"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Csi-kung

- Chi Kung -

2010.

A csikung ősi kínai módszer, a csi érzékelésének és használatának (megszerzés, átalakítás, kisugárzás), - a jin-jang, az öt elem és a meridián elmélet ismeretén alapuló - művészete. Gyakorlása elősegíti az egészség-megőrzést, a gyógyulást és a hosszú életet. Röviden: a csikung az élet egyszerű tudománya.

Csi Kung

 

Mi a Csikung?

A csikung az életerő, a belső energia művelése. A hagyományos kínai gyógyászat legősibb eleme. Célja a test és lélek energiáinak harmonizálása az egészség megőrzése, a hosszabb élet, a szellemi fejlődés vagy nagyobb teljesítmény érdekében.

A csikung az ősi kínai kultúra egyik olyan kincse, amely nem vesztette el létjogosultságát a modern technikai fejlődés közepette. Sőt, még nagyobb szükség van rá, mint valaha. Segít megőrizni lelki egyensúlyunkat, megtalálnunk azokat a mélyebb értékeket, amelyek életünket teljessé teszik.

A csikung több ezer éves történelme során több ezer válfaja fejlődött ki. Vannak buddhista és taoista csikungok. Vannak olyanok, amelyek a harcművészetekhez kötődnek és a testet erőssé, az ütésekkel rúgásokkal szemben ellenállóvá teszik. Vannak gyógyító, orvosi gyakorlatok. Vannak statikusak és dinamikusak, meditatív jellegűek és fárasztó tornák. Ám mindben közös a test meridián-rendszerének, a jin-jang elvnek, valamint az öt elem tanának az ismerete és gyakorlati használata.

A csit fordítják levegőnek, légzésnek, fuvallatnak is. Ez igaz is, hiszen csi, levegő, légzés nélkül nincs élet, legalábbis emberi élet. De az a csi, amiről a legtöbb csikung beszél, ennél több. Azt az életerőt nevezik így, amely megtalálható mindenhol és mindenben, a földben, a levegőben, a vízben, a fák leveleiben. A születéskor kapott csit pazaroljuk el életünk során a negatív érzelmekkel, a helytelen életmóddal, a rossz táplálkozással. És ezt igyekszünk pótolni szellemi fejlődéssel, a megfelelő életvitellel, a lelki békével, a csikung különleges gyakorlataival.

A csi olyan, akár az elektromos áram. Láthatatlan (a legtöbb ember számára), mindössze a hatása érezhető. Harcművészeti bemutatókon mesterek hihetetlen produkciókra képesek a csi összegyűjtésével és irányításával. Mások gyógyítanak vele, vagy saját betegségeikkel veszik fel a harcot. A csikunggal komolyan foglalkozók általában kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, optimistábbak lesznek.

A csi és az egészség: A régi keleti felfogás szerint a betegségek oka többnyire az egyensúly megbomlása. A csatornákban valahol blokk alakul ki külső okok vagy belső feszültség, stressz eredményeként. A blokk eredménye pedig pangás az egyik oldalon, túl sok, elfolyni nem képes csi a másik oldalon. Betegséghez vezet a két princípium, a jin és jang egyensúlyának felborulása is. A csikung helyreállítja a megfelelő egyensúlyt, a meridiánok tisztításával a megfelelő energiaáramlást. Segít megszabadulni a rossz, beteg csitől, és helyébe tiszta, egészséges csivel töltjük fel magunkat.

Csikung, Chi kung, Qi Gong? Hogy is mondjuk? A kínai írásjeleknek több átírása is létezik a nyugati nyelvekben. Magyarországon az Akadémia a keleti nyelvek átírására kiadott irányelvei érvényesek. Ennek alapja a kiejtés és a magyar fonetika. Vagyis csikung. A nemzetközi szakirodalomban a másik két változattal találkozunk.

Csikung (chi kung, qigong) és gyógyítás

A csikung (más átírásban qigong, chikung, chi kung) egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körére használunk. A csi (más átírásban qi, chi) energiát, életerőt jelent, a kung pedig művelést, gyakorlást.

A kínai hagyományos gyógyászatban ez az életerő központi helyet foglal el. A csi a test energia-csatornáiban áramlik, amit nyugaton meridiánnak neveznek. Az egészség feltétele a csi megfelelő mennyisége és akadálymentes áramlása. Ez egyben minden csikung rendszer közös célja.

A kínai modell szerint a csi elakadása rossz közérzetet, fájdalmat vagy megbetegedést okoz. Ha a csi áramlása akadályozott, akkor két dolog történik:

  1. Többlet csi halmozódik fel ott, ahol arra nincs is szükség. Ez olyan, mint amikor egy folyót eltorlaszolunk és a víz elönti a környéket.

  2. A test más részei nem kapnak elegendő csit. Ez ahhoz hasonlítható, mint amikor a gát másik oldalán kiszárad a folyó medre és elpusztul az élővilága.

A csikung gyakorlatok megszüntetik az energia gátjait és megnövelik a csi áramlását a testünkben. Ha a csi szabadon folyik, akkor ez az energia gyógyít és helyreállítja szervezetünk egyensúlyát.

A csikung gyógyító ága is így működik: a gyógyító érzékeli, hogy hol vannak energiazavarok, és energia kibocsátásával helyreállítja a szervezetben az energiaáramlást.

A kínai orvoslás részeként ismert akupunktúrával vagy gyógynövény terápiával ellentétben a csikung még kevésbé elterjedt, ezért mindmáig misztikum övezi a nyugati világban.

Miért fordul mégis egyre több ember a világon, köztük orvosok, tudósok a csikunghoz? Hatékony gyógyító ereje és filozófiájának letisztultsága, egyszerűsége miatt.

» Alternatív Gyógyászat - Tai-csi

» Taoizmus - Tai Chi

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2011