"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Fotorejuvenáció

- Photo Rejuvenation -

2010.

Az évek múlásával — különösen a negyvenes évektől kezdve — bőrünkön óhatatlanul meglátszik az idő. Ráadásul elsősorban az arcbőrünkön. A fotorejuvenáció ezen segít. A fotorejuvenáció abláció nélküli bőr megújítás intenzív pulzáló fény alkalmazásával. (Mark S. Nestor és szerzőtársai) Elve egyszerű: nagy energiájú, széles spektrumú fényfelvillanásokkal optikai energiát juttatunk a kötőszövetbe, anélkül, hogy a bőr felső rétegeit károsítanánk. A hőenergia serkenti a fibroblast sejteket (ezekből újul meg a kötőszövet), hogy több kollagént és elasztint termeljenek.

Ahogy a népesség fejlődik, egyre jobban figyelünk a bőrünk öregedéséért felelős külső és belső tényezőkre. A páciensek mind nagyobb számban keresik a bőrmegújítási eljárásokat, hogy eltüntessék vagy csökkentsék az idő múlásának hatását. Napjaink aktív életstílusa olyan gyors eljárásokat kíván, melyeknél nincs szükség a napi tevékenységek szüneteltetésére.

A bőr általános öregedésének jeleit elsősorban a napfény UV sugarainak a bőr szerkezeti részeire, a kollagén- és elasztikus rostokra gyakorolt káros hatásai okozzák. A külső megjelenés azonban genetikai és egyéb belső tényezőktől is függ, mint pl. betegséggel kapcsolatos folyamatok (rosacea) és a bőr rugalmasságának az öregedéssel együtt járó csökkenése.

A páciensek nagy része a napi munka és szabadidő során nagy mennyiségű napfénynek tette ki bőrét. Az ózon réteg vékonyodása és egyéb tényezők miatt ez az öregedés látható jeleit okozza az egyre fiatalabb embereknél is. Láthatunk 20-as vagy 30-as éveikben járó embereket napsütés okozta elasztózis, teleangiektázia, lentigo vagy rhytid tüneteivel. Az életkor és a napon eltöltött idő növekedésével ezek a tünetek kifejezettebbekké válnak.

Az elmúlt 10 évben a bőrmegújítási eljárásokban drámai változások történtek. Kezdődött a dermabrázióval és a kémiai mély-hámlasztással (chemical peeling) majd folytatódott a lézeres mély-ránctalanítással (resurfacing). Ezek az eljárások ugyan hatásosak a bőr öregedésének bizonyos tüneti kezelésében, de jelentős mellékhatásokkal bírnak és hosszú ápolási, felépülési időt igényelnek. Sokaknál ad jó eredményt a CO2 vagy Er:YAG lézeres ránctalanítás vagy az értágulatok és pigment foltok lézeres kezelése (pl. KTP lézer), azonban sokan nem vállalják ezeket az kezeléseket a fájdalom, a mellékhatások, vagy a hosszú felépülési idő okozta munkából való kiesés miatt.

Fotorejuvenáció

Új definíciók

A fénykárosodás leírására, osztályozására számos próbálkozás forog közkézen.

A legelterjedtebb a Glogau-féle csoportosítás, ami a fénykárosodás különböző szempontjait és típusait sorolja osztályokba a pre-cancerozus folyamatokon át a nyílt bőr rákig.

A bőr elváltozások másik osztályozási lehetősége a statikus vagy dinamikus jelleg felől közelít, ezt Fritzpatrick javasolta.

Tehát jelenleg nincs olyan konzisztens modell a fény károsodásra, időskori fénykárosodásra, amely ráhúzható az újonnan megjelent abláció nélküli bőrmegújítási eljárásra.

A zavarok és félreértések elkerülésére, a páciens kiválasztás megkönnyítésére és a jövőbeni terminológia kialakítására egy új, egyszerű osztályozást javaslunk. Ez meghatározza és osztályozza a foto-rejuvenációt a bőr szokásos öregedéssel és fénnyel kapcsolatos külső és belső változásait tekintve.

"A osztályú" bőrkárosodások: foltos pigmentáció, lentigok, vasculáris elváltozások, mint teleangiektázia, erithéma, melyek vagy a kezdődő és közepes fénykárosodás vagy valamilyen belső folyamat, pl. rosacea látható jelei. (barna és vörös foltok, elszíneződések)

"B osztályú" bőrkárosodások: dermális és epidermális szerkezeti változások mint ráncok, nagy pórusok valamint vöröses és macskakő-szerű elasztikus változások, elasztózis. (szerkezeti elváltozások, ráncok)

Az egyes pácienseknél lehetnek elváltozások csak az A vagy B, esetleg mindkét csoportból.

Az előrehaladott öregedést vagy fénykárosodást mutató pácienseknél gyakran mindkét csoportba tartozó tünetek is fellépnek.

Ez a felosztással egyszerűen ábrázolhatók a külső és belső szimptómák, azok megjelenési formái. Az esetek nagy részében alkalmazható az abláció nélküli beavatkozásoknál és segít a megfelelő kezelési technika kiválásztásában.

Foto-rejuvenációs technikák

Fotorejuvenáció

A foto-rejuvenáció egy dinamikus abláció mentes eljárás, amely inkoherens (nem-lézer) pulzáló fényt (Intense Pulsed Light: IPL) alkalmaz, az ablációhoz szükségesnél kisebb energia sűrűséggel, a bőrfelület megújítása céljából. A teljes kúra 4 - 6 kezelésből áll, 3 hetes szünetekkel. Legtöbbször a teljes arc felületet kezelik, nem csak az elváltozást mutató részeket, így biztosítva az egyenletes, esztétikus végeredményt.

A páciens a kezelést követően azonnal visszatérhet szokásos napi tevékenységéhez. A bőrfelület hűtése vagy érzéstelenítése alkalmazható kívánság szerint, de általában nem szükséges.

A kezelés ezek után két típusban végezhető, az "A" és "B" csoportnak megfelelően.

I. típusú kezelés: az "A" csoportba tartozó bőr ártalmak kezelésére szolgál. Ide tartoznak a különböző pigment foltok, foltosség, lentigo, jóindulatú bőr elszineződés, teleangiektázia, rosacea, bőrpír, vörösödés valamint erithéma.

II. típusú kezelés: a "B" csoportba tartozó bőr ártalmak kezelése. Itt a kollagén és kötőszöveti rostok megnyúlásából eredő petyhüdtség, ráncok és a megnövekedett pórusok szerepelnek.

A II. típusú kezelésnél az IPL kezelés esetleg Nd:YAG lézerrel kombinálható. A fotorejuvenáció már egyetlen kezelés során is jól látható módon csökkenti mind az "A" mind a "B" típusú bőrkárosodást, ami egy új standardot ad a nem ablatív bőrmegújítási terápiában.

Intenzív pulzáló fény és a fotorejuvenáció

Napjainkban is több lézer fényt alkalmazó ránctalanító, bőrmegújító eljárás áll tanulmányozás alatt. Ezek mellett az ESC/Sharplan által alkalmazott IPL technológia olyan egyedülálló jellemzőkkel rendelkezik, melyek ideálissá teszik a fotorejuvenációra.

Az IPL készülékekenél a villanó lámpa széles spektrumából egy spektrális szűrővel csak azt a fényt engedik át, melynek hullámhosszúsága durván 550 nm és 1200 nm közötti. Általában a rövidebb hullámhosszak a pigmentált és vasculáris elváltozások eltávolításában hatékonyak, a hosszabbak pedig a bőr megfiatalításban hatékony.

Ráadásul az IPL fényforrások nagyon flexibilisek az impulzusok időbeni lefutását illetően, az impulzus hosszak tág határok között változtathatók. Ezek a rendszerek képesek kettő vagy három elemi impulzust egymás után fűzni. Egy "lövés" két, három rész impulzusból áll, ezek hossza és a köztük lévő szünet is pontosan beállítható.

Az alkalmazott fény széles spektrumának és az impulzus hosszak nagyfokú variálhatóságának köszönhetően az IPL készülékek jelenleg egyedülálló módon képesek egyidejűleg eltávolítani a pigmentált és a vasculáris elváltozásokat. (I. típusú kezelés, "A" osztályú elváltozások)

A 3 hetes időközönként alkalmazott IPL kezelések klinikailag igazoltan drámaian csökkentik a vasculáris és pigmentált elváltozások láthatóságát. Ezt támasztják alá a szövettani vizsgálatok is, melyek az elváltozások jelentős csökkenését mutatják a kezelés után.

Tehát a pácienseknél már az első néhány abláció nélküli IPL kezelés után szemmel láthatóan javul az esztétikai állapot: egyidejűleg eltűnnek a pigmentált és ér eredetű elváltozások, teleangiektáziák, rozáceák, mind az enyhe, mind az előrehaladott fény károsodást mutató esetekben.

Ráadásul a kezdeti vizsgálatok szerint az IPL technológia Nd:YAG lézerrel kombinálva alkalmas a II típusú kezelésekre is. Ezekben a protocolokban klinikai és hisztológiás javulás egyaránt látható szoláris elasztózis, ráncok, megnagyobbodott pórusok és a bőr rugalmasságának változása terén.

Ezekből a klinikai vizsgálatokból 4 - 6 kezelésből álló kúra jelenti az optimumot, az egyes kezelések közötti kb. 3 hetes kihagyásokkal. Igény esetén fájdalomcsillapító előkezelés alkalmazható. A festékes foltok színe átmenetileg sötétedhet, azonban a kezelés előrehaladtával megfigyelhető a klinikai javulás.

Konklúzió

Az intenzív pulzáló fény alkalmazásával történő I. és II. típusú bőrmegfiatalítás lehetőséget kínál az A és B típusú bőrelváltozásokkal szenvedő páciensek jelentős részének kezelésében. Az indikációk köre a különböző vasculáris és pigmentált elváltozásoktól a ráncokban megnyilvánuló kötőszöveti és kollagén rost változásokig terjed. A páciensek jelentős javulást várhatnak ezektől a nem fájdalmas, abláció nélküli kezelésektől, melyeknél nincs a munkából való kiesést indokló utó- vagy mellékhatás. Az eljárás minimális mellékhatásokkal rendelkezik és tartós eredményt ad a páciensek nagy megelégedésére.

Hivatkozások:

1. Glogau R.: Physiologic and structural changes associated with aging skin. Dermatol. Clin. 1997. Oct, 15 (4), p.555-9.

2. Fitzpatrick R.E., Goldman M.P.: Pulsed CO2 laser resurfacing of photoaged skin. Arch. Dermatol. 132:395, 1996.

Fotorejuvenáció

Kezelés

A kezeléssorozat 4-5 alkalomból áll, közöttük négy hét szünettel. Az eredmény fokozatosan alakul ki, a kötőszövet még kb. fél évig változik. A fénykezelés további előnye, hogy a pigmentfoltok (napfoltok, öregedési foltok), kezdődő értágulat (rosacea, hajszálértágulatok) elhalványodnak, vagy teljesen eltűnnek. A kezelés végeredménye egészséges, egyenletes, fiatalosabb arcbőr.

Az elmúlt évtizedben számos újítás történt a fotorejuvenációs eljárások terén. A legnagyobb változást az optikai és a radiofrekvenciás energia együttes alkalmazása, az úgynevezett elektro-optikai szinergizmus (ELOS) jelentette. Ez azt jelenti, hogy e két energiafajta segíti és kiegészíti egymást a kívánt terápiás hatás elérésében, miközben a mellékhatások kockázata csökken.

Az ELOS (elektro-optikai szinergizmus) szabadalmazott módszer. Lényege: az optikai és a bipoláris radiofrekvenciás energiát együtt alkalmazva jobb hatás érhető el, mint a fenti energiafajtákkal külön-külön. A feltaláló, Dr. Simon Eckhouse nem újonc ezen a területen. 1992-ben ő találta fel a villanólámpás (IPL) technológiát, amely azóta meghódította a világot. Az elos szabadalom újabb áttörést jelent. Az elos elven működő készülék hatékonyabb, biztonságosabb, gyorsabb, és a páciens számára kellemesebb, mint a hagyományos lézer, vagy villanólámpás készülék.

Az ELOS előnyei:
  • A radiofrekvenciás (RF) energia alkalmazása lehetővé teszi az optikai energia csökkentését anélkül, hogy romlana a hatásfok, ezért sötétebb bőrtípus, illetve barna bőr esetén is biztonságos.
  • Az RF energia a hámot nem érinti, így fokozott biztonsággal alkalmazható.
  • Pontosan irányítható a lézer által "előmelegített" célterületre, nem hat a "hideg" területekre.
  • Mélyebbre hatol a bőrben, ezzel hatékonyabb kezelést biztosítva.
Már lehetőség van a fotorejuvenációs technika felsőfokát jelentő, úgynevezett triniti kezelésre, amely során minden egyes alkalommal a bőr három különböző mélységű rétegébe juttatunk optikai, és radioferkvenciás energiát egyidejűleg. A következmény: intenzívebb kötőszövetes változás, tartósabb eredmény.

» Alternatív Gyógyászat - Fényterápia
» Alternatív Gyógyászat - Villanófény terápia

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010