"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Moxa terápia

- Moxa - Moxibustion (Heat) Therapy -

2010.

A moxa terápia vagy "moxibuszció" melegítéses terápia, melyben az akupunktúrás pontokat a bőrfelszínhez közel tartott hőforrással ingerlik. A kezelés során az akupunktúrás pontok felett gyógynövényeket égetünk. Hatására a pontok "kinyílnak" és a meleg bediffundál a szövetek közé, kiűzi a hideget, szelet és nedvességet.

Az elméleti ismeretek alapján érthető, hogy olyan állapotokban használjuk, amikor yang, azaz meleg hiány van a szervezetben, ebből adódik, hogy meleg túlsúly esetén, mint amilyenek pl. a lázas állapotok, vagy pl. egy akut gyulladás, alkalmazása tilos. A yang hiányos emberek gyengék, sápadtak, fázékonyak, nehezükre esik a mozgás, szeretik a meleg ételt-italt. Sok alvás ellenére sem pihenik ki magukat. Nekik ajánlható a moxázás.

Moxaterápia és Akupunktúra kapcsolata

A moxa terápia a kínai gyógyítási módszerek sorába tartozik. A test különböző pontjainak a melegítése egyenlő idős az akupunktúrával. Döntően orvosi kezelés, amelyet ma is gyakran használnak gyógykezelésre.

Melegítéses vagy égetéses ősi gyógymód, melyhez a leggyakrabban felhasznált anyag a feketeüröm. A növény levelei illóolajat tartalmaznak, az égetéshez a szárított levelek porát használják. A kezelés lényege, hogy a moxát meggyújtják és a kezelendő akupunktúrás ponton, vagy annak közelében elégetik. A keletkező füstgázok a bőrbe jutva, valamint az infravörös és hősugárzás fejti ki a gyógyító hatást.

Moxa

A moxa terápia igen gyakran eredményesebb, mint az akupunktúrás kezelés. "Amit tű nem gyógyít, meggyógyítja a moxa!"

A gyógyító moxa: méregtelenítés, fájdalomcsillapítás

Az eljárás során kihasználják azt a tényt, hogy a meleg elősegíti a gyógyító hatást. A hő fokozza a véráramlást, és ezzel gondoskodik a salakanyagok kiürítéséről, a szervezet méregtelenítéséről.

A moxaterápia sok esetben a fájdalomcsillapító hatású és egyéb gyógyszerek mennyisége nagymértékben csökkenthető!

A moxa és a betegségek megelőzése

Fontos a moxa megelőző gyógyhatása is, hiszen ha a stressz elfogyassza a szervezet energiáját, ami megbetegedéshez vezet, akkor a moxa pótolja az élet által felemésztett energiát, vagyis megelőzi a bajt.

 

A moxa terápia fajtái

A moxa terápiának több fajtája ismert. Ezekből mutatunk be egy párat. 

1. Üröm moxa kezelés: Több formában használják. Az egyik kezelési forma, amikor különböző, általában fekete ürömből készült kúpokat égetnek el a testfelszínen. Ezeket a kúpokat gyakran növényi, vagy gyógyszeres alátétre helyezik. A kúpok változó méretűek az elérni kívánt hatás szerint. Az alátéteket, amire helyezik őket,  szintén több szempont szerint választják ki.

Lehetnek kínai gyógyszerek. Lehetnek zöldségek, mint pl. a fokhagymaszelet, vagy vékony répakarika. De ismert a köldök sóval való feltöltése is. Ekkor a sóra helyezik a kúpokat, és ott égetik el. A kúpokat ma már sokszor előre csomagolva lehet kapni a szakboltokban. Az üröm moxa kezelés másik fajtája, hogy moxa „rudakat” használunk. Ezek leginkább kubai szivar nagyságúak, de ismertek a kevesebb hőt adó moxa cigik. A kezelés lényege, hogy a moxa rudakat meggyújtva a testfelszín felett megfelelő területen mozgatják, ill. egy, vagy több akupunktúrális pont felett kezelnek vele. Ezek a rudak, izzás közben jelentős hőt fejlesztenek, amely mélyre képes hatolni a szöveteink közé. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé a gyógyító felhasználást is. Az üröm moxa kezeléseknek komoly szakirodalma van, külön tankönyvek foglalkoznak vele.

2. Égi moxa kezelés: A moxa kezelés speciális fajtája. A lényege, hogy valódi égés nem történik. A felhasznált anyagok, növények, ásványok bőrre kenése vált ki ingert, húz hólyagot. A kicsi hólyagot a nyugati sebkezelés szabályai szerint látják el, azután leragasztják.


3. Elektromos moxa: „Újkori” találmány.  Elektromos készülékkel érünk el hőhatást. 

A moxa terápia alkalmazási területe hasonló a köpölyözéshez. Súlyosabb esetekben is hatást lehet elérni vele, ott ahol a belsőt melegíteni kell. Ilyenek a hasmenés, asztma, menstruációs gondok vesegyengeség, izületi gátak, izommerevség, stb.

Moxa

Használata tilos fertőzőző betegségek esetén, láz, terhesség, vagy daganatos betegségek esetén, a fő szervek és artériák felett! Tilos ha a beteg éhes, vagy nagyon kimerült, és kb. 40 akupunktúrális pont felett stb.

A Moxaterápia nem veszélytelen módszer. Az oktatását számos esetben a tiltások, pontos ismertetésével kezdik. Károsnak tartom, hogy több olyan ismeretterjesztő könyvecske is megjelent, amely tanácsokat ad az égetéses gyógymód otthoni használatához. Ezen kiadványokat szakemberek nem lektorálták (tisztelet a kivételnek). Nagyrészük nem is tartalmazza az óvó rendszabályokat, tiltásokat, nem beszélve arról, hogy gyógyterápiát csak a pontos diagnózis ismerete után lehetne elkezdeni.

Hogy történik a kezelés?

A legáltalánosabban használt növény az Artemisia vulgaris, a fekete üröm. Ennek az őrleményét alkalmazzuk vagy henger formájú ú. n. moxa-szivar formájában, vagy kis kúp alakú mennyiségét égetjük el a bőrön, úgy, hogy valamilyen növényi alátét van a bőr és a moxakúp között. Ez lehet fehérrépa, fokhagyma, hagymalevél, zeller. Ezt a fajta kezelést természetesen nem javaslom házi használatra, sokkal inkább a moxarudat, mely kevésbé drasztikus eljárás és otthon is alkalmazható. A melegítés 10-15 percig történik, amíg a kívánt terület mélyen az izmokban is átmelegszik. A mozdulat lehet a meridián felett hosszanti húzogatás a bőrtől kb. 1 cm-nyire, vagy a pont felett közelítés-távolítás, lehet a pont körül körözni.

Mikor ajánlott a moxaterápia? Miben segít a moxa?

A moxaterápia elsősorban az energiahiányos és hideghatás okozta betegségeknél nagyon hatásos, mint pl.

 • álmatlanság,
 • krónikus betegségek,
 • tartós fájdalmak,
 • bénulásos betegségek,
 • ízületi fájdalmak,
  vérnyomás problémák,
 • felfázás,
  rossz emésztés,
 • izomrándulás,
 • migrén,
  allergia, rovarcsípés,
 • gerincbántalmak: a moxafű melege oldja az izomzat görcsös feszültségét, ezzel korrigálja a beteg kompenzáló hibás testtartását, csökken az ideggyökökre nehezedő nyomás, majd meg is szűnik ­ és ennek nyomán eltűnik a fájdalom.

Mikor nem szabad moxázni?

• terhesség alatt a hasat és a derék-, keresztcsont-tájat;
• lázas megbetegedés esetén;
• piros, meleg, akut ízületi gyulladás esetén.

» Alternatív Gyógyászat - Köpölyözés

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010