"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Bach virágterápia

- Bach Flower Remedies -

2010.

Mi is az a Bach virágterápia?

Bach virágterápia

A Bach virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely, hogy a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. Egy csodálatos, mellékhatások nélküli, szelíd és lágy gyógymód. A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 olyan vadon élő virágot és növényt találunk egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

A Bach virágterápia elmélete szerint lelki hiányosságaid gyakran a következő diszharmonikus állapotokban nyilvánulhatnak meg: gyengeség, kétségbeesés, félelem, szenvedés, önbizalomhiány, határozatlanság, lehangoltság, túlhajszoltság, kételkedés önmagadban, csüggedés, türelmetlenség.

Ha van olyan negatív jellemvonásod, amely megtöri harmóniádat, akkor a Bach virágterápia növényei segítenek legyőzni személyiséged árnyoldalát és életedet boldogabbá, örömtelibbé és hasznosabbá teszik. Segít szembesülnöd, lelki problémáiddal és azok felvállalásával. Így kaphatsz csak lehetőséget a belső minőségi változásodra, emelkedésedre, önmegvalósításodra és kiteljesedésedre. A Bach virágterápia segítségével lehetővé válik negatív lelkiállapotaid és problémáid természetes, fokozatos feloldása és végső soron a kibillent lelki egyensúly helyreállítása.

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

A Bach-virágterápia lényege:

 • A virágesszenciában a növények nem fizikailag vannak jelen, hanem információtartalmukkal, genetikai rezgésükkel. A szervezet felismeri és megérti ezeket az információkat, és ha hagyjuk, akkor testileg és lelkileg harmonizálódunk is ezekkel a pozitív információkkal.
 • A szerek kiválasztásához az egyén lelki illetve érzelmi állapotát kell meghatározni. Mindegyik virág egy-egy lelkiállapothoz van rendelve, s ezek 7 nagy csoportba sorolhatók: félelem, bizonytalanság, érdektelenség, magányosság, túlérzékenység, kétségbeesés, túlzott aggódás.
 • A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.
 • Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe.
 • A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.
 • A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

A Bach-virágterápia fő jellemzői:

 • A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.

 • Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.

 • A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel).

 • Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.

 • Előképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. A Bach-virágterápia széles körben elterjedt, így egyre több család otthonában is megtalálható.

 • dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. A virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk a homeopátiában ismert globulusok alakjában is.

 • Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.

 • A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.

 • A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt (kineziológia), szenzibil, inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.). Ám dr. Edward Bach szerint a megfelelő szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán „józan észre”, beleérző képességre oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére.

 • A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

A Bach virágterápia háttere

Dr. Edward Bach – a róla elnevezett Bach virágterápia elmélete és gyakorlata kidolgozója – a 70 évvel ezelőtt élt angol feltaláló orvos minden fáradozása és munkája arra irányult, hogy a természetben található gyógynövények eszenciájának használatával végre te is segíthess önmagad lelki problémáin. Rátalálva igazi önvalódra ismét boldog és kiegyensúlyozott életet élhess. A Bach virágterápia hatékonyságának az egyedüli feltétele az, hogy te is újból teljes ember akarj lenni!

Dr. Edward Bach

A Bach virágterápia egy holisztikus természetgyógyászati eljárás, ami azt jelenti, hogy testedre, lelkedre, szellemedre egyaránt hat. Ezt úgy képzeld el, hogy a Bach virágterápia szemléletének az a kiindulópontja, hogy a testi problémáid oka mindig a lelkedben keresendő. A Bach virágterápia a lelki egyensúlyod állítja helyre, tehát így az okot kezeli. Miután az ok már nem létezik, így a fizikai szinten megjelent elváltozásaid is helyreállnak, mert belső, lelki erőre teszel szert, és szervezeted öngyógyító erői működésbe tudnak lépni. A Bach virágterápia ezért teljes szintű, oki kezelés lesz számodra és nem tüneti terápia. Így lesz épp lelkednek épp teste is!

A Bach virágterápia abban segít, hogy máshogyan lásd problémáidat, hogy ne a körülötted lévő negatív dolgokkal azonosulj, és azokat lásd meg, hanem mindennek a reményteljesebb és pozitívabb oldalát. Így megfelelő belső lelki erőre szert téve mindig megoldást találsz problémáidra.

Önismeretedre és önmegismerésedre is kedvező hatást gyakorol, ezért a lelki egészséged hosszú távú fenntartására is alkalmas. Sokan, akik már próbálták egyszerűen csak úgy hívják a Bach cseppeket, hogy a „tisztánlátó szer”, mivel segít a tudatosodásodban, hogy tisztábban láthasd önmagadat, egész életedet, cselekedeteid értelmét, problémáid okát, saját és a körülötted lévő emberek motivációit.

Az eszenciák egész lényedet harmonizálják, belső nyugalmat adnak és sokszor olyan fokú életörömet, gondtalanságot és a félelmeid olyan fokú hiányát képesek előidézni, mit korábban soha nem tapasztalhattál meg.

Mely területen alkalmazzuk a Bach virágterápiát?

 • Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása esetén: ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved, akkor a Bach-virágterápia esszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, s így megelőzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki. Valójában ez a Bach-virágterápia erőssége, hiszen dr. Edward Bach felismerve az érzelmeknek az egészségre gyakorolt hatását, már a kezdetektől fogva kutatta, hogyan lehetne közvetlenül a lélekre hatni, azt pozitívan befolyásolni. Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (például a türelmetlenségtől, a féltékenységtől, a dühtől, az irigységtől vagy a félelemtől), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, s így megelőzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki.

 • Személyiségfejlesztés, valamint a belső béke megteremtésének eszközeként: az esszenciák segítenek különböző negatív, illetve zavaró lelki- és kedélyállapotok (pl. pánik, türelmetlenség, bizonytalanság, féltékenység, bűntudat) legyőzésében és átalakításában is. Az eszenciák használata által az ember kialakíthatja a lelkében az egyensúlyt, megteremtheti a belső békét. A Bach-virágterápia alkalmazása révén ez még akkor is sikerül, ha az egyén hajlamos negatív érzelmi állapotok szélsőséges előidézésére (pl.: bánat, levertség, szorongás, szégyenlősség, félősség, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány stb…)

 • Sokk- és vészhelyzetek, valamint lelki stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén: Az elsősegély-csepp 5 virágesszenciából álló keverék, elsősorban hirtelen jelentkező testi- vagy lelki traumák esetén ajánlott. Használható műtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépő fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) kezelésére. Ez az eszencia rendkívül hatékonyan alkalmazható baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére is.

 • Akut és krónikus testi- és lelki betegségek kiegészítő kezelése esetén: a krónikus betegségben szenvedők például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágesszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. A Bach-virágterápia módszere lehetőséget teremt az azonos betegségtől szenvedő emberek kezelésének különbözőségére, így a Bach-virágterápia megvalósítja a természetgyógyászat egyik jelentős alapelvét, az egyedi, egyénre szabott kezelést.  dr. Edward Bach szerint a lelkiállapotokban megjelenő különbség mutatja, hogy elsősorban a lélek az, amely megbetegszik, tehát azt is kell kezelni. A krónikus betegségben szenvedők például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágeszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. Manapság egyre több betegségről derül ki, hogy kialakulásának hátterében, jelentős százalékban lelki eredetű zavarok állnak.

A Bach virágterápia alkalmazása és hatása

Ha az emberi tökéletesség és teljesség távlataiban gondolkozunk, akkor a teljes lelki egység és boldogság elérésének hét fokozata van a következő sorrendben: Békesség, Remény, Öröm, Hit, Bizonyosság, Bölcsesség, Szeretet. Ezeket fokozatosan felszabadítva önmagunkban kell megvalósítani.

Ne feledjük, hogy a lelki egészség a bennünk lévő harmonikus állapot függvénye. A Bach virágterápia azért hatásos mindenki esetében, mert az adott személy lelkiállapotáknak, karakterének, és egyéniségének megfelelően specifikus, és személyre szabott terápiát lehet alkalmazni.

38 virágeszenciából választják ki a páciensnek megfelelő keveréket, amely esetenként 3-6 komponensből állhat. A terápia kényelmes környezetben, egy személyes konzultáció keretében történik. A problémák okának feltárása után Bach virágterapeuta személyesen készíti el a betegnek a pillanatnyi lelkiállapotának legmegfelelőbb keveréket. A gyógyíreket otthon, napi cseppek formájában kell szedni.

Minden ember, ezért Te is, lelki egészségedért felelőséggel tartozol. Ez nem önmagad feláldozását és visszavonulását jelenti a világtól, nem a szépség és a természet élvezetének visszautasítása, hanem éppen ellenkezőleg: minden dolog teljesebb és magasabb szintű élvezetét jelenti!

A Bach virágterápia során újra megtalált boldog és kiegyensúlyozott önmagad segítségével az élet élvezetnek, a megpróbáltatások és a tapasztalatok kalandoknak tűnnek majd neked, mivel csupán fel kell ismerned lelki erődet, hűnek kell lenned önmagadhoz, s minden megoldódik, ahogyan a köd is szertefoszlik, ha kisüt a nap.

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 10-02-2010