatunk és életminőségünk javításáért, növeli az önbizalmunkat, és ez a szívbetegek esetében sincs másképp.” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Gloria Yeth. „A betegek számára fontos a rendszeres testmozgás, és erre kiváló lehetőség a tai chi.” Ez a mérsékelt intenzitású mozgásforma erősíti az izmokat, segít a helyes légzéstechnika kialakításában, az ellazulásban és a stressz kezelésében.

A kutatók 100 szívproblémával küzdő beteget vontak be a vizsgálatba. Egy részükkel 12 héten keresztül végeztették a gyakorlatokat, másokat pedig oktattak a betegségükről. A szakemberek azt tapasztalták, hogy noha egy hatperces séta alkalmával mindkét csoport tagjai ugyanannyi oxigént használtak fel, a tai chit rendszeresen végzők életminősége a Minnesotai Élet- és Szívproblémák Kérdőíve alapján sokkal jobbnak bizonyult. Vidámabbak voltak, és több kalóriát is égettek, mint az oktatási programban részt vevők.

A krónikus szívproblémában szenvedők szíve nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe, ami légszomjhoz, köhögéshez, súlyos vértóduláshoz, bokaduzzanathoz és mozgási nehézségekhez vezet. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a tünetek komoly hatással vannak a betegek hangulatára és életminőségére. „Noha a hagyományos tornagyakorlatoknak is van némi jótékony hatásuk, sok beteg képtelen ezeket végigcsinálni.” – mondta el Dr. Gregg Fonarow, a kaliforniai David Geffen Orvosi Egyetem munkatársa. Véleménye szerint a tai chi iránti növekvő érdeklődés annak tulajdonítható, hogy ez egy könnyű mozgásforma, amelyet élvezet végezni.

„A tanulmány bebizonyítja, hogy a megszokott orvosi kezelés részeként a gyakorlat sokat tesz a hangulat és az életminőség javításáért. Kiváló lehetőség a mérsékelt testmozgásra, és későbbi kutatások talán arra is rávilágítanak majd, hogy csökkenti a kórházban töltött időt, és növeli a betegek túlélési esélyeit is.”

A folyóiratban megjelent egy másik tanulmány is, amely szerint a HIV-pozitív betegek esetében 81 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szívprobléma, mint egészséges társaik között. A Pittsburghi Orvosi Egyetem kutatója, Adeel A. Butt által jegyzett kutatás szerint a jelenség oka a betegek nagymértékű alkoholfogyasztása, a táplálkozási elégtelenségek, a szívizomzat gyengülése, de lehetséges, hogy a HIV-kezelés mellékhatásaként jelentkezik a probléma. A tanulmány az Archives of Internal Medicine című folyóirat április 25-i számában jelent meg.

» Alternatív Gyógyászat - Csi-kung

» Taoizmus - Tai Chi

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2011