"Verum est, certum et verissimum, quod est, superius naturam habet inferioram et ascendens naturam descendentis."

                         

         
 

[« vissza ]

[» Alternatív Gyógyászat Könyvtár «]
» keret nélkül «

[ előre »]

Tarr Dániel

Mezoterápia

- Mesotherapy -

2010.

A mezoterápia alapvetően egy subcutan (a bőr alatti mélyebb rétegekbe szúrt) injekciós eljárást takar, melynek a célja különféle hatóanyagok, gyógyszerek bejuttatása az emberi testbe. A technika előrehaladásával nemrég megjelentek különféle tű nélküli eljárások is, melyek a bőrre felvitt hatóanyagot juttatják be a mélyebb rétegekbe különféle eljárásokkal, mint például elektroporáció vagy ultrahang.

A mezoterápia görög eredetű szó, a mesos (közép) és a therapia (törődni) szavak felhasználásával alkotta a francia sajtó az 1950-es évék végén. Az eljárást Michel Piston, egy francia orvos dolgozta ki 1952-ben, aki felfedezte, hogy a zsírszövetekbe bejuttatott foszfatidilkolin hatására a kezelt szövet összezsugorodik, innentől fogva az eljárás diadalmenete a szépségszakmában töretlen. A módszer több évtizedes múltra tekint vissza Franciaországban, az USA-ban az utóbbi évtizedben kezdett elterjedni. Jelenleg a világon több tízezer orvos alkalmazza a mezoterápiát a napi praxisban.

Az egyedi eljárás lényege, hogy többszörös mikroinjekciózással juttatják a hatóanyagokat a bőr felszíne alá. Vékony tű segítségével a bőr felső rétegébe juttatják az egyénre szabott „koktélt”. Alkalmazói szerint a mezoterápia hidratálja és regenerálja a bőrt, valamint az is gyakran hangoztatott állításuk, hogy a felhasznált anyagokat a szervezet képes teljesen lebontani. A hirdetésekben az egyik leghatásosabb kezelésnek mondják a cellulitisz eltüntetésére és mérséklésére.

mezoterápia

Maga a technika gyakorlatilag nem sokat változott, hiszen az eljárás alapja továbbra is a bőr alatti különféle szövetek (zsír, kötőszövet stb.) injekciós kezelése hajszálvékony, pár mm hosszú tűvel. Az elmúlt évtizedben azonban a beadható anyagok száma 100 fölé nőtt, a kezelések indikációja is széles skálán mozog. Magában foglalja a műtét nélküli zsíreltávolítást, a hyaluronsavas kötőszöveti regenerációt, a hajhullás kezelését, illetve a narancsbőr végleges eltávolítását, hogy csak néhányat soroljunk a lehetőségekből.

A tűs mezoterápia egy gyors, minimális fájdalommal járó, rendkívül hatékony eljárás, ami a 21. század szépülni vágyó emberének egy korszerű, látványos alternatívát nyújt a meglévő eljárások mellé.

A technika előrehaladásával nemrég megjelentek különféle tű nélküli eljárások is, melyek a bőrre felvitt hatóanyagot juttatják be a mélyebb rétegekbe különféle eljárásokkal, mint például elektroporáció, ultrahang stb. Ezek a kezelési módszerek elsősorban a bőr fiatalításában, regenerálásában jelentenek alternatívát, azonban az injekciós zsíroldás speciális körülményeit (mélyre, gyakran milliméter pontossággal kell bejuttatni meglehetősen aggresszív anyagokat a bőrfelszín károsítása nélkül) figyelembe véve a hajszálvékony tűvel végzett mezoterápiának egyenlőre ezen a területen nincs ellenfele.

Alkalmazói a módszer előnyének tekintik, hogy sebészeti, invazív beavatkozás nélkül képesek eredményt elérni. A mezoterápia elméleti háttere szerint a gyógyászat és a kozmetika hatóanyagai – vitaminok, homeopatikus és gyógyfüvekből készült koktélok - akkor fejtik ki a hatásukat a legintenzívebben, ha pontosan oda kerülnek maximális koncentrációban, ahol el szeretnék érni a várt eredményt.

A mezoterápia több évtizede alkalmazott eljárás, eredményesen használják orvosi és esztétikai célokra. Titka abban rejlik, hogy hatását sejtszinten képes kifejteni, bármely kozmetikai kezeléssel ellentétben.

A gyógyászat és a kozmetika hatóanyagai akkor fejtik ki a hatásukat a legintenzívebben, ha pontosan oda kerülnek, maximális koncentrációban, ahol a várt eredményt szeretnénk elérni. A bőrfelszínhez közeli struktúrák esetében ez a legbiztonságosabban és legegyszerűbben mikro injekciózással, vagyis mezoterápiával érhető el. Az eljáráshoz kifejlesztett pisztoly, ennek gépesített, automatizált változata.

A maximális eredmény elérése érdekében, a bőr típusától, bőr problémától függően a mezoterápia teljesen személyre szabott eljárás. A kezelést végző orvos egyedi receptura alapján állítja össze a különböző szinergiában lévő természetes hatóanyagokat minden páciensnél. A terápia gyors, szinte teljesen fájdalommentes, eredményessége pár alkalom után látványosan megmutatkozik. A kezelésnek nincs gyógyulási ideje, ambuláns.

A mezoterápiás bőrfiatalítás előnyei:

  • Maximális hatékonyság. A kezelés során alkalmazott anyagok a közvetlen felhasználás helyén fejtik ki jótékony hatásukat, hatóanyag veszteség nélkül
  • Személyre szabott kezelés a maximális hatékonyság érdekében
  • Nem igényel semmiféle előkezelést (ellentétben például a lézeres bőrfiatalító kezelésekkel), illetve utókezeléssel sem kell számolni. A terápia után bőrünk enyhén pirospozsgás lehet, de pár óra múlva nyomtalanul eltűnik
  • Nem teszi fényérzékennyé a bőrt más bőrfiatalító módszerekkel ellentétben, épp ezért az év bármely szakában elvégezhető
  • Késleltethetjük, mellőzhetjük a plasztikai beavatkozásokat
  • Nincs kockázata, szemben a műtétekkel, nem kell kompressziós kötést viselni és számolni az altatás veszélyeivel
  • Nincs gyógyulási idő, a páciens azonnal visszatérhet a munkájához
  • Bármilyen korban elvégezhető
  • Nem allergizál
  • A kezeléseket szakképzett orvos végzi

A mezoterpiás beavatkozás

mezoterápia

A gyógyászat és a kozmetika hatóanyagai akkor fejtik ki hatásukat a legintenzívebben, ha pontosan oda kerülnek - lehetőleg maximális koncentrációban -, ahol be szeretnénk avatkozni a szervezet működésében. Ez a legegyszerűbben atraumatikus mikroinjekciókkal érhető el, amelyeket az orvosolni kívánt problémától függően különböző mélységben és különböző mennyiségű hatóanyaggal végezhetünk el felületi érzéstelenítés után vagy anélkül, a testtáj ill. a páciens egyéni fájdalomtűrő képessége függvényében. A bőrfelszínhez közeli struktúrák esetében ez a legbiztonságosabb kezelési módszer az összes rendelkezésre álló közül (mint pl.: szájon át, izomba, vénába, stb...). Valójában az intrafokális injekciós kezelés továbbfejlesztett, ma már gépesített, automatizált változata.

A beadott "koktéloknak" elsősorban vizes bázisúnak kell lenniük, másrészt az orvos egyéni receptúra alapján, "mixeli" a különböző hatóanyagokat, amelyeknek összeférhetőeknek, szinergistáknak, sőt, potencírozóknak kell lenniük. Az nyilván mindenki számára evidens, hogy csak steril mixtúrákat adhatunk be és a kezelés természetesen megfelelő higiénés feltételeket igényel, ami azt jelenti, hogy kizárólag steril egyszer használatos fecskendőkkel és tűkkel és alaposan fertőtlenített bőrfelületen történhet, hiszen a testfelületen mikrosérülések (igen apró tűszúrások) keletkeznek. Minden egyes tűszúrás egy újabb kapu lehet a bőrön tanyázó kórokozó mikroorganizmusok számára, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

 

Minden páciens részére a kezelési terv és a receptúra egyéni kell legyen, az alkalmazás helye és mélysége viszont változó lehet. A kezelés ebből a szempontból emlékeztet arra a történelmi időre, amikor még egyénileg rendelték az orvosok a patikákban elkészített magisztrális gyógyszereket pácienseik részére.

A technika előrehaladtával a kezelést mára már gépesítették is, automata adagolópisztolyba kell az egyénileg összeállított keveréket az injekciós fecskendőbe behelyezni, a kezelést végző személy a beszúrás mélységét és gyakoriságát tudja beállítani, így a beadott mennyiséget is szabályozza a berendezés. Mélyebbre többet felületesen kevesebbet adagol a pisztoly.

A terápia gyors, viszonylag fájdalmatlan, az eredmény már 1-2 kezelés után felsejlik és 3-4 kezelés után már teljesen nyilvánvaló, a terápiás ülések sűrűsége heti 1-től havi 1-ig változik. Végezhető a kezelés kezdetén intenzív kúraként, majd ritkább fenntartó adagolásra térhetünk át.

A kezelésnek nincs gyógyulási ideje, vagyis nem hagy látható külsérelmi nyomot, tehát nem kell elvonulni a világ elől, nem kell rejtőzködni több hónapig (ez alól kivétel lehet, a mélyebb behatolással járó narancsbőr és helyi zsírpárna kezelés, amikor esetenként véraláfutások keletkezhetnek.

Hogyan végezzük a kezelést?

mezoterápia

Arc kezelés: A kezelést egy mezoterápiás pisztoly segítségével végezzük. A készülék automatikusan adagolja a hatóanyagot, és automatikus beállítás van arra is, hogy milyen mélyre juttassa be a bőrbe vagy zsírszövetbe. Az eredmény néhány kezelés után, minden más kezelésnél látványosabb, mivel gyakorlatilag a felhasznált hatóanyagok 100%-a célba ér.

Mezoterápiás testkezelések: speciális kozmetikai, esztétikai kezelések, melyek a hatóanyag koncentrátumok 100%-osan precíz kötőszövetbe juttatása következtében, képesek a zsírbontásra, cellulit kezelésre, feszesítésre. Kéthetente, egy kezelést végzünk, és általában 4-6 kezelés körül kell egy-egy zsírdepó eltüntetéséhez.

Milyen problémák kezelésére alkalmazzuk a mezoterápiát?

Az indikációs terület igen széles. Esztétikai oldalról közelítve az arcbőr kötőszövetének regenerálása, hialuronsavval, organikus szilíciummal, antioxidáns vitaminkomplexszel szabadgyök-megkötő, öregedésgátló, regenerációt fokozó infiltrálása a leggyakrabban alkalmazott beavatkozás.

A kezelés önmagában is ajánlott, de társítható bármilyen esztétikai célú "fiatalító" ténykedéssel, a jobb eredményért, a tartósság fokozásáért. Természetesen a nyak, a dekoltázs területén is elvégezhető az antiaging kezelés, hiszen az arc mellett, ezek a területek árulkodnak leghamarabb az évek múlásáról. A testkezelésekben is hoz új lehetőséget a mezoterápia, és ráadásul a két legfontosabb területen: jelentősen fokozza az eddigi kozmetikai differenciált cellulit terápia eredményességét a zsírszövetbe adott hatóanyagaival (pl.: CelluCare), és a helyi alakformálásban, vagyis a lefogyhatatlan zsírpárnák mobilizálásában (apasztásában).

A cellulit-kezelésben és a helyi mezoterápis alakformálásban, persze, nem azonos hatóanyagokat alkalmaznak.
Reméljük, hogy egyre több hazai magánintézet teszi majd elérhetővé ezt a kezelést a páciensek számára.

[Forrás: Mezoterápia.hu]

» Alternatív Gyógyászat - Neurálterápia
» Alternatív Gyógyászat - Mágnesterápia

Kérlek adományozz a Alternatív Gyógyászat Könyvtár javára!
(Please support the Alternative Medicine Library by donating!)

A TE támogatásodra is szükség van!
(YOUR support keeps this site running. Thank you!)

Healing


         

                         

 

[« vissza ]

Creative Commons License

[ előre »]

Web Matrix

buddhism | hinduism | taoism | hermetics | anthropology | philosophy | religion | spiritualism | parapsychology | medicine | transhumanism | ufology

Last updated: 05-05-2010