"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Enzimterápia

- Enzyme Therapy -

2010.

Az enzimterápia céltudatosan összeállított, enzimekkel végzett kezelés, melyet Max Wolf professzor dolgozott ki. A terépiában alkalmazott enzimeket állati hasnyálmirigyből és néhány gyümölcsből, főleg ananászból vagy papajából nyerik. Komplex módon hatnak a szervezetre, és kedvezően befolyásolják a gyulladásos folyamatokat.

Enzimterápia

Az emberi fajnak legalább a fele beteg. Biológiai értelemben nincs is olyan ember, aki a szokásos étrend és életvitel mellett tökéletesen egészséges volna. Még a magukat fittnek érző fiatal emberek is szenvednek valamilyen egészségkárosodástól.

Amikor fiatalok vagyunk, a belsőleg, magunk termelte enzimek sejtmegújító hatásának köszönhetően szépek vagyunk, üdék és energikusak. A test-saját enzimjeink támogatják a gyors regenerálódást és többnyire segítenek kivédeni a súlyos betegségeket is. De korunk előrehaladtával belső enzimjeink kifogynak. Enzimpotenciálunk nagy részét meggondolatlanul elpazaroljuk életünk során. Az a szokás, hogy az ételt megfőzzük és vegyi anyagokkal feldolgozva esszük, valamint az alkohol, kábítószerek és az egészségtelen ételek fogyasztása hatalmas mennyiségű enzimet von el a véges készletből.

Dr. Edward Howell, biokémikus és táplálkozás-kutató szerint az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes test-saját enzimjeire.

Voltaképpen mik is az enzimek?

Az enzimek olyan anyagok, amelyek nélkül nincs élet! A testünkben végbemenő minden kémiai reakcióhoz szükség van rájuk. Testünkben végbemenő minden életfolyamat katalizátorai, vagyis olyan anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek életfolyamataink hatékony végkimenetelében. Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tud végbemenni. Az enzimek nélkül nem működnek sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok, mivel sejt szinten nincs meg az az információ, amely biztosítaná a rendszer helyes működését.

Képzeljük el így a dolgot: az enzimek jelentik a „munkerőt”, amelyek a testet építik, éppúgy, ahogy az építőmunkások építik fel az otthonunkat. Hiába van meg az összes tégla, fa és egyéb építőanyag, a ház felépítéséhez munkásokra van szükség, akik az élő erőt jelentik.

Épp ez a helyzet a testünkkel is: hiába van meg az összes szükséges tápanyag: fehérje, szénhidrát, zsír, élelmi rost, vitaminok, ásványi anyagok stb., enzimek – kémiai katalizátorok – is kellenek, hogy a test ép és egészséges legyen.

Az enzim valójában fehérje, amelyből nagyon sokféle van szervezetünkben. S amint az lenni szokott, amiből sok van, azt nem nagyon becsüljük. Részt vesz a tápanyagok lebontásában, nélküle nem lenne sejtosztódás vagy – növekedés. Testünk minden vegyi folyamatában részt vesz. Ha valamelyik enzim hiányzik, veszélybe kerülnek, vagy teljesen lehetetlenné válnak bizonyos testi folyamatok. Az enzimek meggyorsítják vagy elősegítik a biokémiai folyamatokat.

A számunkra nagyon fontos tény, hogy az enzimeknek segítőik is vannak, mégpedig a vitaminok. Vitaminhiány esetén az enzimek működésében hiba keletkezik, ami megzavarhatja a fehérjék vagy a zsírok lebontását. Kétféle enzim létezik: endogén, amely a szervezetben képződik, és exogén, amelyet friss étellel vagy enzimatikus készítményekkel vehetünk magunkhoz.

Az enzimek fogyasztásával szervezetünk védekező képességét növeljük, biztosítjuk a nyirokrendszer helyes működését, a vért megtisztítjuk a salakanyagoktól, ezzel elkerüljük a szívbetegségeket, gyulladásokat, reumatikus és daganatos betegségeket, az érelmeszesedést.

Az enzimek jelentős forrása a nyers élelem, például a friss zöldség, a különféle csírák, gyümöl-csök, stb. Hiány esetén a vas, a kén, a kalcium és a magnézium nehezen szívódik fel, és különféle betegségek alakulnak ki.

Napjainkban nagy lehetőséget jelenhet a betegeknek az ún. enzimterápia: a növényi és állati eredetű hidrolitikus enzimekkel végzett komplex kezelés, amely kedvezően befolyásolja a gyulladásos folyamatokat. E készítmények előnye, hogy valamennyi regisztrált szer, s piaci megjelenése klinikai hatásától függ. Enzimterápiát gyakran alkalmaznak antibiotikumos kezelés közben, mert segíti a hatóanyag bejutását a szövetekbe, s ezzel meggyorsítja a gyógyulást.

Honnan vannak testünk enzimjei?

Úgy tűnik, hogy meghatározott enzim-potenciállal jövünk a világra. Az aktivitási faktornak, vagy életerőnek ez a korlátozott mennyisége ki kell, hogy tartson életünk végéig. Az enzimeket több csoportba kategorizáljuk.

 • anyagcsere-enzimek, amelyek a testünket működtetik,
 • emésztő-enzimek, amelyek a táplálékunkat emésztik, és a
 • táplálék-enzimek, amelyek a nyers ételekben találhatók, ők kezdik meg az étel megemésztését.

Ezek közül a táplálkozás szempontjából a legfontosabbak a hidrolitikus-enzimek, azokon belül pedig az emésztő-, étel-, és metabolikus enzimek, amik további alosztályokra bonthatók.

Az enzimek hőérzékenysége

Az enzimek a legkevésbé hőellenálló tápanyagok. Minden étel amit tartósan felmelegítünk fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát, a fehérjék eldeformálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezetben mérgező szervetlen savak keletkeznek. Ez a deformáció már 47 C foktól jelentkezik. Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen enzimmentes minden sugárkezelt, konzervált, vagy pasztörizált, párolt, bármilyen hőhatásnak kitett, legfőképpen a mikrohullámú sütő által hőkezelt, de még a fagyasztott ételek is.

Az enzimkutatók szinte kivétel nélkül arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek legalább 75%-a nyers, hőkezelésmentes étel kell, hogy legyen, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is lehet/kell egészíteni. Ennek hiányában a szervezet, ha egyáltalán képes rá, kénytelen máshonnan elvonni az enzimeket. Pl.: a test-saját funkciójaitól és helyeiről von el metabolikus enzimeket az emésztésbe! Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata látszólag felgyorsul, betegségeknek teszik ki a legyengült testet. A túl sok és többnyire ugyanolyan főtt/sült étel évtizedek során teljesen kimeríti a testet. A krónikus degeneratív betegségek valójában súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült szervezetben.

A test-saját enzimek szabályozzák:

 • szabadgyök lekötését és szállítását,
 • érelmeszesedés lerakódásainak (koleszterin) leépítését,
 • vér folyékonyságát (trombózis megelőzése),
 • blokkolt idegvezetékek felszabadítását,
 • sebgyógyulást és a fájdalomcsillapítást,
 • sav-bázis háztartást,
 • emésztést,
 • hormonrendszert,
 • autóimmun betegségeket (pl.: ízületi fájdalmak, köszvény, pikkelysömör, sokízületi gyulladás),
 • fertőzéses betegségek (vírusos, bakteriális) gyógyulási folyamatát,
 • elfajult sejtek (tumorok) felismerését és megsemmisítését.

Vizsgálatok igazolják, hogy a Föld lakosságának 80%-a létfontosságú enzimek hiányában szenved. Ennek első jele a fáradtság, összpontosítási nehézségek, gyakori hajlam a fertőzésekre, bőrproblémák, emésztési zavarok stb. A helytelen táplálkozás eredménye a vérben keringő méreganyag, amit a kötőszövet, a zsírsejtek, ízületek, ill az érfalban raktározza el a szervezet.

Ezt a méreg lerakódási folyamatot szakítja meg az X7 Japán Regulate a vérben végrehajtott tisztító folyamattal!

Mintát a nyers táplálék emberi testben történő természetes lebontása szolgálja. Természetes eredetű mikroorganizmusok, nem tartalmaznak genetikailag módosított összetevőt, vegyszert, irritáló komponenst. A lépcsőzetesség hullámai rezgési energiával töltik fel az enzimtöredékeket, ezért másodpercnyi gyorsasággal képesek test-saját enzimként hatni!

Dr. Teruo Higa professzor 20 éves kutatómunka folyamán fejlesztette ki a hatékony mikroorganizmusokból álló keveréket, melyeket a természetből gyűjtött és speciális módon szaporított tovább. A hatékony mikroorganizmusok legfontosabb csoportja a fotoszintetizáló baktériumok, a tejsavbaktériumok, a gombák és az élesztők.

[ Forrás: Wellness Otthon ]

Mi az enzimterápia?

Céltudatosan összeállított, enzimekkel végzett kezelés. Ezeket az enzimeket állati hasnyálmirigyből és néhány gyümölcsből, főleg ananászból vagy papajából nyerik. Fél évszázaddal ezelőtt Max Wolf professzor dolgozta ki a terápiát. Komplex módon hatnak a szervezetre, és kedvezően befolyásolják a gyulladásos folyamatokat. Előnyük, hogy regisztrált szerek, és csak akkor hozzák forgalomba, ha bebizonyosodott klinikai hatásuk.

Az enzimterápiánál nemcsak arról van szó, hogy a bizonyos enzimkivonatokat fogyasszunk, hanem arról is, hogy lényeges táplálkozási változást vezessünk be. Minden egyén különbözik abban, hogy milyen és mennyi szükséges fehérje-, zsír-, szénhidrátlebontó enzimeket tud előállítani. Dr. Loomis kidolgozott egy 24 órás vizeletanalízist annak eldöntésére, hogy milyen étkezési stressz-faktoraink vannak. Ez alapján tudnak ajánlatot tenni az étrendmódosításra, hogy milyen kiegészítő enzimkivonatokat tanácsos szedni. Ez a terápia csökkenteni hivatott az étkezési stresszt, feljavítja az emésztést, ezáltal tökéletesebben lebontott tápanyagokkal lát el, segíti a bélműködést, kevesebb toxin termelődik, javítja az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, segíti a vitaminok, ásványi elemek felszívódását. Minél idősebb valaki, annál fontosabb az enzimterápia szerepe.

Ahogy dr. Howell vallotta, a mellékhatások nélküli növényi enzimkivonatok nemcsak az egészség és hosszú élet számára fontosak, hanem ez egy életbiztosítás is a betegségek ellen.

Mire jó az enzimterápia?

Ha bebizonyosodik, hogy az immunrendszer hibásan reagál ártalmatlan dolgokra, még mindig van egy lehetőség: az enzimterápia. Klinikai tanulmányok igazolták e terápia sikerét olyan betegségek kezelésében, mint a reumatikus ízületi gyulladás, a Bechterev-kór, a szklerózis. Az enzimterápia meggyorsítja a szervezet regenerálódását. Nem véletlen, hogy sok sportoló enzimtartalmú készítményt használ, ugyanis meggyorsítja a vérömleny, a duzzanat felszívódását, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

Az idő előtti öregedésnek elsősorban enzimhiány az oka. Idős korban a betegségek többségét enzimhiány, vagy a fiziológiai szabályozó mechanizmusok zavara okozza. Tudvalévő, hogy ezek a mechanizmusok csak akkor működnek megbízhatóan, ha a szervezetben megfelelő mennyiségű enzim van. Az enzimek aktivizálódása elsősorban az életmódtól függ. A sport például serkenti, ám a dohányzás, a vér magas cukortartalma, a zsíros ételek, a magas koleszterinszint viszont csökkenti aktivitásukat. Az idős emberek úgy segíthetnek magukon a legjobban, hogy rendszeresen enzimkészítményeket fogyasztanak.

[ Forrás: Naturstart ]

Az enzimek táplálkozásban betöltött szerepe

Mik az enzimek?

Az enzimek biológiai katalizátorok. A katalizátor olyan anyag, mely gyorsítja a kémiai reakciókat anélkül, hogy maga bármilyen változáson keresztülmenne. Szerepük hasonlít a kulcséhoz az ajtó zárjában, amely nélkül a bezárt ajtó nem nyitható ki. Az enzimek fehérje természetű óriásmolekulák, minden sejtben megtalálhatók, az életfolyamatok fenntartásában nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezetben az enzimek egy részét saját sejtjeink állítják elő, más részüket a táplálékkal visszük be. Az enzimek érzékeny molekulák, hőkezelésre, a közeg savasságának megváltozására könnyen elveszítik biológiai aktivitásukat.

A szervezetben található enzimek

Az emberi szervezet sok ezer különböző enzimet állít elő, melyek szinte minden életfolyamatban részt vesznek: sejtosztódás, fehérjeszintézis, energiatermelés, biomolekulák előállítása és lebontása, tápanyagok lebontása, stb. Az étkezéssel az emésztőrendszerbe kerülő táplálék megemésztését és hasznosítását is enzimek végzik. Ennek során az összetett táplálék molekulákból fokozatosan egyszerűbb, kisebb molekulák keletkeznek, amik a bélből felszívódva végül a sejtjeinkbe kerülnek és ott hasznosulnak.

Hogyan segítik az enzimek az emésztést?

Bármit is eszünk, a tápanyagok három alapvető összetevőből: fehérjéből (protein), zsírból és szénhidrátból állnak. Az emésztőenzimek kisebb alkotórészekre bontják le a proteineket, szénhidrátokat és zsírokat. A lebontó enzimeket elsődlegesen a szervezet állítja elő (nyálmirigyek, gyomor, hasnyálmirigy, vékonybél, máj-epe rendszer). A tápcsatornában lévő baktériumok is nagyon sok enzimet termelnek, bizonyos tápanyagokat csak ezek képesek megemészteni. Ezen kívül a természetes állapotú, nem hőkezelt vagy más úton roncsolt élelmiszerek is tartalmaznak különféle lebontó enzimeket. Mindezek együttesen végzik el a bevitt tápanyagok lebontását és segítik azok felszívódását.

Miért van szükségünk enzim kiegészítőkre?

A főzés és egyéb konyhatechnikai eljárások során kedvező és kedvezőtlen folyamatok játszódnak le az élelmiszerekben. A proteinek térszerkezete megváltozik, biológiai hatásuk elvész, ez kedvező hatás, mert megkönnyíti a szervezet saját emésztő enzimei számára a lebontásukat. Ugyanakkor a tápanyagokban található természetes enzimek is elpusztulnak. Ez kedvezőtlen, mert a kívülről bekerülő enzimek segítenék, megkönnyítenék az emésztés és felszívódás folyamatát. A növények és egyes baktériumok természetes állapotukban különösen gazdagok emésztő enzimekben, melyek közt jó néhány olyan is van, amit a szervezet nem képes előállítani. A modern kor táplálkozási szokásai és az élelmiszerek feldolgozása következtében a bevitt táplálék egy része emésztetlen vagy csak részben emésztett állapotban kerül be a vastagbélbe, ahol a bakteriális tevékenység során a szervezetre káros molekulák keletkeznek.

Az enzim kiegészítők elősegítik a tökéletes emésztést, ezáltal a bélrendszerben kevesebb toxikus anyag képződik, csökkennek a szubjektív emésztési panaszok. A növényi alapanyagú enzim kiegészítők legnagyobb mennyiségben a következő enzimeket tartalmazzák: amilázt (szénhidrát bontás), proteázt (fehérje bontás) és lipázt (zsírok emésztése). Különleges összetevőik lehetnek még: celluláz, laktáz, maltáz, invertáz, bromelain és papain. A tápanyagok felszívódása és hasznosítása javulhat az emésztőenzimek szedésével. Egészséges emberek estében az étkezések után csökken a teltségérzés, a gyomortartalom gyorsabban ürül, csökken a gázképződés és a székletürítés szabályosabbá válik.

Fogyasszunk-e mikrobiális enzimeket is?

A mikrobiális enzim kiegészítők sokkal népszerűbbek, mint az állati eredetű (hasnyálmirigy kivonat alapú) enzimek. A mikrobiális enzimek szélesebb pH skálán működnek, ezért a gyomorban és a vékonybélben egyaránt kifejtik hatásukat.

Az a nézet, hogy a gyomor alacsony pH értéke hatástalanítja az összes táplálék-kiegészítő enzimet, téves. A táplálék jó része bizonyos ideig a gyomor felső régiójában marad, így a gyomorsavval kevésbé érintkezik. Jóllehet a gyomornedv pH értéke elég alacsony (pH 1,0-1,5), de a táplálékkal összekeveredve a keverék pH-ja 2,5-5,0 közötti tartományba kerül. Ebben a környezetben a mikrobiális enzimek aktívak maradnak, valójában ilyen feltételek mellett optimális a működésük.

Természetes enzimpótlás

A nyers tápanyagok, pl. gyümölcsök és zöldségek kitűnő enzimforrások, azonban ezek az enzimek megsemmisülnek a táplálék feldolgozása, főzése vagy tartósítása során. Az enzim kiegészítők pótolják a főzés során tönkrement, és ezért hatástalan enzimeket. A természetben előforduló enzimek, valamint az enzimpótlók az emésztés folyamatát már az emésztőtraktus felső részében (gyomor) megkezdik. Ezek hiányában az emésztés jó része a vékonybélben kezdődik csak el és növekszik a vastagbélbe kerülő megemésztetlen vagy csak részben emésztett tápanyagok mennyisége. A tápanyag tökéletlen emésztése során a bélben található baktériumok fokozzák a gáz- és toxinok képződését, melynek következtében kellemetlen közérzet és hányinger alakulhat ki. A bakteriális tevékenység miatt a szervezet számára veszélyes bomlástermékek keletkezhetnek, lassul a bél ürülése, károsodhat a bél nyálkahártya.

[ Forrás: Yamamoto ]

» Alternatív Gyógyászat - Lugosítás

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010