Tarr Dániel
kultúrtörténész, vallásbölcsész. 2000. október 31-i adásunk vendégeként köszönthettük stúdiónkban, a macska és az ember kapcsolatáról folytatott beszélgetés résztvevőjeként.

Az ember és a macska, ez a közel negyvenmillió éves állat - szinte történelem előtti kapcsolatát őskori leletek is bizonyítják. Az ókori Egyiptom lakói két nagy macskakultusznak hódoltak: Szemhet, az oroszlán - aki egyébként Ré, a Nap lánya - és Basztet, a macska alakja a nőiesség két archetípusát testesítette meg. Sőt, egyenesen szent állatnak számított: ha háború idején a perzsák egy-egy macskát kötöttek hátukra, az egyiptomiak nem bántalmazták a menekülő sereget. Az égő házakból is mindig a macskát mentették ki először.

Miért voltak ennyire fontosak? Mert a túlvilággal, a rettegett, de érdeklődésük középpontjában álló világgal voltak kapcsolatban. Ők Ozirisz segédei, az Alvilág őrzői, akik innen is látják a szellemvilágot.
Ezen tulajdonságuk miatt az ókor többi népétől sem volt idegen a macska-kultusz. Azonban Róma bukása után az állat(i)bálványok is az istenekkel együtt buktak. A protestantizmus elterjedésével az üldöztetésben sem volt megállás: A XVII. században a pápák képeivel együtt a cicák is máglyára kerültek, mint a démoni erők megtestesítői.
Azóta már rehabilitálták őket, visszakapták fotelben előadott "kedvenc-szerepüket". A kultúrtörténetben a nagymacskáknak is külön kultusza van, amelyről itt nem szóltunk. Majd legközelebb.
Tarr Dániel szakmai jeéllegű, angol nyelvű honlapja:www.cyberguru.20m.com

VISSZA | OLDAL TETEJÉRE | CÍMLAP
A Magyar Televízió műsoraInformációk a műsorokrólA Magyar Televízió szervezeti egységeiInformációk a Magyar Televízió RT.-rőlKiváncsiak vagyunk észrevételeire, véleményére!Vissza a főoldalra