"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Aromaterápia

- Aroma Therapy -

2010.

Az aromaterápia az aromatikus hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények és az ezekből készült illóolajok alkalmazása az egészség megőrzésére és a betegségek gyógyítására.

Az aromaterápia eredete évezredekre nyúlik vissza. Ez egy egzotikus gyógymód, ugyanakkor drámaian hatásos lehet. Napjainkban ismét divatba jött, főleg stressz oldására használják.

A modern aromaterápia fogalmának megteremtője Rene Gattenfosse volt. Nevéhez fűződik az aromaterápiával való gyógyítás kidolgozása is. 1928-ban jelent meg az a könyve, melyben az illóolajokkal való gyógyítást már aromaterápiának nevezte. Az aromaterápia önállóságát az 1985-ben megalakult Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetsége jelzi. Ettől az időponttól tekinthetjük valódi önálló gyógyító ágazatnak az illóolajos terápiát, azaz az aromaterápiát.

Mi is voltaképpen az aromaterápia?

aromaterápia

Nem más, mint olyan kezelés, amely az illat segítségével fejti ki gyógyhatását. Hozzá kell tennünk, hogy az aromaterápia jóval több különböző kellemes illatú olajok szagolgatásánál. Az olajok olyan összetevőkből állnak, amelyek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek, s a szervezetbe kerülve azonnal megkezdik gyógyító hatásukat.

De hogyan is kerül a szervezetbe az illóolaj?

Kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy az illóolajok alkotórészei a belégzést követően fiziológiai változásokat hoznak létre a szervezetben. Hogy ezek a mérhető változások létrejöjjenek, különböző folyamatoknak kell lejátszódniuk. Az olajok illatmolekulái egyrészt az orrnyálkahártya receptorait és ezáltal a szaglóideget is aktivizálják. Az inger továbbhalad a limbikus rendszerhez. Ez az agy legősibb része, amelynek az emlékekhez és az ösztönökhöz van a legtöbb köze. Az idegrendszeren keresztül befolyásolhatók a vegetatív folyamatok is, például a légzés, a szívműködés, a vérkeringés és az emésztés.

Van egy ennél direktebb módon működő hatásmechanizmus is, amikor belégzéskor az illatmolekulákat az orr és a hörgőnyálkahártya nyeli el. Azokat masszírozásnál a pórusokon keresztül veszi fel a bőr. Így kerülnek az illóolajok a véráramba és jutnak el a különböző szervekhez, valamint az agyba is. Az aromaterápia sikeressége természetesen nem csak a mennyiségtől, illetve az illóolaj alkotórészeitől, hanem az egyéni érzékenységtől is függ.

Az aromaterápia eredete

Az aromaterápia több ezer éves múltra tekinthet vissza, hiszen már az ókori görögök és rómaiak is használták fürdőikben (a mindennapos stressz, s feszültség levezetésére) ezt a manapság újra felkapott módszert.

A gumiból, gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont értékes illóolajokat - kellemes illatuk miatt - már az ókori egyiptomiak is fölhasználták, részben gyógyszerként, részben vallási célokra. Indiában szertartásokon és gyógyításra használták őket. Kínában az akupunktúra mellett a növényi kivonatokat is századok óta alkalmazzák kiegészítő kezelésként.

Az afrikai országok sámánjai is füstölők segítségével űzik el a betegséget. Rituális ceremónia keretében kiűzik a "gonosz szellemeket", s eközben tömjén és fahéj füstjével töltik meg a levegőt, mely fertőtlenítő hatással bír. A füstölőkhöz hasonlóan az illóolajok, s az aromaterápiás gyertyákis jó hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A hatalmas illat- és hatóanyag választéknak köszönhetően nem csupán a lakás illatosítására, hanem az egészség megőrzésére is alkalmasak.


Az aromaterápia háttere

René-Maurice Gattafossé

Az aromaterápia elnevezést előszőr 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia vegyész használta, aki azt tapasztalta, hogy a kezén lévő égett seb a rácsöppentett levendulaolajtól hamar begyógyult. Tanulmányozni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait. Munkásságát honfitársa, dr. Jean Valnet folytatta. A második világháborúban megsebesült katonák sebeit illóolajokkal gyógyította. Később újfent csak egy francia, Marguerite Maury alkalmazott aromaterápiát páciensein. A kitűnő biokémikusnő felismerte, hogy az illóolajok felszívódnak a bőrön át és szétoszlanak a szervezetben.

Azt is észrevette, hogy míg egészséges személyben az illóolajok belső felszívódásához 2-6 órára van szükség, addig a mérgezett vagy legyengült szervezetben ez kétszer annyi időt vesz igénybe. Sok más gyógymódhoz hasonlóan az idők során az aromaterápia iránti érdeklődés is alábbhagyott, manapság viszont reneszánszát éli. Ez nem csoda, hiszen számos panasz enyhíthető ezzel a módszerrel. Ilyenek például a stressz okozta tünetek, fejfájás, migrén, bőrelváltozások vagy a szorongás.

aromaterápia

Az illóolajok a gyógynövények különböző részeiből kinyert alkotórészeket tartalmaznak, s hatóanyagaik szinte minden problémára megoldást nyújtanak. Egy-egy típus önmagában, vagy más olajjal kombinálva is hatékony segítséget jelnthet. Mivel az aroma olajok nagy töménységűek, egyszerre néhány csepp használata is elegendő, és kúra szerű alkalmazásuk esetén legfeljebb három hétig használhatók. Nagy koncentrációjuknak köszönhető magas áruk is, ugyanis ahhoz hogy 4 teáskanál rózsa illóolajat nyerjünk 100 kg rózsaszirom felhasználása szükséges.

Az olajok kivonása

Az illóolajok a növény valamely részéből kivont aromás anyagok, amelyek meghatározzák sajátos illatát, színét és gyógyító tulajdonságát. Vannak növények, amelyek több olajjal is szolgálnak, ilyen például a narancsfa. Virágából narancsvirágolajat, a gyümölcs héjából narancsolajat, leveléből és gallyaiból pedig petitgraint nyernek. Mivel az olajok a növények különböző részeiből származnak, kivonásukra is más-más eljárást alkalmaznak. Ezek a lepárlás, az oldás, az áztatás és a préselés. Minden olaj fertőtlenítő hatású. Vannak fájdalomcsillapító, görcsoldó, gombaölő, vizelethajtó, méregtelenítő tulajdonságokkal bíró olajok, a lista azonban korántsem teljes. Az egyes olajok a fizikai állapot mellett az ember hangulatát is képesek jótékonyan befolyásolni. Érzelmi hangulatjavítók, csökkenthetik a depressziót, a szomorúságot, a haragot. A mentális állapotot is kedvezően változtathatják.

Hogyan használjuk?

Az olajok alkalmazásának számtalan módja létezik. A masszázs talán az egyik legismertebb és legkellemesebb módszer. Oldja a feszültséget és serkenti a vérkeringést, ezenkívül masszázs segítségével a szervezetbe is bejuttathatók az olajok, hogy ott jótékony hatásukat kifejtsék. Egy nehéz nap után illatos fürdőben elmerülni meglehetősen hatásos, legyen szó akár ellazító, akár frissítő fürdőről. Az olajokkal való inhalálás torokfájás, influenza, köhögés esetén rendkívül hatékony, s alkalmazhatóak borogatás formájában is, például megrándult bokára vagy fájós hasra. Kevesen tudják, hogy szájon keresztül is használhatjuk az illóolajokat, azonban ilyenkor minden esetben érdemes gyakorlott aromaterápiás szakember tanácsát kikérni, mivel az olajok nagyon tömény koncentrációban fordulnak elő.

Érdemes tehát tanulmányozni az aromaterápiát, hiszen az egészségért, a test és lélek ellazulásáért az illóolajok alkalmazása az egyik legkellemesebb és legélvezetesebb alternatív gyógymód.

 

Aromaterápia otthon

Az illóolajok aromalámpában, vízbe csepegtetve a lakásban is kellemes illatot teremtenek. Légzőszervi megbetegedés esetén csepegtethető a papír zsebkendőre, így minden használat alkalmával könnyen belélegezhető. Fürdővízbe csepegtetve emésztési- és bőrproblémák megelőzésére alkalmas, de akár kedvenc testápolónkba is cseppenthetünk belőle, így juttatván bőrünket értékes hatóanyagokhoz. Emellett használhatóak még borogatásokhoz, inhalálásnál vagy akár masszázs során is, közvetlenül a bőrbe dörzsölvén.

aromaterápia

A mindennapos panaszok - menstruációs fájdalmak, gyomorégés, köhögés, enyhébb megfázás - házilag is enyhíthetők. Az illóolajok alkalmazásának egyik leghatásosabb módja, ha a fürdővizünkbe teszünk néhány csöppet.

 • A teljes ellazuláshoz gyújtsunk gyertyát, és helyezzük a kád közelébe. Oltsuk el a villanyt. Mécsest is használhatunk, állítólag fokozza az illóolajok hatását. Vigyázzunk, nehogy elaludjunk ebben a békés hangulatban.
 • Csöpögtessünk a kádba 8-10 csepp illóolajat (lehet többfélét is) és eresszük rá a meleg vizet.
 • Kavargassuk a vizet, amíg finom hab képződik a felszínén. Az illóolaj a bőrünkre tapad, így a fürdés után enyhén illatosak maradunk.
 • Merüljünk a habokba és lazuljunk el legalább 15 percre, mielőtt a kádból kiszállnának. Néhány kedvelt és jó hatású olaj: A citromolajos fürdő bársonyossá teszi a bőrt és nyugtatja a idegeket. A jázmin szintén híres különlegesen finom, nyugtató illatáról. A zsályaolajos fürdő kíméletesen zsírtalanítja a bőrt és összehúzza a kitágult pórusokat. A kakukkfű kiváló légúttisztító, belégzése javítja a megfázásos beteg közérzetét.

Az aromaterapeuta rendelőjében

A gyógyász kikérdezi a beteget, közben felméri a személyiségét, és eldönti, milyen kezelés volna számára a leginkább megfelelő. Ezután végigmasszírozza a kiválasztott illóolajjal. Az olaj hatását kiegészítő és erősítő gyógyteákat rendel, majd összeállít egy méregtelenítő étrendet. A beteg általában kap egy-egy üvegcse olajat, amelyet otthon a fürdővízébe csöppenthet vagy bedörzsölésre is használhat. A gyógyász rendszerint többször visszarendeli páciensét, hogy állapotát figyelemmel kísérje. Eközben a "recept" módosulhat. Fontos lehet az otthoni kezelés szempontjából a terapeuta véleménye, mert erősen mérdező illóolajok is vannak, melyekkel vigyázni kell.

aromaterápia

A legalapvetőbb illóolajok

 • Levendula. Az egész szervezetet egyensúlyba hozza. Kifejezett fertőtlenítő hatásánál fogva alkalmas akne, hurut, fejfájás (a migrént is beleértve), égési sebek, sérülések, a menstruációs fájdalmak és kimerültség kezelésére. Enyhe nyugtató hatású és jót tesz a bőrnek. Használata pihentető alvást biztosít. Ez az egyik legelterjedtebben használatos illóolaj.
 • Szantálfa. Indiában és Kínában honos, a belőle nyert illóolaj hatásosan gyógyítja az aknét, a köhögést, a megfázást és a vizenyőt. Kellemesen hat a bőrre, ezért masszírozásra is használják. Szexuális zavarok kezelésében is hatékony. Nemi vágyat serkentő hatást is tulajdonítanak neki.
 • Ilang-ilang (jelentése: virágok virága). Illata a jázminéhoz hasonlít. Kiváló kozmetikum. Serkenti az agyműködést, így társas összejövetelek előtt hatásos lehet ebből az olajból a fürdővízbe csöppenteni. Hatással van a szexuális teljesítőképességre is, ezért impotencia és frigiditás kezelésére is használják. A magas vérnyomás ellen szintén hatásos szernek bizonyul.
 • Kamilla. Gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz, s ezenkívül nyugtató hatású. Enyhíti az izomlázat, csillapítja a fejfájást, oldja a menstruáció előtti feszültséget, segít leküzdeni az álmatlanságot és gyomorrontás esetén is hasznos lehet. Görcsoldó és bőrtisztító hatása kiváló, csökkenti az allergiás eredetű viszketést.

További illóolajok és gyógyhatásuk:

Hasonló hatású illóolajok egyidejű párologtatása a során a szerek egymás hatását erősítve segítenek a panaszok leküzdésében. 

Bazsalikom:

 • A növény felhasznált része: az egész növény
 • Illata: fűszeres, tiszta, édes
 • Különösen jó: mentális fáradtság esetén
 • Figyelmeztetés: túlzott alkalmazása lehangoltságot okozhat, terhesség idején mellőzendő

Bergamott:

 • A növény felhasznált része: a gyümölcs héja
 • Illata: könnyű, citromos, friss
 • Különösen jó: depresszió ellen, bőrproblémákra
 • Figyelmeztetés: használata után a napozás és a szolárium kerülendő

Borókafenyő:

 • A növény felhasznált része: a bogyó
 • Illata: tiszta, fűszeres
 • Különösen jó: a szervezet kitisztítására, másnaposság ellen és cellulitisz esetében
 • Figyelmeztetés: terhesség és veseproblémák esetén kerülendő

Borsmenta:

 • A növény felhasznált része: az egész növény
 • Illata: friss, mentolos
 • Különösen jó: fejfájásra, tengeribetegségre, megfázásra és influenzára
 • Figyelmeztetés: túl nagy mennyiségben irritálhatja a bőrt, lefekvés előtt alkalmazva zavarhat az alvásban

Citrom:

 • A növény felhasznált része: a gyümölcs héja
 • Illata: könnyed, frissítő, éles
 • Különösen jó: bőrproblémákra, pattanásos, zsíros bőrre, frissítőként
 • A citromból készült illóolaj baktérium és vírusölő, frissítő hatású. Lakásban, munkahelyen párologtatva segít az őszi időszakban megelőzni az influenza terjedését.
 • A stressz, a nyugtalanság és a szorongás ellenszere, s alvászavarok leküzdésére is jó.
 • Influenza, légzőszervi megbetegedések gyógyíre, lázcsillapító és fejfájáscsillapító hatású.
 • Figyelmeztetés: az érzékeny bőrt irritálhatja, használat után a napozás és szolárium kerülendő

Eukaliptusz:

 • A növény felhasznált része: levél, gally
 • Illata: édes, mentolos
 • Különösen jó: mellkasi problémákra, influenzára és megfázásra
 • Segít a klimax időszakában előforduló problémák kezelésében.
 • Fertőtlenítő és nyugtató hatású, s ez az egyetlen illóolaj, mely higítatlanul is felvihető a bőrre.
 • Enyhíti a légúti panaszokat, s az izomfájdalmakat, szőkíti a hajat, s ez a természet legnagyobb hatóerejű bőrnyugtató gyógynövénye.
 • Elriasztja a rovarokat, emellett fokozza a koncentrációs készséget, s frissítő hatású.

Izületi- és izomfájdalmak kezelésére alkalmas fürdővízbe csepegtetve, vagy krémmel elkeverve. Frissítő hatású, köhögéscsillapító. Ne alkalmazzuk azonban kisgyermekeknél 5 éves kor alatt!

Ilang-ilang:

 • A növény felhasznált része: a virág
 • Illata: bódító, édes
 • Különösen jó: relaxáláshoz, kellemes közérzetet biztosít, serkenti a nemi vágyat

Kamilla:

 • A növény felhasznált része: virág, levél
 • Illata: erős, fűszeres, átható
 • Különösen jó: gyulladásra, háborgó gyomorra, szemproblémákra, fájdalomcsillapításra
 • Figyelmeztetés: a terhesség első hónapjaiban kerülendő

Levendula:

 • A növény felhasznált része: a virágcsúcs
 • Illata: tiszta, könnyű
 • Különösen jó: stresszre, fejfájásra, vágási és égési sérülésekre, szemölcsre

Rozmaring:

 • A növény felhasznált része: virág/levél
 • Illata: friss, fűszeres, enyhén mentolos, szúrós
 • Különösen jó: ficamokra, sportsérülésekre

Rózsa:

 • Nyugtató hatású, stressz oldó, fürdővízbe csepegtetve segít a menstruációs panaszok leküzdésében.
 • Megfázás, meghűlés ellen tökéletes, fertőtlenítő hatású,és segítséget nyújta stressz és depresszió elleni harcban.
 • Fürdővízben, vagy masszázsnálhasználvaenyhíti az izom,- és izületi fájdalmakat, borogatásként azonban a menstruációs fejfájás leküzdésében segíthet.
 • Légúti panaszok, s meghűlés enyhítésésre, sportsérülések kezelésére, izomfájdalom és reuma leküzdésére egyaránt alkalmas.

Szantál:

 • A növény felhasznált része: fatörzs
 • Illata: gyengéd, meleg, fás
 • Különösen jó: bőrproblémákra, torokfájásra, húgyúti problémákra

Teacserje:

 • A növény felhasznált része: levél/gally
 • Illata: gyógyszeres, fertőtlenítő
 • Különösen jó: vágási sérülésekre, nemi fertőzésekre

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 11-03-2011