"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Fényterápia

- Light Therapy -

2010.

A fényterápia a fénynek, az emberre gyakorolt hatásán alapul. Különböző színű fényekkel világítják meg a testet, ennek hatására a hangulat pozitív irányba mozdul el. Főleg lelki problémák kezelésénél és pszichés eredetű bajok esetén alkalmazzák Ismert a különféle bőrproblémákra gyakorolt kedvező hatása is, továbbá izületi fájdalmak kezelésekor is alkalmazható. Mellékhatása nem ismert.

A napfény éltető ereje fontos szerepet játszik az emberi szervezet folyamatainak irányításában. Befolyásolja a bőr vitamintermelését, a pigmentfoltok kialakulását és alvási ciklusunkat is, sőt még hangulatunkra és vitalitásunkra is erősen rányomhatja bélyegét, ha sokáig nélkülöznünk kell.

Nagyszüleink korában az emberek még több időt töltöttek a szabadban, a gyógyító nap fényében. Napjainkban azonban a társadalom aktívan dolgozó rétegének legnagyobb rész a négy fal között tölti napjai nagy részét, ráadásul az ózonlyuk kialakulása miatt veszélyessé vált az erős napfény. Mindennek ellenére ehhez az életmódváltozáshoz igazodó tendenciát mutat a divat változása is. Régen, mikor még az emberek szinte minden idejüket a szabadban töltötték, és a hosszú és fárasztó munka alatt bőrük barnára sült, arisztokrata körökben nem jöhetett más szóba csakis a makulátlanul fehér bőr, mely hangsúlyozta az illető személy vagyonosságát. Mára azonban változott a trend, hiszen a munkások gyárakba, irodákba, többnyire belső munkára kényszerültek, ahol igen kevés esélyük adódik bőrük süttetésére. Csupán egy igazán gazdag és tehetős réteg engedheti meg magának, hogy akár a tél közepén elutazzon a világ másik végére, lehetőséget adván bőrének a barnulásra. S persze a divat azonnal idomul a gazdagok és szépek (és barnák) világához, éppen ezért járnak manapság olyan sokan barnulni különböző kabinokba, hogy ezzel keltsék egy hosszú kubai vakáció látszatát.

Fényterápia

Egy másik bizonyított elmélet alapján télen az állandó borús és hideg idő, na meg a túlságosan is rövid nappalok miatt egyébként is fokozottabban igényeljük a melegséget sugárzó fényt. A szürke, hideg hétköznapok akár téli depresszióhoz is vezethetnek, mely nemcsak rosszkedvet okoz, de a teljesítőképességet is csökkenti. S ha a téli letargián mégis túlesik valaki, újabb problémával kell megküzdenie: a tavaszi fáradtsággal, mely sajnos még mindig a téli fénytelenség, tompaság és rosszkedv utóhatása.

Ezen a bajokon pedig sajnos nem sokat segít a legtöbb iskolában, s munkahelyen megtalálható neoncsövek fehér fénye. A fehér fény ugyanis a legkevésbé sem hasonlít a természetes napfényre, s hosszú távon akár káros hatású is lehet. Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen a NASA tudósai már mintegy húsz éve előállítottak egy olyan fényforrást, mely 95 százalékban megfelel a természetes fénynek. A kísérletek bebizonyították, hogy a mesterséges napfény fokozza a koncentrálóképességet, s egyes bőrproblémák kezelésére is alkalmas, így e fényforrás bevezetésével talán megszűnhetne a téli depresszió és levertség is.

Gyógyító fény

Fényterápia

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szomorú és megdöbbentő eredménye szerint: az emberek többsége életének kilencven (90) százalékát négy fal között éli le- otthon, bevásárlóközpontokban, iskolában, s a munkahelyén. A napfény hiánya nemcsak stresszt okoz, de hosszú távon az állandó bezártság egészségügyi problémákhoz vezethet. Szervezetünk érzékenyen reagál a fényre és a sötétségre. A nyári hónapokban a napsütéses órák száma háromszor annyi, mint télen. Sötétben pedig a test egy melatonin nevű hormont termel, mely levertséget, álmosságot okozhat. Télen, napfény hiányában növekszik a melatonin termelés, így egész nap fáradtnak, álmosnak érezhetjük magunkat.

Éppen ezért napjainkban számtalan betegség kezelésére alkalmazzák a fényterápiát. A korábbi módszerekkel szemben veszélytelen, és várandósság idején, illetve gyermekkorban is alkalmazható. Míg korábban a csecsemőkori bilirubin okozta sárgaságot nem egyszer veszélyes vérátömlesztéssel kezelték, addig ma egy egyszerű kék fénnyel is orvosolható a probléma. Talán ezen alkalmazások sikeressége miatt mára már egyre többen ébrednek rá a természetes módszereket alkalmazó terápiák előnyeire. A kemikáliák alkalmazása, a nyugati orvostudomány eszközei nem egyszer mellékhatásokkal járnak, míg természetes gyógymódok esetén ez a lehetőség szinte teljesen kizárható.

Színek és gyógyhatásaik a fényterápiában

A fényterápia sokban hasonlít a már jól ismert, ősidők óta alkalmazott színterápiához. Nem csak a melatonin termelését csökkenti, de különböző színekkel történő kiegészítése egy-egy egészségügyi probléma orvoslására is alkalmas. A színterápia az otthoni használatra is alkalmas Bioptron lámpák elterjedésével egyre népszerűbbé vált. A természetes gyógymódok képviselője, s otthon is teljes biztonsággal, mellékhatásoktól mentesen alkalmazható.

  • Lila: Mind közül a lila szín rendelkezik a legnagyobb energiával. A gyógyászatban fizikai és szellemi erősítésre használják.
  • Vörös: A vörös fény fokozza a szívverést, javítja a vérkeringést, a vashiány és vérszegénység kezelésére ideális.
  • Narancssárga: Nem csak a reumatikus problémákon segít, de a bőrproblémákat, pajzsmirigy- és hormonzavarokat is gyógyítja.
  • Citromsárga: A sárga szín áll legközelebb a valódi napfényhez. Nemcsak a kedélyállapotot javítja, de émelygés, emésztési problémák estén és segítséget nyújt.
  • Zöld: A zöld a szív és a tüdő színe, ezért annak problémái esetén alkalmazható. Kimerültség ellen, a vérkeringés javítására is használható.
  • Kék: A kék szín békét és nyugalmat sugároz, ezért a stressz, a depresszió kezelésére is alkalmas, s emellett a torokproblémák és zúzódások okozta fájdalmat is enyhíti.

Ősi gyógymód a színekkel

Az emberiség története során számtalan módon alkalmazták a fényt és a színeket gyógykezelés céljára.

Minden élet nélkülözhetetlen eleme a Nap melegsége. Így bolygónk legnagyobb kísérője és a fény, amely tőle származik, mindig is az emberiség tiszteletének és hódolatának középpontjában állt. A Naphoz kötődnek a legfontosabb és leghatalmasabb istenségek: az egyiptomi Ré isten megtestesülése a delelő nap, a hajnali napsugarakat Hórusznak, míg a lenyugvó Napot Ozirisznak tulajdonították. Az ősi görög kultúrában Apollóval kötötték össze a Napot, valamint Zeusz szemével. A maják civilizációja Ahau Kin-t tisztelte napistenként, akiről úgy képzelték, hogy hajnalhasadás és napnyugta között jaguár formájában járja az alvilágot és öregként, fiatalként egyaránt meg tud jelenni. A hindu vallás szerint a Nap az "éltető", míg a kereszténységben sokszor használják az Atya, a Teremtő szimbólumaként, aki "teremtette a napot és a földet".

Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy anno az egyiptomiak pazarul díszített templomaikban gyógyító termeket építettek. Ide olyan különleges ügyességgel csalogatták be a fényt, hogy az színspektrumra bomlott. A betegnek először e színáradaton kellett keresztül haladnia, ahol megállapították, hogy nyavalyája milyen színnel orvosolható, majd a szükséges szín sugárzó gyógykezelésében részesült.

A görög Heliopolisz város is az ilyen gyógyító templomairól vált messze földön híressé. A hellén kultúrában helioterápiának, azaz napfénykezelésnek nevezték azt a módszert, amikor a színek mellett a napfény gyógyerejét is kihasználták. Az egyiptomi templomokhoz hasonlóan az ittenieket is úgy építették, hogy napfény a spektrum színeire törjön.

A hagyományos indiai terápia, az ajurvédikus (az élet ismerete) gyógyítás során mind a mai napig használnak ásványokat és drágaköveket, melyeket a hét kozmikus sugár koncentrációjának tartanak. E drágakövek mindegyike egy-egy kozmikus szín megtestesítője, ami nem jelenti mindig a külső színüket. A kövek "lényege", valódi kozmikus színe prizmán keresztül látszik igazán. Így az ónix az ultraviola fény megfelelője, a macskaszem az infavörösé, a rubint a vörösé, az igazgyöngy a narancssárgáé, a korall a sárgáé, a smaragd a zöldé, a topáz a kéké, a gyémánt az indigókéké, a zafír pedig a lila fényé.

A klasszikus kínai gyógyászat három legendás császár munkáin alapszik. Az első Fu Hs, aki megrajzolta a yin és a yang vonalát. A második a Vörös császár, She Nung, aki megírta az első orvosi könyvet, végül a harmadik a Sárga császár, Yi Hsiung, a nagy gyógyászati kézikönyv megalkotója. Ez utóbbi, Az orvoslás szabályai öt különböző gyógymódot különböztet meg: a lélek gyógyítása, a test táplálása, gyógyszerek használata, az egész test kezelése, valamint akupunktúra és égetés. A színeket gyógynövények, ásványok és balzsamok formájában alkalmazták.

A kereszténység első évszázadaiban elítélték és pogánynak bélyegezték a színekkel, ráolvasásokkal, kuruzslással történő gyógyászati technikákat. Habár a korai keresztények szándéka a sokistenhit "betiltása", a bálványimádás megszüntetése volt, az istenekkel együtt az ősi tudás, a holisztikus gyógyászat nagy része is elveszett.

A napfénnyel való kezelés módszere csak a tizenkilencedik század közepén tért vissza a közgondolkodásba, Jakob Lorber, A napfény gyógyító ereje című könyvének köszönhetően. Az 1851-ben megjelent kötetben többek között olyan gyógyító szerről (színről) is ír, mint a bárány vérének szolarizálásakor kapott vörösesbarna por, amely kitűnő gyógyszer a tüdő betegségeinek kezelésére. A könyv végén leírja, hogyan készítsünk napfénytinktúrát, valamint beszámol arról, miként lehet a rosszindulatú daganat ellen napfénykezeléssel felvenni a harcot.

A napfényterápia másik úttörője, a dán Niels Ryberg Finsen volt az, aki először dolgozta ki tudományosan a fényterápiát. Gyógyításai során mesterséges fényt használt, főként szénívet. A színterápiát eredményesen alkalmazta bőrtuberkolózis (lupus vulgaris) kezelésére. Észrevette, hogy ez az állapot télen jelentősen romlik, és ezt összefüggésbe hozta a napfénnyel. 1903-ban Nobel-díjat kapott e területen végzett munkája, és számos páciense csodával határos felgyógyulása eredményeképpen, s azóta a "fotobiológia atyjaként" vált közismertté.

A huszadik század elején Rudolf Steiner is a színek vizsgálatába kezdett. Az okkultista, filozófus, tanár és vallási vezető Steiner azt tartotta, hogy a szín egy létező entitás, és hogy minden színnek speciális spirituális jelentősége van. Megjósolta, hogy a husznegyedik század orvostudományában a színek rendkívül fontos szerepet fognak játszani.

Modern orvostudomány

Fényterápia

Ma már az orvostudomány a fénykezelés több típusát is használja. A sárgaságban szenvedő koraszülött kisbabáknál kék fényt használnak, ami eltávolítja a csecsemő testéből a bilirubint, amit a fejletlen máj még nem képes kezelni.

Ultraviola fénnyel az 1990-es években kezdtek el dolgozni, ma is használják bőrproblémák kezelésére, például pikkelysömör esetén. Túladagolásának azonban káros következményei lehetnek, fennáll például a bőrrák veszélye.

A téli lehangoltság kezelésére kiválóan alkalmas a teljes spektrumú fény. Az ősz beálltával kezdődő, és tavasszal eltűnő kedélybetegséget az váltja ki, hogy nagyon magas nappal a vérben található melatonin (a tobozmirigy termelte hormon) szintje. Ez letargiát, depressziót eredményez, és heves vágyat vált ki a szénhidrátok iránt. Sötétedés után fokozódik ennek a kiválasztása, s ez erős álmossághoz vezet.

Hajnalban az új nap fényei arra ösztönzik a tobozmirigyet, hogy csökkentse melatonin-termelést. Téélen, amikor minimális a világos órák száma, e hormonból túlzott mennyiség kerülhet a véráramba. E betegség kezelésére a polarizát fényű lámpa használata bizonyult a leghatásosabbnak. Ez a terápia biztosítja ugyanazt, amit egy normális napsütötte nyári nap - a tobozmirigy hormontermelésének csökkentését.

Lézer: koncentrált fénysugár

Napjainkban is nagyon sok tudós, professzor, biológus, fizikus és orvos foglalkozik a fény és színterápia alkalmazásának lehetőségeivel. A lézer sem más, mint koncentrált fénysugár. Nagy teljesítményének, gyorsaságának, és azon a képességének köszönhetően, hogy rendkívül kicsi területre is összpontosítható, sikeresen alkalmazzák a sebészet valamint a szemészet és a bőrgyógyászat terén. A lézerkezelés atyja Mester Endre, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzora volt. Ő használta először a lágylézer fényt égési sérültek fájdalmainak csökkentésére valamint a sebek gyógyulásának gyorsítására. Beigazolódott, hogy a lágylézer fény megrövidíti a gyógyulás időt, és csökkenti a hegesedést.

A "mester" tanítványa és munkatársa, dr. Fenyő Márta biofizikus, lézerspecialista és feltaláló a polarizált fényterápia kidolgozásával vált ismertté. A lágylézer hatását vizsgálta a lábfekélyre, felfekvésre és visszérre. Mivel rendkívüli eredményeket kapott, el kezdte keresni, hogy a lézerfény melyik komponense felelős a gyógyulási folyamatért. Így fedezte fel (újra) a polarizált fény gyógyerejét. Egyik kiadványa John Stephenson kezébe került, és kettőjük kutatása vezetett el ahhoz a felismeréshez, hogy a polarizált fény erősíti az immunrendszert, és jelentős javulást okoz visszérbántalmak és bőrbetegségek esetén.

A színek gyógyhatásai

Vörös

A vörös az elektromágneses spektrumban az infravörös mellett helyezkedik, ezért a melegséggel kapcsoljuk össze. Hatása izgató és stimuláló, ezért éttermekben azért használják, hogy élénkítsék a jó hangulatot és növeljék az étvágyat.

A vörös fény hatására gyorsabban ver a szívünk és intenzívebb lesz a vérkeringés. Ez utóbbi miatt alkalmas a vírusos vagy bakteriális fertőzések gyógyítására is.A vörös szín ideális a vashiány és a vérszegénység kezelésére, minthogy a vörös vérsejtek elnyelik a vasat, a só pedig a vese és bőr révén távozik a szervezetből.

Ha vörös fénnyel világítunk meg egy elfertőzött sebet, azzal gyorsítjuk a terület vérellátását és a fehér vérsejtek gyorsabban tudnak hadrendbe állni. Mivel a vörös szín gyorsítja a vérkeringést, nem ajánlatos az olyan emberek kezelésére, akik magas vérnyomásban szenvednek, szívproblémájuk van, asztmásak vagy epilepsziásak.

A vörös fényt leginkább a nem elég aktív testműködések élénkítésére alkalmazhatjuk: renyhe bélműködés, legyengült izomzat, lassú vérkeringés, vérszegénység, impotencia, fagyás, izomgörcs, lábujjak vérellátási zavara, energia vagy hőhiány, fájdalmas menstruáció, terméketlenség, székrekedés betegségekben.

Fényterápia

Narancssárga

A narancssárga a vörös mellett helyezkedik el a színspektrumon. Meleg szín, de hiányzik belőle a vörösből áramló hő. Ehhez a színhez is kapcsolódik a szexualitás és a termékenység, akárcsak a vöröshöz. A narancssárga az öröm színe, és elég erővel rendelkezik ahhoz, hogy szabadságra és mozgásra ösztönözzön bennünket. Általános frissítőként működik, olyan változást idéz elő biokémiai felépítésünkben, amely elűzi a depressziót. Enyhülést hozhat a komoly reumában szenvedőknek azáltal, hogy segít felszakítani a csontrendszerre lerakódott rétegeket. Görcsoldó hatású, sikeresen enyhíti az izom feszültségeit és görcseit; és ha a lépet kezeljük vele, fokozza az életerőt. A narancssárga színt alkalmazhatjuk - műtét előtti és utáni állapotokban, pajzsmirigy- és egyéb hormonzavarokban, izommerevedési zavarokban, bőrbetegségekben, kozmetikában, emésztési zavarokban.

Sárga

A nap színe és napjellegű természete révén meleget és lelkesedést sugároz. A sárga élénkíti az idegrendszert. Áramlása egyszerre stimuláló és inspiráló, ezáltal jó hatással van a bőrproblémákra, valamint a reumára és az izületi gyulladásra. Használható a csontritkulásban vagy kalcium-elégtelenségben szenvedők gyógyítására, mivel megkönnyíti a test kalcium-feldolgozását. Mivel serkenti az agyi és mentális funkciókat, hatásos a gyomor - máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép betegségek kezelésében. Ilyenek az emésztési zavarok, puffadás, rekeszizomsérv, hányinger, gyomornyálkahártya gyulladása, cukorbaj, klimaxos folyás, idült reuma, izületi gyulladások, étvágytalanság, idegrendszeri betegségek (fóbiák).

Zöld

A zöld szín a spektrum közepén található, és - talán ebből fakadóan is - a harmónia, az egyensúlyi állapot hozható kapcsolatba vele. A természetben ez az élet színe, ezért teltségérzetet ad, megnyugtatja a vért, és élénkíti az idegeket. Szemet nyugtató hatása onnan eredeztető, hogy a szem szinte pontosan a retinára fókuszálja a zöld fényt. Az egyensúly színeként nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket, és jótékony hatású egyes szívproblémákra is. A zöld szín a szív, tüdő betegségeiben egyaránt kedvező. Serkenti a nyirokmirigyeket (csecsemőmirigyre is hatásos), fokozza az izom- és szövetgyarapodást, viszont akadályozza a túlburjánzó sejtnövekedést, ezért daganatos betegségekben különösen kedvező. Elősegíti a vér- és keringési rendszer működését. Fertőtlenítő hatása is van (műtőben is ezt a színt használják). Kimerültség ellen is jó hatású.

Kék

A kék a spektrum hideg végénél található. A természetben birodalmában ez a szín a végtelen ég színe. Az ég azért kék, mert a nap fénye a kékkel megegyező hullámhosszú légköri részecskéket szétszórja, és ezáltal kék fény tükröződik minden irányba. Érzelmileg a kéket a szomorúsággal és a depresszióval hozzák kapcsolatba ("I feel blue"). Mindazonáltal a kék a béke és nyugalom érzetét kelti, ezért nagyon jól illik meditációs terembe, vagy olyan helyiségbe, ahol relaxálnak. A vörössel ellentétben a kék a tágasság színe, használatával a kis terek nagyobbnak tűnnek. E tulajdonsága miatt jótékony hatással van az asztmára. További betegségek, amelyre gyógyhatással van: gyerekbetegségek, fogzás, zúzodások, hangproblémák, torok- és gégegyulladások, idegfájdalmak, álmatlanság,fejfájás, magas vérnyomás, stress, légcső- és hólyaghurut, isiász, betegségekben.

Lila

A spektrum színei között a lila a legrövideb, ugyanakkor a lilának van a legnagyobb energiája. A természetben a lila szín megtalálható az ibolya virágban, aminek az olaját ma is használják italok és édességek ízesítésére, valamint parfümök illatanyagaként. A középkorban ebből az olajból készítették az altató orvosságot. A lila színhez kapcsolódó gyógyító minőségek a fizikai és spirituális megerősödés. A lila szín gyulladásgátló, lelkileg megnyugtató, memóriajavító, magas vérnyomás, álmatlanság, gyulladásos folyamatokban segít.

» Alternatív Gyógyászat - Fotorejuvenáció
» Alternatív Gyógyászat - Villanófény terápia

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2011